Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nu doar vorbe, ci angajamente de neclintit! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Nu doar vorbe, ci angajamente de neclintit!
Nu doar vorbe, ci angajamente de neclintit!

Nu doar vorbe, ci angajamente de neclintit!

Barack Obama a declarat miercuri, la Varşovia, că România nu va fi singură în faţa unei agresiuni. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele SUA în cadrul ceremoniei organizată cu ocazia împlinirii unui sfert de secol de când regimul comunist a fost îndepărtat de la putere. La eveniment a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele SUA a afirmat că, în calitate de aliate, „statele au o datorie solemnă”, aceea de a-şi apăra integritatea unele altora.

„Ca aliaţi, avem o datorie solemnă – o obligaţie care ne leagă prin tratat – de a ne apăra integritatea teritorială. Şi aşa vom face. (…) Polonia nu va fi niciodată singură! Şi nu doar Polonia. Estonia nu va fi niciodată singură! Letonia nu va fi niciodată singură! Lituania nu va fi niciodată singură! România nu va fi niciodată singură! Şi astea nu sunt doar vorbe, sunt angajamente de neclintit. (…) Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor – suntem împreună acum şi întotdeauna”, a declarat Barack Obama.

Barack Obama a vorbit în faţa miilor de polonezi care au participat la ceremonie despre rolul istoric pe care ţara lor l-a jucat în îndepărtarea comunismului din Europa de Est.

„Acum 25 de ani am fost martorii unui moment pe care îl credeam imposibil. A fost începutul căderii comunismului, nu doar pentru această ţară, ci în întreaga Europă. Amintirea acelui an este bine păstrată în memoria noastră. Oamenii care au umplut străzile din Budapesta şi Bucureşti, unguri şi austrieci îndepărtând graniţele, protestatari care şi-au dat mâna de la un capăt la altul al ţărilor baltice, cehi şi slovaci şi revoluţia lor de catifea, locuitori din Berlinul de Est care au urcat acel zid”, a fost mesajul lui Barack Obama.

Preşedintele american a propus, marţi, alocarea unui miliard de dolari pentru dislocarea de noi forţe americane, terestre, aeriene şi navale, în Europa de Est, preocupată de criza ucraineană.

Această „iniţiativă pentru a asigura Europa” trebuie aprobată însă de Congres. Ea trebuie să servească şi dezvoltării capacităţilor ţărilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi să-şi consolideze propria apărare”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.