O întâlnire între conducerea Instituţiei Prefectului cu secretarii localităţilor din Harghita a avut loc, ieri, în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc. Cu scopul de a discuta „probleme vitale, mai ales legate de Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România”, cum spunea Adrian Jean Andrei, prefectul Harghitei. Este vorba despre inventarierea terenurilor din judeţ în vederea finalizării procesului de retrocedare. Acesta a amintit că este a şasea întâlnire organizată de Prefectură cu secretarii şi primarii din judeţ, în vederea prelucrării periodice a modificărilor intervenite în lege.
Analiza aplicării Legii 165/2013 în Harghita a fost prezentată de directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Harghita, Sorin Truţă. Acesta a mai vorbit şi despre noile termene limită sau noutăţi intervenite.
Directorul Serviciului Judeţean Harghita al Arhivelor Naţionale, Daniel Bányai, a prezentat modificările şi completările Legii arhivelor naţionale. Este vorba despre posibilitatea autorităţilor publice locale de a-şi externaliza serviciile arhivistice: de depozitare, conservare, prelucrare şi utilizare a documentelor. În condiţiile în care unele autorităţi caută firme specializate în prelucrarea documentelor, Daniel Bányai le-a atras atenţia secretarilor că autorizarea firmelor specializate în arhivistică se face numai de către Arhivele Naţionale. Iar până la data de 7 mai a.c. toate firmele trebuie să obţină autorizarea. După această dată, a spus directorul, „să cereţi firmelor autorizaţia de funcţionare”. De asemenea, acesta i-a mai atenţionat pe secretari să respecte Legea arhivelor naţionale, pentru că Serviciul judeţean are şi atribuţii de control, iar amenzile sunt foarte mari în caz de nerespectare. Acesta a mai amintit că unele primării au fost amendate, iar în instanţă nici o autoritate publică locală nu a reuşit să anuleze vreo sancţiune aplicată de Serviciul Judeţean Harghita al Arhivelor Naţionale.
Directorul Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Centru, Farkas László, a prezentat prevederile privind operaţionalizarea registrului electoral, în vederea pregătirii alegerilor pentru Parlamentul European. Acesta va fi baza aplicată la fiecare scrutin. „Să aveţi în vedere să responsabilizaţi acele persoane care operează în registrul electoral ca să facă în termen toate operaţiunile necesare în registru. Aveţi obligativitatea să radiaţi persoanele decedate şi interzise prin hotărâre judecătorească, asta în termen de 24 de ore de la luarea la cunoştinţă despre acestea”.
În cadrul întâlnirii au mai fost prezentate: modalitatea de acordare a dreptului de folosinţă gratuită a bunurilor proprietate publică a localităţilor către asociaţii şi fundaţii (a prezentat Emilia Dobos din cadrul Prefecturii); administrarea păşunilor proprietate a localităţilor; Raportul de activitate pe anul 2013 al Serviciului pentru Verificarea Legalităţii – Instituţia Prefectului (a prezentat şeful Serviciului, Elisabeta Kedves). (Şt.P.)