Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Filiala harghiteană a Partidului Naţional Liberal şi-a prezentat o parte dintre candidaţii la Parlamentul României | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Politic » Filiala harghiteană a Partidului Naţional Liberal şi-a prezentat o parte dintre candidaţii la Parlamentul României
Filiala harghiteană a Partidului Naţional Liberal şi-a prezentat o parte dintre candidaţii la Parlamentul României

Filiala harghiteană a Partidului Naţional Liberal şi-a prezentat o parte dintre candidaţii la Parlamentul României

În cadrul unei conferinţe de presă, filiala judeţeană Harghita a PNL şi-a prezentat patru dintre candidaţii la alegerile parlamentare care vor avea loc în decembrie. La întâlnirea cu presa au fost prezenţi Ion Proca, Sebastian Buzilă, Teodor Dobrean şi Marius Ţepeluş, precum şi Bianca Păcurar, cea care coordonează campania partidului la nivelul judeţului.

Sebastian Buzilă este primul nume din partea PNL Harghita pe lista depusă pentru Senat. În cadrul partidului activează din 2009, iar acum este preşedinte interimar şi secretar general al PNL Topliţa.

De profesie, Sebastian Buzilă este economist, iar în prezent este expert contabil în cadrul firmei pe care a înfiinţat-o în urmă cu 12 ani şi se află la al doilea mandat de consilier local în Topliţa.

Marius Ţepeluş activează în cadrul partidului încă de la terminarea studiilor liceale, adică de la mijlocul anilor ’90. În tot acest timp a ocupat mai multe funcţii pe linie de partid, printre care cea de preşedinte al organizaţiei de tineret a judeţului, dar şi cea de preşedinte al organizaţiei locale Miercurea-Ciuc a PNL, funcţie pe care o deţine în prezent.

De meserie este jurist, iar actualmente, ca ocupaţie, este şeful Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gheorgheni.

În ceea ce priveşte alegerile ce vor avea loc peste câteva săptămâni, Marius Ţepeluş spunea că PNL Harghita vine cu cea mai bună echipă pe care filiala o putea scoate.

Teodor Dobrean este candidatul de pe poziţia a doua la Camera Deputaţilor din partea filialei harghitene a partidului. De profesie este jurist, iar ca ocupaţie este notar public, activând în municipiul Gheorgheni.

Pe lângă activitatea din cadrul biroului notarial, Teodor Dobrean este şi consilier local la Gheorgheni.

„Cu toţii suntem oameni bine pregătiţi în domeniile în care activăm, suntem oameni care facem cinste şi onoare comunităţii româneşti, dar nu numai, pentru că cu toţii suntem locuitori ai judeţului Harghita. Dorim să reprezentăm interesele tuturor locuitorilor judeţului şi sper ca măcar unul dintre noi să aibă posibilitatea să-şi pună în sprijinul tuturora pregătirea personală”, spunea Teodor Dobrean în cadrul conferinţei de presă.

În ceea ce priveşte lista de candidaţi pe care filiala o propune pentru Parlament, acesta era de părere că „PNL, în acest moment, are în faţa dvs. nişte reprezentanţi de mare cinste, oameni care pot să spună ceva, care pot să facă ceva pentru comunitatea harghiteană, ceea ce putem dovedi prin ceea ce am făcut ca şi funcţii politice în administraţia publică”.

 Experienţa din judeţ, atu în cadrul unei comisii parlamentare

Ion Proca, cel care deschide lista judeţeană a partidului pentru Camera Deputaţilor, amintea de victoria pe care PNL Harghita a înregistrat-o cu mai mulţi ani în urmă, când Csibi Magor reuşea să ajungă europarlamentar.

Acum, după vreo 8 ani, Ion Proca spunea că „unul dintre lucrurile care ne particularizează este coerenţa echipei; majoritatea dintre noi suntem în activitate politică liberală de la înfiinţarea Partidului Liberal ’93, în diverse responsabilităţi. Noi am intrat foarte activ în politica din Harghita, imediat după ce am înfiinţat PL, am avut candidaţi de fiecare dată la Primăria municipiului Miercurea-Ciuc (şi nu numai, am avut candidaţi şi primari în localităţi din judeţ)”.

„Ne-am hotărât să pedalăm, să mergem înainte – continua acesta – să mergem sub acest slogan, nu numai frumos, ci şi foarte mobilizator, România înainte!, alegând, cred eu înţelept, să ne alăturăm intenţiilor exprimate public ale actualului premier Dacian Cioloş. E clar că modelul pe care l-a impus în ultimul an în politica românească e foarte apropiat de felul în care ştim şi noi să ne gândim şi să ne comportăm”.

Acesta a mai afirmat faptul că în ultima perioadă a participat la mai multe întâlniri ale Biroului politic al PNL, ocazie cu care a observat preocuparea partidului pentru principalele teme aflate în prezent în centrul atenţiei: măririle de salarii – care nu sunt realizabile din punct de vedere economico-fiscal şi legale – dar şi relaţia dintre partidele politice şi societatea civilă, în schimbările din Constituţie – amintind aici de propunerile Coaliţiei pentru Familie. De asemenea, a amintit şi de propunerile care trebuie să ducă la îmbunătăţirea activităţii parlamentarilor: de la prezenţa la lucru până la responsabilitatea şi obligativitatea exprimării votului.

Ion Proca a amintit şi de experienţa sa acumulată până prezent, experienţă care l-ar ajuta în eventualitatea în care ar deveni deputat. Astfel, anii petrecuţi la conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului ar „reprezenta o garanţie minimă că, dacă voi activa în Parlament, în cadrul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială, o voi face cu o oarecare determinare bazată pe o experienţă managerială. Dacă voi merge în Parlament, voi putea să activez corect în această comisie pentru că aş fi îndreptăţit să particip la discuţiile legate de perfecţionarea sistemului de protecţie socială în România şi de crearea de servicii la nivel local. Pentru că degeaba tot facem legi prin care se alocă bani defavorizaţilor; sunt mult prea mulţi bani care se alocă fără gândul de a crea, anterior, o reţea bună de servicii la nivel local”.

De asemenea, un alt atu pe care l-ar avea ar fi acela că în prezent este preşedintele Comisiei de Relaţii Interetnice în cadrul Consiliului Judeţean, iar „păstrarea normalităţii în relaţia dintre oameni este, poate, cea mai responsabilă dintre activităţile pe care trebuie să le depunem”.

Ion Proca a mai amintit de iniţierea demersurilor pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Călimani-Giurgeu, care are sediul în Topliţa. Iar înfiinţarea acestei ADI o consideră ca unul dintre cele mai importante proiecte, „deşi motoarele încă nu sunt turate şi încă, poate, nu toţi au înţeles cât de importantă şi vitală este funcţionarea acestei ADI, care trebuie să fie un incubator de afaceri şi de provocări pentru oamenii din acea zonă şi, ulterior, când ştim bine ce anume avem de făcut, să atragem şi investitorii potriviţi”.

 Încrezători

Întrebat de posibilitatea – tristă – ca judeţul Harghita să nu aibă parlamentari de etnie română în următorul mandat, Ion Proca spunea că nu s-a pornit în această competiţie cu gândul dacă cineva va intra în Parlament sau nu, ci cu convingerea că se va câştiga.

„Vom reuşi pentru că lângă mine sunt oameni tineri şi în spatele nostru sunt oameni şi mai tineri care vin şi se înscriu în PNL ca o alternativă clară la stagnarea asta de aproape 30 de ani. Noi nu am intrat în competiţie încercând să ne gândim dacă intră unul sau celălalt; noi am intrat în competiţie convinşi că o să câştigăm pentru că de data aceasta argumentele în favoarea noastră sunt foarte puternice.

Noi întotdeauna am luat voturi în jurul a 10.000 din aproximativ 20.000 de oameni care se prezintă de obicei din comunitatea românească; dar avem speranţă foarte mare că şi votanţi din comunitatea maghiară vor vota cu PNL”, concluziona candidatul PNL Harghita pentru alegerile parlamentare.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.