Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Direcţia Silvică Harghita va planta în această primăvară 1.375.000 de puieţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Direcţia Silvică Harghita va planta în această primăvară 1.375.000 de puieţi
Direcţia Silvică Harghita va planta în această primăvară 1.375.000 de puieţi

Direcţia Silvică Harghita va planta în această primăvară 1.375.000 de puieţi

 O suprafață forestieră de 291 ha va fi împădurită artificial

Un număr de 1.375.000 de puieţi vor fi plantaţi în campania de împădurire din această primăvară, de către Direcţia Silvică (DS) Harghita, pe suprafeţele forestiere ce le administrează.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, deşi în ţară, în zona de câmpie şi deal, împăduririle au început, în judeţ, ca în fiecare an, campania o să întârzie cu aproximativ o lună. Totuşi, în acest an, dacă timpul va permite, campania de împădurire va începe mai devreme faţă de anii precedenţi. Astfel, în afară de Ocolul Silvic Homorod, care administrează suprafeţe forestiere în zonă de deal, la celelalte ocoale lucrările încă nu au demarat. „Suntem pregătiţi cu tot ce este necesar pentru a încheia campania la timp, cu lucrări de calitate. Vom avea lucrări de împăduriri la toate cele cinci ocoale silvice din subordinea noastră: Miercurea-Ciuc, Homorod, Topliţa, Borsec şi Tulgheş.

În acest an, din totalul de 1.375.000 de puieţi ce vor fi plantaţi de DS Harghita, 1.264.000 de bucăţi au fost produşi în pepinierele proprii ale instituţiei, iar diferenţa de 111.000 puieţi sunt achiziţionaţi de la alţi producători, în special direcţii silvice. Puieţii ce vor fi transferaţi de la alte direcţii silvice sunt în special din speciile brad, larice, pin, fag şi paltin de munte. Pe de altă parte, a spus ing. Cătălin Mutică, în pepinierele proprii ale DS Harghita au fost produşi mai mulţi puieţi din specia molid decât era necesarul, „întrucât avem seminţe de foarte bună calitate”. „Astfel, putem la rândul nostru să asigurăm puieţi pentru alte direcţii silvice sau alţi beneficiari. Avem de vânzare aproximativ 230.000 de puieţi de molid”, a precizat directorul DS.

 În total, o suprafaţă forestieră de 427 hectare va fi împădurită artificial şi natural

Conform sursei citate, în această primăvară, în fondul forestier de stat va fi împădurită artificial o suprafaţă de 62 de hectare. Iar în fondul forestier privat administrat de Direcţia Silvică vor fi plantaţi puieţi pe o suprafaţă de 229 ha. Astfel, în total vor fi împădurite 291 ha terenuri forestiere. Aceste regenerări artificiale sunt, practic, împăduriri în terenuri descoperite prin exploatări sau suprafeţe forestiere exploatate în urma doborâturilor ori în urma altor calamităţi naturale.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că o componentă importantă a împăduririlor o reprezintă regenerările naturale. Potrivit acestuia, este cea mai importantă componentă a actului de regenerare, întrucât este promovat arboretele natural, care generează biodiversitatea şi care are cea mai bună evoluţie din punct de vedere al dezvoltării arborilor.

În acest an, pe suprafeţele forestiere administrate de DS se va asigura regenerarea naturală pe 47 ha în fond forestier de stat şi pe 89 ha din terenurile administrate. Astfel, în total, „vor fi date în producţie încă 136 ha de terenuri regenerate care vor deveni păduri”. „Adunând cele două cifre (n.n. – regenerări artificiale şi naturale) rezultă un total de 427 ha de teren, pe care DS Harghita garantează că va fi arborete valoros în perioada următoare”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Şi în acest an, lucrările de împădurire vor fi executate prin societăţi comerciale care au atestare în domeniu de la un departament din cadrul Ministerului Mediului. Potrivit sursei citate, externalizarea acestor lucrări se datorează şi faptului că nu se găsesc muncitori calificaţi pe plan local, în timp ce societăţile de profil au oameni cu experienţă în domeniu. „Deocamdată, cu părere de rău, trebuie să recurgem la această modalitate, deşi ne-ar plăcea foarte mult pe viitor, cel puţin în pepiniere, să lucrăm cu muncitori locali, pentru că în trecut era cea mai bună abordare din punct de vedere al calităţii”, a precizat directorul DS.

Ing. Cătălin Mutică a mai spus că, pe lângă împăduririle propriu-zise, mai sunt efectuate, în această perioadă, o serie de lucrări care stau la baza actului de regenerare. Aceste lucrări se execută în solarii şi în pepiniere. Este vorba despre semănatul seminţei în solarii sau chiar în câmp deschis, precum şi transferul puieţilor din solarii în pepiniere şi în câmp deschis (repicaj). Tot în această perioadă se tratează puieţii şi seminţele cu substanţe corespunzătoare, astfel încât să se evite atacurile dăunătorilor specifici.

În perioada următoare, a mai spus directorul DS, urmează lucrările de protecţie a pădurilor, care presupun o atenţie deosebită în special pentru plantaţiile tinere ce vor fi înfiinţate. Ing. Mutică a explicat că puieţii de molid şi de răşinoase în general sunt deosebit de sensibili imediat după plantare în faţa unor insecte, care pot să roadă scoarţa tânără intrată în vegetaţie şi să ducă la uscarea puieţilor. De asemenea, vor urma lucrări de protecţie împotriva insectelor care atacă între scoarţă şi lemn, tot la răşinoase, de data aceasta însă la arborete.

∗∗∗

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de aproximativ 91.000 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.706 ha), ceea ce reprezintă mai puţin de 50% din terenurile forestiere din judeţ. Din totalul suprafeţelor administrate de DS, puţin peste 23.000 de hectare sunt proprietate publică a statului, iar aproape 68.000 ha aparţin altor proprietari. (Şt.P.)

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.