Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre Randonneurs şi despre prima tură de ciclism de anduranţă organizată în judeţul nostru | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sport » Despre Randonneurs şi despre prima tură de ciclism de anduranţă organizată în judeţul nostru
Despre Randonneurs şi despre prima tură de ciclism de anduranţă organizată în judeţul nostru

Despre Randonneurs şi despre prima tură de ciclism de anduranţă organizată în judeţul nostru

Mişcarea Randonneurs îşi are originile la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Italia. Atunci, tot mai mulţi ciclişti îşi propuneau ca scop să acopere o cât mai mare distanţă şi să arate că sunt îndrăzneţi („audax”). Primul record a fost stabilit pe 12 iunie 1897, când 12 ciclişti italieni au parcurs distanţa de 230 km dintre Roma şi Napoli pe timp de zi. Ulterior, evenimente similare au devenit tot mai populare, iar în 1904, jurnalistul francez Henri Desgrange a realizat Regulamentul Audax, sub care cicliştii mergeau ca un grup, iar succesul rutierilor era răsplătit cu Brevetele Audax (Brevet d’Audax). Nu la mult timp, un grup de ciclişti a înfiinţat Audax Club Parisien (ACP), care a preluat organizarea evenimentelor Audax. În anul 1920, în urma unei neînţelegeri dintre cele două asociaţii, Desgrange a retras ACP-ului permisiunea de a mai organiza evenimente sub regulamentul Audax. Astfel, ACP şi-a creat propria versiune, iar succesul cicliştilor era răsplătit cu Brevets des Randonneurs, iar mişcarea a devenit cunoscută ca randonneuring.

Acum, la fiecare patru ani, în Franţa, se desfăşoară o cursă între Paris – Brest – Paris, de 1.200 km, iar calificarea la aceasta se face pe baza acestui brevete Randonneures. Brevetele se acordă pentru participarea la ture de anduranţă pe distanţe ce încep de la 200 de km şi se termină la 1.000 de km. Aceste ture de anduranţă se fac pe un traseu prestabilit, iar participanţii au un timp limită în care trebuie să se încadreze; de exemplu, traseul de 200 de km trebuie făcut în 13 ore şi jumătate. Trebuie precizat faptul că într-o asemenea tură nu se fac clasamente, nu contează dacă un participant o termină cu o oră sau două mai repede decât altul.

La noi în ţară, până nu de mult, ture de anduranţă la care se acordau brevete organizau 8 organizaţii din ţară, plus Bucureştiul. La sfârşitul anului trecut, Ionuţ Cătălin Bogdan, Ferenczi Csaba şi Daniel Ceontea au fondat Randonneurs Miercurea Ciuc, ulterior în organizaţie fiind adus un alt membru, Flavius Ştefănescu.

Despre ceea ce este Randonneurs, am stat de vorbă cu Ionuţ Cătălin Bogdan. Acesta ne spunea că ideea înfiinţării Randonneurs Miercurea Ciuc a venit după ce mai mulţi pasionaţi de ciclism din zonă au trebuit să străbată ţara (Iaşi, Buzău, Sibiu) pentru a participa la aceste ture. Şi atunci s-a pus întrebarea de ce să nu se folosească banii daţi pentru drum, cazare şi alte cheltuieli pentru organizarea aici a unor asemenea ture de anduranţă. Iar ca răspuns, la finalul anului trecut a apărut Randonneurs Miercurea Ciuc.

Fiind la început de drum, organizaţia harghiteană organizează, deocamdată, doar turele de 200 şi 300 de km, dar ambiţia membrilor este să se organizeze toate cele 4 brevete (200, 300, 400 şi 600 km).

Cum decurge o tură?

Înainte de a vedea cum decurge o asemenea tură, trebuie precizat că la acestea poate participa orice iubitor de ciclism, singurele condiţii puse sunt achitarea unei taxe de participare şi deţinerea unei biciclete. Dar trebuie ştiut că turele nu sunt uşoare, iar toţi cei care se „înhamă”la aşa ceva trebuie să fie bine pregătiţi, atât fizic, cât şi psihic, să înţeleagă că nu trebuie să meargă în ritmul lor şi să se oprească ori de câte ori au nevoie. Este o cursă individuală, grupurile fiind, de regulă, foarte mici, de către 2-3 persoane, şi mulţi transformă tura de anduranţă într-o competiţie cu ei înşişi: cu fiecare participare să-şi îmbunătăţească timpul. Maşina de asistenţă este permisă doar în punctele de control, pentru a primi apă, mâncare etc., iar acest lucru trebuie anunţat organizatorilor. De asemenea, când se abandonează – şi sunt multe cazuri de abandon, pentru că mulţi nu ştiu în ce se bagă – trebuie anunţat şi organizatorul cursei.

Aşadar, cum decurge o tură de anduranţă? Plecarea se face dimineaţă devreme, iar participanţii, de-a lungul traseului, trebuie să treacă prin mai multe puncte de control, unde trebuie să-şi vizeze (ştampileze) brevetele pe care le-au primit la începutul cursei. De regulă, aceste puncte de control sunt magazine săteşti, organizatorii turelor vorbind cu proprietarii lor şi lăsând acolo o ştampilă în acest sens.

Prima tură din Harghita, în aprilie

Randonneurs Miercurea Ciuc va organiza prima tură de anduranţă la sfârşitul lunii aprilie. Pe 24, luna viitoare, se va da startul în tura de 200 de km. „Traseul – spunea Ionuţ Bogdan – e destul de încurcat, dar frumos”. Se va pleca din Miercurea Ciuc, iar până în Voşlăbeni se va merge pe drumul european. De acolo participanţii vor face stânga, pe o porţiune de drum neasfaltat, spre Suseni. De acolo se trece prin Zetea, Brădeşti, Odorheiu Secuiesc. Traseul urmează DN 13A, iar înainte de Lupeni se face stânga, pe DN 13C, spre Cristuru Secuiesc. Chiar la intrare în oraş, cicliştii se vor întoarce spre Odorhei, dar nu vor mai intra în municipiu, deoarece în Feliceni vor face dreapta spre Mărtiniş. Se va ajunge iar pe DN 13A, după care se trece prin Băile Chirui, iar de acolo se coboară spre Miercurea Ciuc.

Organizatorii brevetului iau în considerare faptul ca startul să se dea în grup, dacă nu se vor înscrie mai mulţi de 20-25 de participanţi; în caz contrar, startul se va da individual, la un interval de 1-2 minute.

Pentru înscriere la această tură este disponibil un formular care se validează în momentul în care se achită taxa de înscriere, una necesară pentru omologarea brevetului; de asemenea, tot din aceşti bani, organizatorii doresc să le ofere participanţilor ceva de mâncare la sfârşitul cursei.

Mai multe informaţii despre această primă tură de anduranţă organizată de Randonneurs Miercurea Ciuc pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.