Hramul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, ctitorie a primului patriarh al României | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Religie » Hramul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, ctitorie a primului patriarh al României
Hramul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, ctitorie a primului patriarh al României

Hramul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, ctitorie a primului patriarh al României

Credincioşi de pe Valea Mureşului, dar şi din alte părţi ale ţării, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume populare româneşti, au participat, miercuri, la Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Topliţa, ctitorie a primului patriarh al României, Miron Cristea. Mănăstirea de la Topliţa este considerată un centru de spiritualitate pentru românii din zonă, motiv pentru care mare mulţime de credincioşi se adună în ziua sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie la Topliţa, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Moldovan, şi de episcopul Tulcei, PS Visarion.

În cadrul Sfintei Liturghiei, un moment aparte l-a constituit hirotonirea ca slujitor al bisericii a părintelui Ciprian, „care a primit harul Duhului Sfânt de a sluji dumnezeiasca liturghie şi toate celelalte Sfinte Taine pe pământ, până când Dumnezeu îl va ţine sănătos să poată ridica mâinile la ceruri”, după cum a spus PS Andrei Moldovan.

hramul1În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a arătat că „ori de câte ori călcăm pragul sfintei Mănăstiri de la Topliţa dăm mâna cu Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. De ce? Pentru că el este ocrotitorul acestei sfinte mănăstiri şi duce rugăciunile noastre în faţa Preasfintei Treimi”. De asemenea, ierarhul locului a spus că „Mănăstirea de la Topliţa este mănăstirea de pe Valea Mureşului Superior care adună clerici şi popor în ziua pomenirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul în duh de rugăciune”.

La cripta de la Biserica mică din mănăstire, unde se află înmormântată familia Patriarhului Miron Cristea şi Preasfinţitul Emilian Antal, a fost oficiată o slujbă de pomenire.

O doamnă îmbrăcată în costum naţional ne spunea că la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie”, în această zi, o aduce „în primul rând credinţa, că este o sărbătoare înălţătoare, dragostea pentru tradiţiile noastre, suntem români de veacuri, trăim în locul unde s-a născut primul patriarh al României şi prin aceasta spunem totul”.

O altă credincioasă îmbrăcată în port popular din comuna Gălăuţaş (născută în Hodoşa, Subcetate) a declarat că vine cu mare drag, cu mare plăcere de mulţi ani la sărbătoarea Sfântului Ilie. „Eu am considerat că sărbătoarea Sfântului Ilie e cea mai frumoasă sărbătoare de vară” şi având atâta dragoste faţă de sfânt şi-a botezat şi feciorul cu numele lui.

La Sfânta Liturghie de la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Topliţa, printre credincioşi s-au aflat şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, între care deputatul de Harghita Mircea Duşa, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, primarul Topliţei, Stelu Platon, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, chestor de poliţie Radu Sandu Moldovan etc.

Mănăstirea cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Topliţa este ctitorie a primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi a fost sfinţită la 21 octombrie 1928. Bisericuţa de lemn a mănăstirii a fost adusă la Topliţa încă din anul 1910, din Stânceni, jud. Mureş. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.