Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mircea Duşa, susţinut de fostul premier şi alţi doi foşti miniştri | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Politic » Mircea Duşa, susţinut de fostul premier şi alţi doi foşti miniştri
Mircea Duşa, susţinut de fostul premier şi alţi doi foşti miniştri

Mircea Duşa, susţinut de fostul premier şi alţi doi foşti miniştri

Fostul premier Victor Ponta, alături de alţi doi foşti miniştri din guvernarea sa, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, s-au aflat ieri într-o vizită prin judeţ, susţinând candidatura deputatului Mircea Duşa. Cei trei, alături de Mircea Duşa, au fost la Miercurea-Ciuc, la Bălan şi la Topliţa, unde s-au întâlnit cu membri ai partidului şi cu simpatizanţi.

 „Orice dispersie a votului şi o prezenţă mică duce la un rezultat pe care nu ni-l dorim”

După ce Legea alegerilor s-a schimbat, condiţia principală pentru ca românii din Harghita să aibă un reprezentat în Parlament este ca alegătorii de etnie română să se prezinte în număr cât mai mare la urne, iar voturile să nu se disperseze. Acesta era şi îndemnul actualului parlamentar Mircea Duşa, care făcea un apel ca românii să se mobilizeze.

„Aşa după cum ştiţi – spunea Mircea Duşa la Miercurea-Ciuc – judeţul Harghita este unul cu un specific aparte, în care numeric românii sunt mai puţini. (…) Având în vedere că suntem doar 12-13 la sută în judeţ de etnie română, a scoate un mandat pentru românii din Harghita în Parlamentul României este foarte greu. Dacă nu vin toţi electorii români la vot, dacă dispersează voturile, sigur că şansele sunt mici de a fi reprezentaţi în Parlamentul României”.

„Fac apel la dumneavoastră – continua acesta – să mobilizaţi românii la vot, ca să voteze candidatul PSD şi să încerce să nu disperseze voturile la alte partide, pentru că, după cum ştiţi, UDMR are o singură listă la nivelul judeţului, iar pe cele aproximativ 25 mii de voturi ale eventualilor români au depus candidaturi opt partide politice plus minorităţile naţionale. De aceea, orice dispersie a votului şi o prezenţă mică duce la un rezultat pe care nu ni-l dorim”.

În final, deputatul harghitean le-a cerut susţinătorilor să mobilizeze „românii din Miercurea-Ciuc, în primul rând, pentru că cei din zona Topliţei o fac întotdeauna şi votează cu Partidul Social Democrat şi cu subsemnatul. Dar e important şi Miercurea-Ciuc, unde sunt un număr destul de mare de alegători români – peste 3.500 – să venim cu toţii la vot şi să nu dispersăm voturile, să votăm cu un singur candidat şi cred că nu sunt lipsit de modestie, dar oricum eu obţin cele mai multe voturi în judeţul Harghita şi PSD, dar asta nu este suficient. Înseamnă puţin şi ceea ce se obţine în cifre absolute, având în vedere că al 5-lea mandat se obţine la redistribuirea pe ţară”.

 Dacă sunt suficiente voturi de la Harghita, prima opţiune pentru PSD va fi Harghita

Fostul premier al României, Victor Ponta, a precizat, la Miercurea-Ciuc, că a venit în judeţ din prietenie pentru Mircea Duşa, subliniind faptul că deputatul harghitean, în toţi cei 4 ani, s-a bătut pentru judeţ.

La fel ca şi candidatul PSD din Harghita pentru Camera Deputaţilor, şi Victor Ponta a vorbit despre pericolul ca cetăţenii de etnie română din această zonă să nu aibă reprezentanţi în Parlament. „Mi-e foarte clar – afirma fostul premier – că dintr-o chestie am căzut în alta şi o să ne trezim cu noua lege, aşa cum a fost făcută, că în Harghita şi Covasna probabil nu o să fie nici un parlamentar român, ci doar cei de la UDMR. Ceea ce sigur, e vina legii, dar poate să fie îndreptată de dumneavoastră”.

„Dacă legea e făcută prost, apropo de Harghita – şi ceea ce v-a spus Mircea e adevărat – e foarte greu de obţinut un mandat, puteţi dumneavoastră să vorbiţi cu toţi ceilalţi să îndreptaţi această greşeală a legii şi să avem suficiente voturi pentru Mircea Duşa, ca să se apropie de ceea ce-i trebuie ca voturi pentru un mandat, iar la Bucureşti, am discutat deja cu Liviu Dragnea, dacă sunt suficiente voturi de la Harghita, când se împart acele ultime mandate la nivel naţional, evident că Harghita va fi prima opţiune pentru noi”, continua Victor Ponta.

Acesta a recunoscut că nu o să-i convingă pe maghiarii din Harghita să voteze cu Mircea Duşa, dar în schimb doreşte să le reamintească celor care vor vota cu UDMR că „aşa de mulţi bani, investiţii şi lucruri bune făcute pentru toţi locuitorii din Harghita, maghiari, români ce sunt ei, ca în vremea Guvernului PSD nu au fost niciodată. Şi lor le-a fost cel mai bine tot cu noi. Şi spun asta pentru că ştiu foarte bine câţi bani a alocat pentru Harghita Eugen ca ministru al Fondurilor Europene, după aceea ca ministru de Finanţe, ştiu foarte bine câţi bani au venit pentru pensii, ajutoare sociale, programe sociale, de la Rovana, ştiu foarte bine când Liviu Dragnea a împărţit acele microbuze. Nu au a se plânge primarii udemerişti, că au primit de la Guvernul ăsta PSD-ist de oameni răi cum suntem noi, mai mult decât au primit ei vreodată de la Guvernul lor. (…) Cât am guvernat în 2012-2015, am guvernat pentru toată lumea şi uneori am dat un pic mai mult la ai lor decât la ai noştri, ca să fie mulţumiţi, să nu zică că-i persecută cineva”.

 Măsuri sociale prezentate de fostul ministru al Protecţiei Sociale

Printre susţinătorii lui Mircea Duşa se află şi fostul ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb. Aceasta a amintit, la întâlnirea de la Miercurea-Ciuc cu membrii şi simpatizanţii partidului, o serie de măsuri luate de Guvernul Ponta, precum şi principalele intenţii pentru 2016-2020.

„Împreună cu Mircea Duşa – afirma Rovana Plumb – am făcut o lege pe care a coordonat-o ministrul Apărării Mircea Duşa, cea privind pensiile militarilor. Este o lege corectă aşa cum a plecat din Guvern şi în mod clar ne asumăm ca în continuare implementarea ei să fie una corectă, aşa cum cadrele militare solicită”.

„În ceea ce ne priveşte ca viziune a programului de guvernare – continua aceasta – vrem ca această creştere economică cu care se laudă Guvernul Zero de astăzi, pe care împreună cu toţi cetăţenii României şi datorită măsurilor care au fost luate în timpul Guvernării Ponta, beneficiile acesteia să se regăsească în buzunarele românilor”.

În continuare, fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale a amintit de faptul că în perioada 2012-2015 Guvernul Ponta a reuşit să crească economia, să crească veniturile şi să scadă taxele, atingând, anul trecut, o rată investiţională de 6% din PIB şi creând peste 300.000 de locuri de muncă.

În ceea ce privesc măsurile pe care un potenţial viitor Guvern PSD le-ar lua, Rovana Plumb a făcut referire la majorarea punctului de pensie şi la impozitarea acestora, precum şi la creşterea salariilor din sectorul bugetar şi la impozitarea salariilor.

Astfel, menţiona aceasta, se doreşte ca de la anul să se crească punctul de pensie cu 60%, pentru ca din 2020 acesta să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie. În acelaşi timp se doreşte scutirea de la impozit a tuturor pensiilor de până în 2.000 de lei, iar cele de peste această sumă să fie impozitate cu doar 10%. Şi tot pentru pensionari, se doreşte eliminarea contribuţiilor de asigurări de sănătate. Totodată, se vrea ca pensia minimă socială să crească, în 2017, de la 400 de lei la 520, iar din 2018 la 640 de lei.

„Pentru toţi cei care lucrează în sectorul public de activitate, fie că vorbim de administraţie locală, fie că vorbim de cei care au grijă de educaţia copiilor şi nepoţilor noştri, fie că vorbim de cei care au grijă de sănătatea noastră, fie că vorbim de cei care lucrează în sectorul de apărare sau de siguranţă naţională, Legea salarizării unitare va fi adoptată la 1 iulie 2017 şi ea prevede o creştere pe medie cu 56 la sută în trei ani de zile”, preciza Rovana Plumb.

În ceea ce priveşte salariile (atât cele bugetare, cât şi cele din sectorul privat), se are în vedere „eliminarea impozitului pentru orice salariu până în 2.000 lei şi tot ceea ce înseamnă peste 2.000 lei va fi impozitat cu zece la sută şi nu cu 16 la sută”. În acelaşi timp se va merge cu creşterea salariului minim pe economie care ar ajunge, în 2020, la 1.750 de lei.

„Desigur că avem şi deduceri pentru familii şi cred că trebuie să se ştie lucrul acesta – continua Rovana Plumb. Practic avem o deducere pentru fiecare familie cu venituri până în 5.000 lei, de 1.600 lei pentru fiecare copil, anual, ceea ce înseamnă o creştere a alocaţiei lunare pentru aceste familii cu venituri până în 5.000 lei de încă 130 lei, pe lângă cei 84 lei pe lună, iar pentru familiile cu venituri între 5.000 şi 10.000 lei pe lună, vom avea o deducere fiscală anuală de 1.200 lei, ceea ce înseamnă o creştere a alocaţiei actuale de 84 de lei pe lună cu încă 100 lei”.

Eugen Teodorovici, omul bun la toate

Caracterizându-se ca fiind „omul care e bun la toate în casă”, fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a amintit de creşterea absorbţiei pe care România a avut-o în perioada în care el a condus frâiele acestui portofoliu, reuşind să depăşească 80% şi România să fie prima ţară în Europa, la un moment dat, către care Bruxelles-ul a rambursat cei mai mulţi bani europeni.

Din perioada în care a fost ministru de Finanţe, acesta a amintit de Codul fiscal. Un Cod, spunea Teodorovici, criticat de preşedintele ţării, de guvernatorul BNR şi de analiştii politici, dar „pe care întreaga Europă l-a lăudat sau a spus, la acea vreme, că este cel mai liberal Cod fiscal din Europa”.

„Anul trecut – continua acesta – a fost cea mai mare alocare dată de către un Guvern pe acel Program Naţional de Dezvoltare Locală, acel faimos PNDL, cel care se adresează comunităţilor locale pentru drumuri, şcoli, cămine culturale, apă, canal şi ceea ce înseamnă nevoia comunităţilor locale. Iar noi, ceea ce am spus în Guvern, că sunt de acord să acordăm din partea Ministerului de Finanţe 12 miliarde de lei, exact cât a însemnat tot ce era proiect aflat în derulare – credite de angajament şi 3 miliarde de lei pentru plăţi în acest an pentru toate proiectele, indiferent de culoarea politică pe care o avea un primar sau altul”.

În final, Eugen Teodorovici a reluat ideea predecesorilor lui, anume ca voturile să se îndrepte înspre un singur candidat: „Sunt convins că veţi milita şi veţi coagula, în jurul domnului ministru Duşa, tot ceea ce este gestionat ca şi vot pentru ca dânsul să fie, totuşi, coleg în Parlament şi de unde să se lupte pentru această zonă aşa cum ştie dânsul mai bine, aşa cum a făcut-o şi în anii trecuţi şi sunt convins că o să o facă şi de acum încolo”.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.