La nivelul ţării, gradul de migraţie este cel mai scăzut în rândul populaţiei maghiare din Ardeal | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » Societate » La nivelul ţării, gradul de migraţie este cel mai scăzut în rândul populaţiei maghiare din Ardeal
La nivelul ţării, gradul de migraţie este cel mai scăzut în rândul populaţiei maghiare din Ardeal

La nivelul ţării, gradul de migraţie este cel mai scăzut în rândul populaţiei maghiare din Ardeal

Valul migraţiei din ultimii zece ani nu a afectat atât de puternic minoritatea maghiară din România, se arată într-o lucrare – „Migraţia, demografia şi piaţa forţei de muncă în România” – prezentată la Miercurea-Ciuc de Kiss Tamás, de la Institutul de Studierea Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca. Prezentarea a avut loc în cadrul întâlnirii reprezentaţilor României în proiectul SEEMIG, ce are scopul de a colecta datele referitoare la fenomenul de migraţie (în special a populaţiei de etnie maghiară), analizarea acestor date şi elaborarea unei propuneri cu privire la gestionarea lor.

Studiul lui Kiss Tamás se bazează pe rezultatele recensământului din 2011. Potrivit acestuia, în momentul de faţă este un moment unic în istorie, deoarece 3 milioane de cetăţeni români trăiesc în străinătate. La nivel naţional, în Ardeal gradul de migraţie este cel mai scăzut, iar cele mai afectate regiuni sunt cele din sudul şi estul ţării. În ceea ce priveşte persoanele care migrează din Ardeal, cele mai multe persoane sunt înregistrate în Sălaj, Ardealul de Sud şi Banat.

Până la sfârşitul Primului Război Mondial, secuii au migrat în special către România şi America, din motive economice

Într-o altă intervenţie, Oláh Sándor, expertul grupului de lucru de comunicare antropologică din Miercurea-Ciuc, a prezentat fenomenul migraţiei din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, începând de la jumătatea secolului al XIX-lea şi până la căderea regimului comunist. Conform prezentării, secuii au început să migreze încă din secolul al XIX-lea şi până la sfârşitul Primului Război mondial, cu precădere spre America şi România. Motivele au fost de natură economică – sărăcia şi taxele mari. După unirea Transilvaniei cu România, 197 de mii de maghiari, mai ales din oraşele mari, au migrat în Ungaria. În perioada comunismului, se arată în prezentare, secuii au migrat în interiorul ţării, mulţi dintre ei stabilindu-se în Banat sau în jurul Sătmarului. Iar în perioada 1987 şi 1993, mare parte din maghiarii din Ardeal a migrat în Ungaria.

În cadrul proiectului SEEMIG sunt partenere opt ţări din Europa de Sud-Est, România fiind reprezentată de Consiliul Judeţean Harghita, Primăria Sfântu-Gheorghe şi Institutul de Studierea Minorităţilor Naţionale. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.