Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita au fost evaluate două centre de colectare a ovinelor pentru export | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În Harghita au fost evaluate două centre de colectare a ovinelor pentru export
În Harghita au fost evaluate două centre de colectare a ovinelor pentru export

În Harghita au fost evaluate două centre de colectare a ovinelor pentru export

 Rămâne să aflăm şi ce va decide autoritatea centrală, după verificarea finală a fişelor întocmite de inspectorii din teritoriu!

Chiar dacă cea mai mare parte a timpului scurs din această lună a fost alocat de conducerea DSVSA Harghita problemelor ce trebuie rezolvate în circumscripţiile sanitar-veterinare de asistenţă din judeţ, 62 la număr, activitatea instituţiei în ansamblul ei nu a avut de suferit, persoanele direct răspunzătoare de un aspect sau altul găsind soluţii adecvate pentru toate situaţiile ce au figurat pe agenda operativă a fiecărei zile.

Sigur, în contextul celor de mai sus mi se pare firesc să vă spun că medicii veterinari, titulari ai circumscripţiilor la care fac referire, au avut un contract de prestări servicii cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), contract care se încheie în 31 august a.c.. Important e însă faptul că acest contract poate fi prelungit cu încă o jumătate din perioada iniţială, respectiv cu şapte ani şi şase luni, dacă sunt îndeplinite anumite criterii şi dacă, evident, acest lucru este dorit.

Şi pentru ca totul să fie limpede, cei 62 de medici veterinari interesaţi de perspectiva lor profesională, şi nu numai, trebuiau să depună la DSVSA Harghita o solicitare şi o declaraţie pe proprie răspundere cum că îndeplinesc condiţiile în vederea încheierii actului adiţional.

Acum, arăta dr. Ladó Zsolt, directorul executiv al instituţiei judeţene, factorii decizionali din cadrul Direcţiei au trecut la evaluarea dosarelor, astfel încât până la 1 septembrie totul să fie gata spre a se asigura continuitatea, iar colegii domniei sale îşi văd mai departe de treburile curente.

Întrebat ce se va întâmpla în ipoteza că unele dosare vor fi respinse, doctorul Ladó a răspuns că, aşa ca în cazul circumscripţiilor sanitar-veterinare de asistenţă în care din diferite motive nu mai este titular semnatarul de contract iniţial, tot aşa şi în cazul pe care eu îl am în vedere scoaterea la licitaţie va oferi soluţia de viitor. Până atunci însă, asistenţa în cadrul lor va fi asigurată de medicii veterinari oficiali, angajaţi ai DSVSA.

Şi pentru că subiectul este unul destul de sensibil aş aprecia eu, o persoană aflată în afara sistemului, care poate greşi, îmi propun să revin asupra lui după evaluare, mai ales că deasupra întregii reţele sanitar-veterinare se adună şi alţi nori aducători de schimbare, de la centru până în teritoriu. Dar, după cum crede interlocutorul meu, este vorba despre o schimbare în bine, care nu va afecta numeric personalul angajat.
În sfârşit, până va putea fi respirat aerul proaspăt al reformei preconizate, dacă reformă va fi ea, trebuie să vă mai spun că una dintre măsuri prevede ca şi în România să existe şi să funcţioneze, de la centru până în ultimul sat, „Poliţia animalelor”, poliţiştii urmând a face parte dintr-un birou sau un compartiment al direcţiilor judeţene. Cum va fi să fie nu îmi este foarte clar, dar… viitorul sună bine!
Când vom afla mai multe despre noul proiect?! Cât de repede, pentru că, afirma dr. Ladó, el a fost trimis deja la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi, de îndată ce va primi avizul favorabil, printr-un ordin al preşedintelui ANSVSA, se va trece la implementarea lui.

În altă ordine de idei, mai reţin aici că inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Harghita au evaluat în judeţ două centre de colectare a ovinelor pentru export, în condiţiile în care, după cum deja v-am informat, sunt îndeplinite toate cerinţele de reluare a lui către Turcia, 19 judeţe, între care figurează şi Harghita, fiind recunoscute ca libere de scrapie.

Cele două centre, ale căror fişe de evaluare au fost trimise pentru verificare la ANSVSA, sunt amplasate la Ciaraceu – Miercurea-Ciuc şi la Sânpaul, puncte din care pot pleca oi multe ii cornute către această ţară. Pentru că, în opinia directorului executiv al DSVSA, potenţial biologic avem, iar efectivele existente permit exportul, fără a periclita matca sau numărul total.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.