Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În aşteptarea preţului corect | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În aşteptarea preţului corect
În aşteptarea preţului corect

În aşteptarea preţului corect

La sfârşitul săptămânii trecute, una dintre cele mai importante lucrări ale campaniei agricole de toamnă, şi vorbesc despre recoltarea cartofilor, a atins vârful, ritmul accelerat fiind uşor de menţinut chiar şi în primele două zile ale săptămânii în curs. Şi asta din cel puţin două motive: în primul rând pentru că nu a plouat, în al doilea rând pentru că în ajutorul rudelor de la ţară au ajuns, cu mic cu mare, şi cei apropiaţi stabiliţi în oraş.

Astfel, îmi spunea d-l Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Harghita, 70 la sută din suprafaţa cultivată a fost eliberată, producţia medie estimată pe unitatea de suprafaţă dând semne a se menţine undeva în jurul a 23 de tone.

Asta e partea plină a paharului, pentru că cea goală reclamă, ca să mă exprim astfel, preţul de valorificare a cartofilor direct de la producător, preţ care, potrivit interlocutorului meu, se situează încă sub nivelul celui din anul trecut, aceeaşi perioadă. Dar, „la o ofertă generoasă şi la o cerere deocamdată mică, în condiţiile în care nici pe relaţia export nu se întrezăreşte vreun segment de piaţă ceva mai liber, producătorii aşteaptă preţul corect”, el fiind încă în curs de aşezare/reaşezare.
Cum era şi firesc, şi cum de altfel aţi aflat şi din jurnalul nostru de ieri, directorul Direcţiei Agricole s-a arătat satisfăcut de vizita delegaţiei din China, Regiunea Autonomă Ningxia Hui, cu care, acum nouă ani, Consiliul Judeţean Harghita a semnat un contract de înfrăţire, precizând faptul că şi acolo, în îndepărtatul ţinut asiatic, cultivarea cartofilor este o preocupare de bază a populaţiei angajate în lucrul pământului, aşa cum este şi aici. Considerent avut în vedere şi de d-l Borboly Csaba, care şi-a exprimat convingerea că relaţia de colaborare cu această regiune chineză nu poate fi decât una benefică în ceea ce priveşte dezvoltarea agriculturii din cele două zone geografice, separate de mii de kilometri, dar apropiate printr-o relaţie frumoasă între oameni.

În altă ordine de idei, mai reţin aici că atât pentru pregătirea patului germinativ, cât şi pentru sfecla de zahăr ce trebuie recoltată, respectiv pentru însămânţarea culturilor de toamnă, ar fi bună o ploaie liniştită.

Întrebat dacă suprafeţele preconizate a se ocupa cu cereale de toamnă sunt mai mari sau mai mici decât cele din acest an, şeful DAJ Harghita a apreciat că ele vor creşte cu ceva, dar nu semnificativ.

La o distanţă nu foarte mare în timp, măsurată de la intrarea în vigoare a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole din extravilan şi până acum, l-am rugat pe ing. Török să-mi spună cam câte dosare au ajuns pe masa de lucru a Direcţiei, şi iată răspunsul exact: 72, toate pentru vânzare şi toate cu suprafeţe mici, tranzacţia fiind făcută sau urmând a se face între vecini, arendaşi şi la liber.

Cu sublinierea că, pentru a se înţelege foarte bine lucrurile chiar de la începutul lor, specialiştii DAJ Harghita au recurs la o serie de instruiri zonale, domnul Török a încheiat subiectul arătând că la Direcţie procedura este respectată şi că, în condiţii normale, după 30 de zile este eliberat avizul final.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.