Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Subvenţii pentru fermierii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Subvenţii pentru fermierii harghiteni
Subvenţii pentru fermierii harghiteni

Subvenţii pentru fermierii harghiteni

Aproximativ 26.000 de fermieri din Harghita sunt aşteptaţi să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), până în data de 17 mai, cereri pentru subvenţia acordată pentru suprafaţa de teren şi pentru animale. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că în judeţ sunt aproximativ 180 de mii de hectare de teren, solicitările pot fi înaintate începând cu data de 1 martie, iar fermierii sunt ajutaţi de echipele de pe plan local, care le-au oferit sprijin în anii anteriori, mai ales că unii dintre aceştia, în principal cei mai în vârstă, nu se descurcă cu depunerea cererilor în sistem parţial online. Acesta a precizat că primul lucru pe care un fermier trebuie să îl facă este să obţină o adeverinţă de la primărie cu informaţii legate de dimensiunea terenului sau de numărul de animale, după care beneficiază de sprijin de la echipa din localitatea sa pentru a-şi putea depune cererea la APIA.

„De 14 ani încoace, noi suntem organizaţi la nivelul judeţului astfel încât fiecare fermier să fie ajutat în localitatea în care locuieşte. În cele mai multe cazuri acest lucru se întâmplă la primărie, dar sunt şi excepţii în care fermierul este ajutat de asociaţia de crescători de animale sau de asociaţia în domeniul agricol care funcţionează în localitate. Aceste echipe sunt în strânsă relaţie cu noi, relaţia este veche şi astfel reuşim să obţinem ca fiecare fermier, indiferent de vârstă sau de naţionalitate, să se descurce în proporţie de 100 la sută şi chiar că nu rămâne nimeni fără subvenţie pentru că nu se poate descurca cu tehnologia aceasta nouă”, a afirmat Haschi András, care a adăugat că depunerea cererilor se face pe baza unor programări şi este foarte important ca acestea să fie respectate pentru că poate fi vorba despre preluarea a peste 500 de solicitări zilnic. Directorul APIA Harghita a menţionat că în această perioadă se face tot posibilul pentru evitarea contactelor între persoane şi se încearcă evitarea situaţiilor în care oamenii să fie nevoiţi să „facă drumuri” la Miercurea Ciuc sau la centrul local de care aparţin, dar în cazurile în care vor exista anumite aspecte care trebuie clarificate, un fermier poate fi invitat la sediul agenţiei pentru a se găsi soluţii la eventualele probleme, fiind luate toate măsurile necesare de protecţie în contextul pandemiei de coronavirus.

Haschi András a menţionat că Harghita este un judeţ aparte, având în vedere cooperarea existentă între APIA şi administraţiile locale, primarii din fiecare localitate, începând de la Tuşnad şi până la Bilbor, înţelegând că în lipsa unei colaborări foarte strânse fermierii vor fi cei care au de pierdut. La nivel de judeţ intră în fiecare an în jur de 70 de milioane de euro, datorită acestei bune colaborări, a mai afirmat directorul APIA Harghita.

Emil G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.