Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doi urşi care vin în căutare de hrană în staţiunea Băile Tuşnad vor fi capturaţi şi transportaţi într-un alt fond de vânătoare | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Doi urşi care vin în căutare de hrană în staţiunea Băile Tuşnad vor fi capturaţi şi transportaţi într-un alt fond de vânătoare
Doi urşi care vin în căutare de hrană în staţiunea Băile Tuşnad vor fi capturaţi şi transportaţi într-un alt fond de vânătoare

Doi urşi care vin în căutare de hrană în staţiunea Băile Tuşnad vor fi capturaţi şi transportaţi într-un alt fond de vânătoare

Doi dintre urşii care, în ultima perioadă, vizitează staţiunea Băile Tuşnad vor fi capturaţi şi apoi transportaţi într-un alt fond de vânătoare, în urma sesizărilor primite de la cetăţeni, care se plâng că sălbăticiunile pot produce oricând pagube umane.

După ce a primit mai multe reclamaţii de la cetăţeni privind stricăciunile provocate de urşi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita a solicitat de la Ministerul Mediului aprobare de relocare a două exemplare, avizul favorabil fiind primit în urmă cu câteva zile. Drept urmare, o echipă formată din specialişti de mediu din Harghita şi Covasna, instruită în cadrul proiectului European „Life Ursus”, a început monitorizarea urşilor în Băile Tuşnad, în vederea relocării a două exemplare considerate a fi cele mai periculoase. Până atunci, inspectorii de mediu stau la pândă noaptea, identifică locurile frecventate de urşi, ce obiceiuri au, la ce oră vizitează staţiunea în căutare de hrană, urmând ca apoi să instaleze o cuşcă pentru capturarea urşilor şi relocarea lor într-un fond de vânătoare îndepărtat.

Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, procedura de relocare nu trebuie să dureze mai mult de o lună de zile, atât cât are valabilitate autorizaţia emisă de Ministerul Mediului.

La fel ca în fiecare an, după trecerea iernii, locuitorii din Băile Tuşnad se confruntă cu această problemă cauzată de urşii care vin în căutare de hrană. Animalele sunt tot mai îndrăzneţe, intră chiar în locuinţe sau gospodării şi ucid animalele domestice. Oamenii spun că nu mai ţin demult câinii legaţi, pentru că aceştia erau ucişi de urşi, fără să aibă posibilitate să se apere.

La Primăria Băile Tuşnad au fost depuse, în ultima perioadă, şapte sesizări legate de apariţia urşilor în oraş şi de pagubele provocate.

În sesizarea trimisă de autorităţile locale din staţiune către Agenţia pentru Protecţia Mediului se arată că într-o gospodărie au fost ucise 9 găini, urşii au intrat în patru clădiri şi au distrus uşile de la intrare, la două puncte de colectare a deşeurilor aflate la un hotel şi la un magazin au smuls pereţii de scândură sau uşa metalică, iar un dozator de lapte din centrul oraşului a fost zgâriat.

Incidente provocate de urşi s-au înregistrat şi în alte zone ale judeţului, unde au fost ucise vite aflate la păşunat.

Domokos László le-a recomandat ciobanilor să nu lase turmele singure la păscut şi să fie atenţi atunci când instalează stânele, pentru ca acestea să nu se afle în zonele frecventate de urşi sau pe culoarele lor de trecere. Potrivit sursei citate, gardurile electrice şi-au dovedit eficienţa dacă sunt bine instalate, iar pentru culegătorii de ciuperci sau fructe de pădure se recomandă cumpărarea unui spray repelent, care se găseşte la magazinele unde se comercializează produse vânătoreşti şi care ţine urşii la distanţă.

Domokos László a mai spus că zilele trecute, un urs matur, de 15 ani, a fost ucis de tren la Băile Tuşnad, iar în satul Misentea vânătorii au fost nevoiţi să împuşte un urs tânăr, care era grav rănit după ce, cel mai probabil, a fost prins într-un laţ şi devenise agresiv. Un alt urs prins în laţ a fost eliberat în zona Borsec, silvicultorii fiind de părere că respectiva capcană fusese amplasată pentru animale de dimensiuni mai mici.

Numai în acest an, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita au fost înregistrate peste 30 de incidente provocate de urşi.

LIA MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.