Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În cel de-al 12-lea ceas, un experiment dătător de speranţă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » În cel de-al 12-lea ceas, un experiment dătător de speranţă
În cel de-al 12-lea ceas, un experiment dătător de speranţă

În cel de-al 12-lea ceas, un experiment dătător de speranţă

 Distribuţia pe orizontală – soluţia miraculoasă?

 

Schimbări

De la 1 ianuarie 2014, SC Goscom SA Miercurea-Ciuc nu mai încasează cheltuielile comune de la asociaţiile de proprietari cu care a avut o astfel de relaţie. De la 1 aprilie 2014, „Goscom” nu mai face repartizarea cheltuielilor comune pentru nici una din asociaţiile de proprietari. După cum ne-a precizat d-na Fekete Ana, directorul executiv al SC Goscom SA, aceste măsuri au fost luate pentru ca să se întărească ideea de comunitate în cadrul asociaţiilor, precum şi ideea de responsabilitate şi, în ceea ce-i priveşte pe administratorii asociaţiilor de proprietari, ideea că nu orice problemă care se naşte în rândul membrilor asociaţiei trebuie să ajungă la Goscom. Goscom făcea acest serviciu pentru a uşura munca asociaţiilor, numai că s-a ajuns în faza în care răi-platnicii, spre exemplu, erau mai bine cunoscuţi la Goscom decât de conducerea asociaţiei şi a membrilor acesteia. „Recunosc – spunea d-na Fekete – că nu a fost un lucru bun să preluăm câteva din atribuţiile asociaţiilor, pentru că aşa am dat ocazia să ne facem noi vinovaţi şi pentru vini care nu ne aparţineau”.

 

Acţionarul principal

Mai este ceva de spus, dar mai ales de înţeles. Este vorba despre faptul că municipiul Miercurea-Ciuc, acţionarul principal al SC Goscom SA, a comandat un bilanţ energetic în ceea ce priveşte activitatea societăţii şi activitatea în ceea ce priveşte menţinerea, dezvoltarea şi modernizarea reţelei de producere şi distribuţie a agentului termic. „A fost foarte bun acest bilanţ energetic în sensul că a scos în evidenţă – după cum ne-a precizat d-na director – faptul că, dacă ar fi mai multe persoane pe sistem, costurile s-ar reduce serios. A arătat, de asemenea, faptul că investiţiile care s-au făcut în decursul timpului şi-au atins scopul, dar, din punct de vedere economic, a fost anihilată această contribuţie de gradul mare de debranşări. Care, în acest an, s-a menţinut mai puţin ridicat decât în perioada precedentă”.

 

Care ar fi motivul reducerii debranşărilor?

„Motivele sunt mai multe, primul este acela că avem consumatori care doresc să rămână pe sistemul centralizat, dar, datorită influenţelor vecinătăţilor, nu pot să rămână pe sistem şi vă spun şi de ce. Pentru că trebuie plătită cota parte aferentă ţevilor care trec prin apartamente, acolo unde aceste ţevi nu au fost izolate sau izolate corespunzător, şi atunci cei debranşaţi, cu toate că beneficiază de o cantitate de căldură solicită de la ceilalţi, fie prin asociaţie, fie prin bătutul la uşa celor rămaşi pe sistem, să-şi pună centrală de apartament pentru că nu mai vor să plătească pentru ei. Aşa se întâmplă în realitate, dar, cu riscul de a mă repeta, faptul că s-a întocmit bilanţul energetic la nivelul municipiului, de către profesionişti din Cluj, este un lucru foarte bun deoarece a dovedit că sistemul este modern, este bun, este în stare să suporte rebranşarea tuturor consumatorilor şi chiar a altora. Totul este bine pus la punct – reţeaua, centralele termice, cazanele”.

 

La ce folosesc toate acestea dacă debranşările continuă?

„Faptul că şi în continuare atât la municipiu, cât şi pe plan naţional sunt firme care din nou au început acel program prin care se doreşte valorificarea a tot ceea ce înseamnă energie şi de a economisi energia, eu cred – spunea d-na Fekete – fără a fi foarte optimistă, că o să ajungem să utilizăm acest sistem şi să-l păstrăm funcţional, prin şi pentru cei care mai sunt pe sistemul centralizat. Mai există şi cealaltă problemă, după cum se discută peste tot, că aceste centrale mici de apartament, oricât de performante sunt, creează şi unele neplăceri, până la urmă. Se discută despre ceea ce la nivel european înseamnă siguranţa în exploatare. Se pare că, într-un viitor nu prea îndepărtat, se vor introduce acele centrale care să nu afecteze clădirile, construcţiile şi acestea să fie în siguranţă deoarece acestea costă mai mult şi, până la urmă, va trebui să ne supunem normelor europene, nu numai pentru că suntem europeni, ci şi pentru siguranţa clădirii/clădirilor şi pentru siguranţa consumatorului”.

 

– Până una alta, în Miercurea-Ciuc, numărul celor rămaşi pe sistemul centralizat este în continuă scădere. Aveţi idee ce se va întâmpla în viitorul apropiat?

– Ceea ce pot să spun acum este că până când funcţionează unitatea noastră, până când autoritatea publică locală este cu noi şi ne susţine, până când toate aceste investiţii deocamdată ne-au determinat chiar să reducem costul gigacaloriei, pentru că s-a redus acest cost, spre deosebire de alte locuri, în acest an şi la noi, faptul că am reuşit să punem în funcţiune, împreună cu partenerul nostru ungur, motoarele pe cogenerare, până atunci înseamnă că oamenii o să se mai întrebe dacă e bine ce au făcut sau nu prin montarea centralelor de apartament.

– Deocamdată cei care s-au debranşat susţin că le este mai bine din toate punctele de vedere, nu văd de ce şi-ar mai pune întrebări…

– Îşi vor pune întrebări la un moment dat, vă asigur de acest lucru pentru că vă mai spun o noutate, şi anume: ceea ce se discută la nivel naţional şi s-a pornit deja este distribuţia pe orizontală. Aceasta presupune să se introducă în blocurile de locuit conducte care nu mai trec prin interiorul apartamentelor. Această distribuţie pe orizontală (la fel ca şi pentru gazul natural) are foarte multe avantaje, în primul rând faptul că aceste conducte sunt normate pentru 20-40 de ani şi să nu uităm că sunt blocuri care sunt mai vechi şi există posibilitatea ca oricând să se spargă, am avut deja cazuri repetate în care noi am fost chemaţi să intervenim. În afară de asta, există posibilitatea ca cei care au deja centrală de apartament să aibă şi ei o problemă cu această centrală şi să prefere să se branşeze la coloana sistemului public de alimentare cu energie termică şi acesta cred că este un alt avantaj, când tu singur decizi că până acum mi-a plăcut să merg după aprobări la gaz, la ISCIR să fac verificările aferente a ceea ce înseamnă aceste aparate sau de-acum toate acestea le las în seama operatorului licenţiat care, şi în momentul de faţă, pentru aceste activităţi este Goscom-ul”.

– Fie-mi îngăduit, doamnă director, să spun că această idee excepţională – distribuţia pe orizontală – vine cam târziu. Ea ar fi trebuit să se „nască” şi să se pună în aplicare atunci când au început debranşările, pentru că acest fenomen nu s-a iscat fără motive. Îmi aduc aminte că la propunerea de a se încheia contracte individuale, răspunsul a fost că nu este posibil pentru că asta ar presupune o distribuţie orizontală pentru care ar fi necesare costuri mari. Dumneavoastră nu aveţi nici o vină, la vremea respectivă erau alte persoane la conducerea Goscom şi alte persoane în consiliul public local.

– Eu cred că nici acum nu-i prea târziu, reţineţi faptul că în mod sigur, cu acceptul proprietarului municipiul Miercurea-Ciuc, în strada Timişoarei, nr. 37, vom face pentru acest sezon acest experiment, să vedem ce înseamnă această distribuţie orizontală. Rezultatul ni-l va releva aparatul de măsură montat la uşa fiecărui consumator şi care-i va permite să-şi regleze confortul termic şi în funcţie de posibilităţile sale financiare.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.