Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Obiceiuri de „Lăsata Secului” în Harghita: Iarna va fi „îngropată” anul acesta, cu muzică şi voie bună, în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Timp Liber » Obiceiuri de „Lăsata Secului” în Harghita: Iarna va fi „îngropată” anul acesta, cu muzică şi voie bună, în Miercurea-Ciuc
Obiceiuri de „Lăsata Secului” în Harghita: Iarna va fi „îngropată” anul acesta, cu muzică şi voie bună, în Miercurea-Ciuc

Obiceiuri de „Lăsata Secului” în Harghita: Iarna va fi „îngropată” anul acesta, cu muzică şi voie bună, în Miercurea-Ciuc

Câteva mii de persoane sunt aşteptate să participe, sâmbătă, în Miercurea-Ciuc la tradiţionala manifestare de „Lăsata Secului” şi să „îngroape” astfel simbolic iarna, evenimentul găzduit prin rotaţie de diverse localităţi şi care se află anul acesta la cea de a XXXI-a ediţie, urmând să aibă loc în municipiul reşedinţă de judeţ după o pauză de aproape un deceniu şi jumătate.

„Evenimentul va fi unul de excepţie şi am aşteptat foarte mult. Până la urmă 14 ani a aşteptat oraşul să revedem evenimente de Lăsata Secului sau Înmormântarea Fărşangului în Miercurea-Ciuc. Evenimentul a pornit cândva de aici, acum mai bine de 30 de ani. Din fericire, în zonele din apropierea oraşului, unde există comunităţi vechi, se menţine tradiţia locală. Locuitorii din Cioboteni, parte a oraşului, organizează an de an evenimente de Lăsata Secului şi astfel, prin intermediul lor am câştigat dreptul de a invita cele mai importante grupuri de fărşang din judeţ. Astfel, din zona Odorhei, până la zona Gheorgheni şi zona Ciucului vor fi prezente 12 grupuri zgomotoase, pline de veselie, care se vor deplasa pe câteva trasee din oraş. Am încercat să alegem traseele în aşa fel încât să putem atinge cele mai importante comunităţi din oraş şi după aceea să ne revedem după amiază, lângă biserica franciscană din Şumuleu-Ciuc pentru evenimentul de final, care implică arderea Fărşangului şi sărbătoarea în sine, respectiv dansul şi voia bună. În zona aceasta închidem şi traficul rutier pentru siguranţa celor care vin. Ne aşteptăm să fie prezente câteva mii de persoane şi sperăm că şi vremea va ţine cu noi. Sperăm să vină cât mai mulţi din zona Ciuc, să se bucure, să ne bucurăm unii de ceilalţi, să ne bucurăm de tradiţiile noastre şi chiar dacă aici nu este Veneţia, Fărşangul este acelaşi, are aceleaşi motive tradiţionale, numai că este foarte bine închegat în cultura comunităţii secuieşti şi asta se va putea vedea”, a declarat într-o conferinţă de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că prin acest eveniment, care este organizat în fiecare an în diverse localităţi, se doreşte şi prezentarea unei imagini frumoase a judeţului, dar şi oferirea de mai multe posibilităţi celor care vin aici din altă parte să cunoască zona şi să revină pe parcursul anului.

„Anul acesta suntem foarte norocoşi pentru că suntem aici la Miercurea-Ciuc, unde avem foarte multe oferte, destinaţii turistice. Deci, nu numai acest eveniment ci şi pârtiile de schi funcţionale, evenimentele conexe care se desfăşoară în zonă ar merita să reprezinte un city-break pentru foarte mulţi, astfel încât să vină aici la noi şi nu să meargă la Veneţia. Aş menţiona că sâmbătă dimineaţă vom avea şi târgul tradiţional al produselor secuieşti la palatul administrativ. Aşadar, îi invităm pe toţi cei care pot să vină pentru că, pot să promit, merită să fie aici, la sfârşit de săptămână, la Miercurea-Ciuc”, a spus Borboly Csaba. Acesta a adăugat că evenimentul poate contribui şi la creşterea vizibilităţii municipiului Miercurea-Ciuc atât pe plan naţional, cât şi internaţional, mai ales că s-a constatat că în fiecare an sunt prezente din ce în ce mai multe persoane şi din alte ţări şi „trebuie să fim vizibili şi prin activităţile noastre culturale sau specifice pe timp de iarnă”.

„Acum este Lăsata Secului, care este un obicei pe care l-am moştenit şi merită să fie văzut şi de departe”, a menţionat Borboly Csaba.

La rândul său, directorul Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a declarat că obiceiul „Înmormântării Fărşangului”, marchează de fapt sfârşitul unei perioade care începe în ianuarie. „Această perioadă este caracterizată prin veselie, baluri, muzică, chef şi are o simbolistică care de fapt invocă belşugul. Este vorba despre un ritual vechi, referitor la o perioadă în care iarna ia sfârşit şi oamenii aşteaptă primăvara. Întotdeauna, între zonele de interferenţă, ritualurile invocă belşugul, invocă natura roditoare, iar oamenii de odinioară au ţinut mereu să aibă o relaţie cu supranaturalul. Deci, asta este esenţa obiceiului, iar într-un context creştin, după Înmormântarea Fărşangului, vine Postul Paştelui. Postul care brusc vine cu abstinenţă, deci ia sfârşit perioada de muzică, dansuri şi putem să vedem şi în obiceiurile alimentare că sunt mâncăruri legate în mod tradiţional de postul din Miercurea Cenuşii, care şi astăzi este foarte important în viaţa cotidiană a oamenilor, iar simbolistica cenuşii apare şi în jocurile tradiţionale care au loc cu prilejul Înmormântării Fărşangului”, a spus Ferencz Angela. Potrivit afirmaţiilor sale, de obicei, cu prilejul acestor evenimente, cei prezenţi pot să asiste şi la prezentarea unor scenete, care au propria scenografie, dar în fiecare caz umorul este cel care se află în prim plan.

„Putem să vedem nuntă falsă, când avem posibilitatea să observăm că rolurile sunt un pic inversate. Putem să vedem o mireasă foarte mare cu un mire mic şi deja este o sursă de umor. Sunt şi tot felul de afirmaţii care induc veselia, cum ar fi cele legate de jurămintele privind tratarea nevestei, iar lumea râde în astfel de cazuri. Deci, putem să vedem şi latura umoristică a vieţii celor căsătoriţi. Există şi alte scenografii, când de pildă este vorba despre o înmormântare falsă, când presupusul preot este băut. Aşadar, putem să vedem lucrurile altfel, adică tot ceea ce iese din comun, care este peste sau sub normalitate. Totodată, de exemplu, cei de la Plăieşii de Jos au un taur care chipurile a tot dansat şi a băut mult şi a făcut lucruri hazlii, iar flăcăii vor să îl vândă, să mai chefuiască ultima dată de Fărşang şi există şi un discurs, un dialog între un vânzător şi un cumpărător, iar aceştia spun lucruri foarte interesante şi aduc şi actualitatea în atenţie, cu fluctuaţiile privind euro şi dolarul, cu inflaţia şi tot felul de lucruri. Este interesant că aceste jocuri sunt flexibile, deci au spaţiu pentru improvizaţie, iar actualitatea poate să intre foarte bine acolo, chiar dacă vorbim despre un obicei vechi”, a mai spus Ferencz Angela.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Miercurea-Ciuc, grupurile folclorice se vor aduna, sâmbătă, la ora 10:00, în parcarea de lângă Casa „Jakab Antal” din Şumuleu-Ciuc, iar ceremonia de deschidere va începe la ora 11:00, pe scena amenajată acolo. Participanţii vor porni apoi spre ieşirile din oraş şi spre centrul municipiului. La ora 15:00, grupurile folclorice se vor aduna din nou în curtea Casei „Jakab Antal” pentru a sărbători sfârşitul iernii. În contextul acestui eveniment vor fi introduse şi restricţii de circulaţie. Astfel, sâmbătă, între orele 10:00 şi 16:00, circulaţia va fi închisă pe strada Szék pe tronsonul situat între străzile Széked/Şumuleu şi Ion Căianu.

Potrivit specialiştilor, acest obicei este unul foarte vechi, care a intrat în spaţiul lingvistic maghiar în Evul Mediu, măştile purtate de grupurile participante şi ritualurile prezentate având drept scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.