Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Inedita pistă de bob de la Lunca de Sus face furori printre turişti | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Timp Liber » Inedita pistă de bob de la Lunca de Sus face furori printre turişti
Inedita pistă de bob de la Lunca de Sus face furori printre turişti

Inedita pistă de bob de la Lunca de Sus face furori printre turişti

Pista este unică în România până la acest moment şi a devenit, incontestabil, o distracţie pe placul multor iubitori de senzaţii tari, de la 5 la 75 de ani. Spre deosebire de altele construite în ţară, pista de la Lunca de Sus funcţionează tot timpul anului, dacă vremea este favorabilă. Zilele frumoase de toamnă au determinat mulţi turişti din judeţ, dar şi destui curioşi din cele învecinate, să îşi petreacă sfârşitul de săptămână pe Valea Ghimeşului

Investiţia aparţine unei familii din zonă, care a avut ocazia să testeze, pentru distracţie, mai multe alpine coaster în străinătate, îndeosebi în Austria şi în Ungaria. Aşa s-a născut ideea: De ce nu ar construi una şi acasă, unde există suficient teren, iar frumuseţea peisajului cu dealuri domoale străbătute de văi adânci, infinitul cerului şi aerul curat ar ispiti orice turist?

„Şi ne-am apucat de treabă. În urmă cu 3 ani am sondat terenul, am început să facem calcule, apoi am realizat proiectul”, a povestit administratorul pistei de bob, Tankó Imre.

Instalaţia a fost fabricată în Germania, la comandă, căci numai aşa se pot achiziţiona astfel de piste, luând în calcul toate caracteristicile şi adaptând-o terenului pe care urma să fie amplasată. Măsurătorile au fost făcute de specialişti ai producătorului din Germania, asigurând şi asistenţă pe întreaga durată a materializării investiţiei.

„Acum trei luni ne-am apucat efectiv de construcţie, practic de asamblarea pistei, împreună cu asistenţii din Germania; am terminat relativ repede şi i-am dat drumul”, a precizat tânărul administrator.

Primii care au testat-o au fost reprezentanţii constructorului din Germania, conform protocolului, apoi personalul care dirijează şi supraveghează pista. Mânaţi de curiozitate s-au dovedit şi primarii din zonă şi din alte localităţi ale judeţului. Deschisă publicului larg în urmă cu aproape o săptămână, pista de bob de la Lunca de Sus nu duce lipsă de amatori de distracţie de toate vârstele.

Pista este construită după o tehnologie germană modernă şi este singura din ţară aptă să funcţioneze în orice anotimp. Structura este realizată din ţevi metalice, pe care rulează 40 de sănii cu câte două locuri, echipate cu roţi din cauciuc. Fiecare bob este dotat şi cu câte o manetă de frână, pentru cei care vor moduleze viteza la coborâre.

Pista de bob are o secţiune de urcare, de aproximativ 600 de metri. Odată ajuns în vârf, urmează coborârea, spectaculoasă nu numai datorită peisajului, pe care, trebuie să recunoaştem, puţini îl văd la prima cursă, ci în special graţie emoţiilor puternice pe care le stârnesc viteza de rulare, virajele bruşte şi curbele în buclă.

„Partea de coborâre are o lungime de 1.200 de metri, iar diferenţa de nivel este de 160 de metri. Viteza maximă de rulare este de 45 de kilometri pe oră, dar avem şi frâne, pentru cei care se tem să coboare aşa de repede sau pentru cei care vor să vadă împrejurimile”, a continuat Tankó Imre.

De la înălţime şi pe traseu pot fi admiraţi Munţii Ciucului, piscurile Hăşmaşului Mare, Vârful Năşcălat şi Piatra Singuratică. Iarna – cele două pârtii de schi, pline de turiştii care agreează locul aflat departe de vacarmul civilizaţiei moderne, cu oameni amabili şi mereu bucuroşi de oaspeţi, care şi-au păstrat vii tradiţiile.

Instalaţia este cât se poate de sigură, ne-a încredinţat Tankó Imre, este prevăzută cu mai multe sisteme de siguranţă, inclusiv cu frânare automată în caz de pericol, posibilităţile de producere a accidentelor fiind extrem de reduse. Condiţia esenţială este ca cei care se urcă în sănii să respecte regulile de securitate şi instructajul făcut de personalul care deserveşte alpine coaster-ul.

Turiştii care au optat deja pentru o astfel de distracţie sunt de toate vârstele, de la 5-6 ani, până la 75 de ani. De obicei, nici unul nu se limitează la o singură cursă, a cărei durată nu depăşeşte 7 minute (4 minute urcarea şi 2-3 minute coborârea, în funcţie de viteza aleasă). Prima este de acomodare, celelalte de plăcere şi pentru „adrenalină”.

„Tinerii sunt cei mai mulţi, dar am avut şi persoane de 70 şi de 75 de ani care au parcurs traseul şi destui oameni care au stat aici toată ziua; mai servesc o masă, se mai dau câteva ture şi tot aşa, până seara”, a afirmat administratorul Tankó.

O cursă costă 15 lei şi pista este disponibilă de dimineaţă până seara.

„Modelul acesta de bob nu mai este în ţară, fiindcă, dacă vremea ne permite, putem să îl ţinem în funcţiune şi primăvara, şi vara, şi toamna, şi iarna. De altfel, aceasta a fost şi ideea, să avem o ofertă valabilă tot anul pentru turişti”, a afirmat administratorul pistei de la Lunca de Sus.

Investiţia de la Lunca de Sus aparţine unei familii şi se ridică la aproximativ un milion de euro.

„E incredibil ce au putut să facă oamenii ăştia aici! Veniţi cât încă nu e aglomeraţie şi daţi-vă pe alpine coaster-ul din Lunca de Sus, Harghita. Veţi găsi aici locuri minunate şi oameni deosebiţi”, vă sfătuieşte Robert Lazar din Braşov, unul dintre primii care au testat pista. Ne alăturăm acestuia, cu convingerea că nu veţi regreta.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.