Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a încheiat o nouă ediţie a Zilelor „Miron Cristea” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » S-a încheiat o nouă ediţie a Zilelor „Miron Cristea”
S-a încheiat o nouă ediţie a Zilelor „Miron Cristea”

S-a încheiat o nouă ediţie a Zilelor „Miron Cristea”

A XIX-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea”, dedicată primului patriarh al României, desfăşurată în municipiul Topliţa, s-a încheiat miercuri. A fost încă o ediţie reuşită a acestei manifestări, devenită tradiţională, la care participă oameni de cultură şi de ştiinţă din toată ţara, dar şi din afara graniţelor.

După cum am arătat, ediţia din acest an a stat sub semnul împlinirii unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, care pentru noi, românii, este marele război pentru reîntregirea neamului, cum arăta principalul organizator al evenimentului, prof. Ilie Şandru. Astfel că importanţa deosebită a acestui eveniment pentru zona Topliţei o reprezintă lucrările prezentate în Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice, multe dintre ele referindu-se la contribuţia şi implicarea topliţenilor, dar şi a patriarhului Miron Elie Cristea în Marele Război.

Un singur exemplu în acest: una dintre lucrările acestei Sesiuni, cuprinsă în volumul Sangidava 4 (X), se referă tocmai la numărul topliţenilor (cu nume şi prenume în Anexă) care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial. În lucrarea „Românii din Topliţa pe fronturile Primului Război Mondial”, dr. Virgil Pană din Târgu-Mureş prezintă datele obţinute de Teodor V. Păcăţean, însărcinat de Comitetul Central al Asociaţiunii cu executarea acestei lucrări (în 1920). Autorul referatului arată că în literatura de specialitate nu există un consens general în această privinţă.

Astfel, „din lista nominală a românilor din Topliţa care au luat parte la Primul Război Mondial rezultă că din întreaga populaţie românească de 6.065 de suflete au participat la război ca soldaţi pe front un număr de 420 de persoane, adică 6,92%, din care 40 (9,52%) au decedat pe front şi 51 (12,14%) au fost declaraţi dispăruţi. În urma lor au rămas 59 de văduve şi 121 de orfani”.

 Excursia de la Bilbor

Tot în cadrul manifestării de la Topliţa a fost inclusă şi o excursie tematică în comuna Bilbor, unde gazde primitoare şi binevoitoare au fost primarul şi viceprimarul localităţii, Ilie Trif şi, respectiv, Ilie Tamaş. Şi aici, rapsodul basarabean Tudor Ungureanu (one man show) a susţinut un adevărat recital, la instrumente muzicale dintre cele mai diferite, de la cobză şi până la nai.

 Impresii ale participanţilor

agrigoroaieiUnul dintre participanţii la Zilele „Miron Cristea” a fost prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, de la Universitatea „Ioan Cuza” Iaşi, care este coautor la Istoria României, Tratatul apărut sub egida Academiei Române (este vorba de ediţia a II-a a acestui Tratat şi contribuţia acestuia a fost la capitolele Primul război Mondial şi Marea Unire din 1918). Despre evenimentul de la Topliţa, acesta a spus că vine de patru ani la manifestare şi a constatat o creştere calitativă a comunicărilor şi o exprimare a românismului în această zonă. „Vin pentru al patrulea an la rând la Zilele Miron Cristea de la Topliţa, manifestare care acum are o anumită tradiţie, un anumit prestigiu, aş spune, care adună cercetători, profesori, muzeografi, arhivişti din Transilvania, Moldova, Muntenia, cercetători militari, oameni cu o anumită experienţă în cercetarea istorică, în viaţa culturală, în literatură, cu creaţii notabile – şi cred că este o manifestare care trebuie încurajată, trebuie susţinută în continuare. A fost deschiderea în plen, s-a subliniat sprijinul primăriei acordat acestei manifestări, au fost apoi Sesiunea ştiinţifică pe cele trei secţii (n.n. – Miron Cristea şi Biserica Ortodoxă Română, Istorie şi Cultură şi Civilizaţie), prezentându-se comunicări interesante din diferite unghiuri, din diferite domenii ale cercetării istorice şi ale creaţiei artistice literare. Un capitol însemnat a fost lansarea de cărţi, de publicaţii, de volume de reviste: volumul Sangidava, care are o tradiţie însemnată; volumele scoase sub titlul Profesioniştii noştri; manifestări la bustul Patriarhului Miron Cristea; şi, nu în ultimul rând, lansarea volumului dedicat prof. Valer Dorneanu, recent ales preşedinte al Curţii Constituţionale”, a spus profesorul universitar.

„În fiecare an vin de la Iaşi cu mult interes şi constat o creştere calitativă, nu numai cantitativă, a intervenţiilor, a comunicărilor şi o exprimare a românismului în această zonă, ţinând cont de anumite particularităţi locale şi anumite probleme care trebuie rezolvate în prezent şi în viitor”, a conchis prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei.

violetaCea mai tânără participantă la Zilele „Miron Cristea”, Violeta Rus (26 de ani), doctorand la Facultatea de litere din Braşov, s-a arătat impresionată de ceea ce a întâlnit la manifestarea de la Topliţa. „Deşi am mai participat la simpozioane şi conferinţe în ultimul timp, am fost extrem de impresionată de ceea ce am întâlnit aici. Deşi eu sunt din zonă, din Sărmaş, până acum nu am participat la Zilele Miron Cristea. A fost o organizare extraordinară. Dar aş vrea să discut despre simpozion. Mi-a plăcut foarte mult felul în care au fost prezentate lucrările, discuţiile constructive, faptul că au fost lucrări prezentate din mai multe domenii, a fost, să zic aşa, o abordare interdisciplinară, lucru care m-a impresionat foarte mult.

Faptul că s-au depăşit barierele vârstei, iarăşi a fost un lucru impresionant. Adică, fiind cea mai tânără persoană de aici, poate mă aşteptam ca cei mai în vârstă să vină doar cu sugestii. Însă, pe lângă sugestii, care pentru mine personal au fost constructive, au venit şi cu întrebări. Am simţit că, deşi fiind tânără, ei au venit cu întrebări care pe viitor poate o să-i ajute şi pe ei. Un lucru minunat. Sunt oameni faini, cum se zice la noi, oameni din toate zonele ţării şi pe mine personal m-a ajutat foarte mult această colaborare cu ei, până la urmă. De ce? Pentru că fiind în ultimul an la doctorat şi trebuind să-mi elaborez lucrarea, să ştiţi că am făcut cunoştinţă cu oameni minunaţi, care m-au ajutat în ceea ce priveşte strângerea, colectarea materialelor de care mai am nevoie”, a fost de părere drd. Violeta Rus.

XXX

Zilele Miron Cristea, ediţia a XIX-a, au fost organizate de Primăria şi Consiliul local Topliţa, Fundaţia Culturală „Miron Cristea”, Centrul Cultural Topliţa, Biblioteca Municipală „George Sbârcea”. Cel care s-a ocupat de întreaga manifestare, ca în fiecare an, a fost neobositul prof. Ilie Şandru, ajutat de Vasile Gotea. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.