Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Sărbătoarea Catedralei Episcopale cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Religie » Miercurea Ciuc: Sărbătoarea Catedralei Episcopale cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”
Miercurea Ciuc: Sărbătoarea Catedralei Episcopale cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”

Miercurea Ciuc: Sărbătoarea Catedralei Episcopale cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”

  • Şapte ierarhi au săvârşit Sfânta Liturghie
  • ÎPS Laurenţiu Streza şi ÎPS Irineu, mitropoliţii Ardealului şi, respectiv, Olteniei, i-au îndemnat pe credincioşi să participe la referendumul pentru familie

Credincioşi din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, alături de oficialităţi judeţene şi locale din cele două judeţe, au participat, ieri, la Sfânta Liturghie prilejuită de cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din municipiul Miercurea Ciuc – Acoperământul Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor arhieresc format din şapte ierarhi, alături de numeroşi preoţi veniţi din toate colţurile episcopiei. Soborul arhieresc a fost format din: Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul român al ortodocşilor din Ungaria.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, iar la finalul predicii, arhiereul i-a îndemnat pe credincioşi să participe la referendumul pentru familie, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. „Avem părinţi şi de aceea nu ne este frică niciodată de cei care se luptă împotriva noastră şi a Bisericii noastre. (…) Aşadar, Maica Domnului şi toate puterile cereşti ne ajută întotdeauna să sporim în viaţă duhovnicească ca să ne mărturisim şi noi credinţa în Dumnezeu şi să mărturisim valorile noastre adânci sădite în sufletul poporului român, adică familia noastră. (…) A mărturisi familia nu este nici pe departe un lucru de care să ne ascundem, ci dimpotrivă. (…) Această familie este adevărata noastră valoare pe care trebuie să o mărturisim şi dacă e cazul să o şi apărăm cu preţul vieţii noastre. (…) Cu aceste gânduri şi cu această protecţie a Acoperământului Maicii Domnului ne îndreptăm spre casele noastre cu mai mult curaj, cu mai multă bărbăţie şi trebuie să dăm răspunsul nostru cât de curând: sâmbăta şi duminica viitoare”, a spus ÎPS Irineu.

Mitropolitul Ardealului, despre participarea la referendum: „Este o datorie sfântă pentru neam, pentru credinţă, pentru viitorul copiilor noştri”

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, a transmis, în primul rând, la sfârşitul Sfintei Liturghii, un mesaj de solidaritate cu clerul şi credincioşii din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. „Ne-am bucurat în mod special că am putut să ne împărtăşim cu toţi preoţii care au fost aici. (…) Întâi de toate prin îmbrăţişare şi sărutul păcii pe care l-am oferit unii altora pentru ca fiecare din aceşti misionari la noi în ţară să simtă că nu sunt singuri, că suntem într-o comuniune euharistică, într-o comuniune spirituală şi aceasta ne determină să fim şi într-o (…) apropiere şi materială, sprijinindu-i când e nevoie. Am venit aici încă şase ierarhi ca să-i dăm ierarhului nostru, Preasfinţitului Părinte Andrei, certitudinea că întreg Sfântul Sinod se îndreaptă cu multă atenţie, afecţiune şi cu grijă spre misiunea pe care o îndeplineşte pentru Biserica noastră şi pentru neamul nostru această Episcopie de Covasna şi Harghita”, a transmis ÎPS Laurenţiu.

Mitropolitul Ardealului a făcut, la rândul său, un apel către credincioşii prezenţi să participe la referendumul pentru familie, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. Astfel, acesta a început pledoaria pentru redefinirea familiei în Constituţie, spunând că este „datoria noastră de a ne apăra credinţa strămoşească, morala sfântă a Bisericii în faţa unor atacuri din ce în ce mai virulente”. „Nu suntem împotriva nimănui, deoarece familia nu a întemeiat-o vreunul sau altul dintre partidele politice! A apărut cu mult înaintea lor. A fost instituită în Rai şi a fost binecuvântată de Mântuitorul Hristos. (…) Vrem să vedem într-adevăr că partidele sunt naţionale toate şi ţin la credinţa naţiei din care s-au născut. Toţi ne-am născut într-o familie, toţi am crescut în familie, toţi suntem legaţi de familie”, a spus înaltul ierarh.

De asemenea, ÎPS Laurenţiu a arătat că „noi, preoţii şi credincioşii împreună, suntem chemaţi acum la un recensământ”. „Chemarea aceasta (n.n. – la referendum) este una pozitivă. Nu avem treabă cu nimeni. Avem o sfântă mărturie a noastră, ca să ne mărturisim credinţa. Apoi, noi, preoţii şi credincioşii împreună, suntem chemaţi acum la un recensământ. Acum ştim câţi credincioşi adevăraţi avem în Biserica noastră. (…) Acţiunea cea mai grea împotriva referendumului e de a spune nu vă duceţi, pentru că sunt necesare acum nu 3 milioane, câţi am semnat, ci 6 milioane. (…) Trebuie să depăşim 6 milioane”.

ÎPS Laurenţiu i-a îndemnat pe cei prezenţi să meargă să voteze la referendum în prima zi, sâmbătă. „Dumnezeu a binecuvântat ca bărbatul împreună cu femeia să formeze familia şi din familie să se nască copii. Nu se nasc copii din doi bărbaţi sau două femei. Dar dacă formează şi se numesc familie au nevoie de copii. (…) Dacă au nevoie de copii, să-şi facă copii. N-avem treabă cu ei, dar avem treabă cu noi înşine şi cu viitorul copiilor noştri”, a mai argumentat, printre altele, ÎPS Laurenţiu.

Mitropolitul Ardealului a chemat toţi credincioşii să meargă la vot, deoarece „este o datorie sfântă pentru neam, pentru credinţă, pentru viitorul copiilor noştri”.

Totodată, ÎPS Laurenţiu a mai precizat că nu numai ortodocşii sunt de acord cu referendumul, ci şi celelalte biserici: catolică, protestantă, greco-catolică etc. „Aceasta este chemarea: vrem în Anul Centenar să dovedim că suntem măcar noi, creştinii, uniţi într-un singur ideal”.

După cuvântul mitropolitului, a fost citit apelul Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018, intitulat „Să spunem da familiei binecuvântate de Dumnezeu!”.

Catedrala Episcopală s-a „îmbrăcat în haină nouă, de lumină”

Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, la finalul Sfintei Liturghii, a arătat că „pentru comunitatea euharistică a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, ziua de 1 octombrie este ca o sfântă zi de Paşti, este ziua în care catedrala episcopală din Miercurea Ciuc îşi sărbătoreşte ocrotitoarea – pe Maica Domnului, Maica Luminii”.

PS Andrei a mai spus că, în această zi de sărbătoare, catedrala episcopală „a îmbrăcat haină nouă, de lumină”. „Catedrala noastră episcopală a îmbrăcat haină nouă, de lumină. Tâmpla, sau catapeteasma, iconostasul din catedrala episcopală a fost schimbat. De ce? Nu că cel vechi nu mai era în postura de a ne folosi de el. Cel vechi s-a dăruit bisericii din Sâncrăieni, mai puţin icoanele (…) iar catapeteasma nouă a fost îmbrăcată în haine de lumină, cu icoane noi”, a spus PS Andrei.

Episcopul Covasnei şi Harghitei a amintit că în urmă cu trei ani, după ce a fost întronizat, a constatat, împreună cu permanenţa Consiliului Eparhial, că „sunt multe de făcut şi ne-am apucat de lucru”. „Iată că, în 3 ani de zile, catedrala are haine de lumină. (…) S-a împrejmuit catedrala cu gard nou, s-au făcut lucrări de amenajare exterioare, în interiorul catedralei catapeteasma şi alte lucrări. Mai sunt încă multe de făcut. Şi acestea nu le-am putut face decât cu ajutorul preacuvioşilor şi preacucernicilor părinţi din episcopia noastră, a bunilor credincioşi şi a tuturor românilor care s-au aplecat asupra lucrărilor noastre”, a spus PS Andrei.

Tot ieri, ierarhul locului a oferit Crucea Eparhială părintelui Nicolae Popescu, care păstoreşte Parohia Ciudei (Ucraina) şi părintelui Dimitrie, care slujeşte într-o biserică în capitala Ucrainei, la Kiev, „pentru românii ortodocşi vorbitori de limbă şi păstrători de tradiţie şi grai românesc”.

De asemenea, PS Andrei a oferit Crucea Eparhială pentru mireni şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, comisar şef Mircea Iordan, şi inspectorului şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.