Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (15) | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Sport » Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (15)
Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (15)

Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (15)

Strategia sportivă a judeţului Harghita este elaborată în aşa fel încât să fie înţeleasă de toţi cei vizaţi.

În acest scop dorim ca, în preajma începerii dezbaterii publice, prin intermediul acestor articole toată lumea să aibă cunoştinţe despre importanţa ei.

Egalitate de şanse şi incluziune socială prin sport

În procesul de planificare a strategiilor sportive moderne se acordă o atenţie deosebită egalităţii de şanse şi integrării sociale, astfel încât toată lumea să poată participa la viaţa sportivă.

În acest context, nu doar sportivii majoritari, ci şi cei cu dizabilităţi motorii, para-sportivii şi reprezentanţii sporturilor pentru nevoi speciale pot beneficia de oportunităţi demne de participare şi competiţie. În continuare, vom examina trei factori cheie care întăresc aspectele de egalitate şi integrare socială ale strategiilor sportive.

În plus, obiectivul strategiei sportive este să servească drept instrument eficient pentru straturile sociale defavorizate, promovând egalitatea de şanse şi integrarea socială, oferind în acelaşi timp oportunităţi de acces la beneficiile sociale, de sănătate şi economice aduse de sport.

1. Participare inclusivă. Strategiile sportive pentru egalitate şi integrare vizează participarea inclusivă, asigurând posibilitatea sportului pentru persoanele cu dizabilităţi motorii şi comunităţile sărace.

2. Promovarea accesibilităţii. Strategia sportivă sprijină participarea persoanelor cu dizabilităţi motorii şi a celor din straturile sociale mai puţin favorizate, prin facilitarea accesului la facilităţile sportive şi prin furnizarea de echipamente speciale.

3. Dezvoltarea sporturilor para. Strategia facilitează dezvoltarea sporturilor para, permiţând participarea persoanelor cu diferite grade de dizabilităţi motorii şi dificultăţi financiare, precum paraciclismul, sau sporturile paralimpice.

4. Susţinerea sporturilor pentru nevoi speciale. Sporturile destinate nevoilor speciale atrag atenţia în strategie, oferind oportunităţi pentru cei cu deficienţe mintale sau de dezvoltare, precum şi pentru cei din straturile sociale mai puţin privilegiate.

5. Creşterea conştientizării comunitare. Obiectivul strategiei sportive este creşterea conştientizării sociale cu privire la oportunităţile de sport pentru persoanele cu dizabilităţi motorii, comunităţile sărace şi cei cu nevoi speciale.

6. Stimularea participării. În perspectiva egalităţii de şanse şi a integrării, este crucială stimularea participării, prin acordarea de burse şi sesiuni de antrenament susţinute, cu o atenţie deosebită acordată straturilor sociale mai sărace.

7. Susţinerea cercetării ştiinţifice. Strategia sportivă susţine cercetările ştiinţifice pentru optimizarea performanţei sportivilor cu dizabilităţi motorii, proveniţi din straturile sociale mai sărace şi cu nevoi speciale.

8. Colaborarea cu organizaţiile neguvernamentale. Strategia consolidează relaţiile cu organizaţiile neguvernamentale care sprijină persoanele cu dizabilităţi motorii, cei din straturile sociale mai sărace şi cei cu nevoi speciale.

9. Formare şi educaţie. Strategia sportivă axată pe egalitatea de şanse şi integrare oferă sesiuni de formare şi programe educaţionale pentru îmbunătăţirea accesului la sport pentru toţi participanţii, cu accent special pe cei din straturile sociale mai sărace.

10. Evenimente şi programe comune. Strategia sportivă include organizarea de evenimente şi programe sportive comune, promovând integrarea şi construirea comunităţilor dintre persoanele cu diferite medii sociale, inclusiv cele mai sărace.

Ábrahám Előd, consilier sportiv SMAFTA SRL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.