Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Prin ochii salvamontiştilor” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Cultură » „Prin ochii salvamontiştilor”
„Prin ochii salvamontiştilor”

„Prin ochii salvamontiştilor”

O expoziţie foto, intitulată „Prin ochii salvamontiştilor”, a fost vernisată, marţi, în spaţiul expoziţional de la parterul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita. Fotografiile surprind atât frumuseţea peisajelor, faunei şi florei de pe întreg teritoriul judeţului, cât şi acţiuni ale echipelor de salvamont, scafandrilor, speologilor. De asemenea, sunt şi imagini care imortalizează momente din timpul acţiunilor de salvare.

Şeful Serviciului Salvamont, Fekete Örs, a declarat că sunt expuse peste 50 de fotografii, care surprind toate aspectele salvamontului, atât în ceea ce priveşte munca salvatorilor montani, cât şi natura, „biroul nostru”. Acesta a precizat că fotografiile au fost realizate de salvatorii montani angajaţi şi voluntari din echipele de salvamont din Miercurea-Ciuc, Topliţa, Gheorgheni şi Odorheiu-Secuiesc, încorporate în Serviciul Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a susţinut cu această ocazie că activitatea salvatorilor montani trebuie să fie cunoscută, iar legislaţia să o susţină, ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă. „Trăim într-o ţară în care legislaţia nu ne susţine, în care activitatea salvamontiştilor este bine văzută doar atunci când se solicită un ajutor, o implicare. Dar în privinţa armonizării, reglementării şi finanţării activităţilor nu suntem un exemplu ca ţară. Totodată, putem fi mândri că avem salvamontişti care au suflet mare, sunt acolo la nevoie, putem conta pe ei, chiar dacă munca, realizările lor nu primesc suportul necesar şi aşteptat”. Acesta a precizat că este un an greu şi de abia în a doua parte a anului speră să se revină la finanţarea adecvată a activităţii Salvamontului. „Totuşi, suntem la începutul unui an greu. Avem foarte multe proiecte europene şi deocamdată banii Consiliului Judeţean trebuie alocaţi pentru a demara aceste proiecte. Dar sper că până în a doua jumătate a anului să revenim şi să putem finanţa activitatea salvatorilor montani, cum am încercat şi în anii precedenţi”. De asemenea, preşedintele CJ şi-a exprimat speranţa ca expoziţia să fie vizitată de cât mai mulţi copii, pentru că activitatea de salvamont trebuie să fie făcută cunoscută acestora.

Expoziţia „Prin ochii salvamontiştilor” poate fi vizitată de oricine doreşte, timp de cel puţin două săptămâni. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.