„Coworking space” după modelul marilor oraşe, deschis în curând şi în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Economic » „Coworking space” după modelul marilor oraşe, deschis în curând şi în Miercurea-Ciuc
„Coworking space” după modelul marilor oraşe, deschis în curând şi în Miercurea-Ciuc

„Coworking space” după modelul marilor oraşe, deschis în curând şi în Miercurea-Ciuc

Un centru modern care va oferi spaţii de lucru pentru întreprinzători, de tipul „coworking space”, va începe să funcţioneze din vara acestui an în Miercurea-Ciuc, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Korodi Attila. Kapocs Coworking Space va funcţiona pe strada Kossuth Lajos, nr. 12, pentru amenajarea acestuia fiind luate în considerare experienţele din oraşe mai mari din ţară şi din străinătate.

„Este un centru care îşi va deschide porţile în vara acestui an. Face parte din punctele strategice pe care le-am creionat pe dezvoltarea economică a municipiului şi a zonei Ciucului. Este un centru care se bazează pe experienţa altor astfel de centre din marile oraşe. Noi am avut acces la know-how de la Cluj Napoca şi de la Budapesta. Vorbim despre un centru care va putea primi antreprenori individuali, pe cei care deschid o afacere, care au nevoie de un open space pentru început, care lucrează în meserii creative, care au nevoie de o atmosferă creativă, dar care lucrează de obicei utilizând know-how-ul individual pe care l-au acumulat pe parcursul anilor. Este un centru care, dacă ziua va fi deschis tuturor celor care doresc să aibă un pupitru, să aibă un spaţiu de şedinţă, să aibă un spaţiu pentru Zoom, seara va putea să primească programe care deja ajung în zona incubării afacerilor, unde putem aduce know-how care se poate oferi tuturor celor care sunt deschişi să înveţe cum să pornească şi să construiască un business, cum să aibă acces pe diferite pieţe de nişă. (…) Seara vor fi nişte programe interactive, ceea ce înseamnă şi cursuri sau alte tipuri de programe. Acestea se vor dezvolta pe parcursul activităţii. Managementul acestui spaţiu este coordonat de două colege care au venit: una de la Bucureşti, alta de la Budapesta, care acumulează o experienţă care este necesară pentru a putea coordona o astfel de activitate.

Dar acest spaţiu este un punct dintr-o strategie mai amplă. Noi, când vorbim de dezvoltare economică, atunci avem în vizor atât antreprenorul local, cu un business relativ mic sau cu un business cu valoarea adăugată ridicată, dar cu câteva persoane care lucrează sau cu capacitate de producţie, unde ai nevoie de sute de oameni cu care să lucrezi”, a declarat Korodi Attila.

Acesta a precizat că proiectul centrului, care are o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi, a fost realizat de tineri arhitecţi din zonă şi este vorba despre o investiţie publică a municipalităţii făcută prin intermediul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, iar în timpul zilei îşi vor putea desfăşura simultan activitatea acolo 35 de persoane.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a vorbit şi despre programele importante iniţiate pentru sprijinirea întreprinzătorilor şi pentru dezvoltarea economică a localităţii.

„Începând din acest an, toate investiţiile în economie care pot fi cuantificate şi care înseamnă locuri de muncă, înseamnă investiţii în lărgirea capacităţii de producţie, de servicii sau comerţ, care însumează investiţii de peste 200.000 de euro, pot să aibă acces la scăderea impozitului 100% sau parţial pe următorii trei ani de zile de la momentul depunerii proiectului de finanţare, fiind un program de minimis aprobat de Consiliul Concurenţei şi strâns legat de plata impozitelor locale pe care acestea trebuie să le plătească. Este important să putem să venim în sprijinul acestor investiţii care se realizează în oraş. Este mult mai important pentru noi ca această investiţie să creeze locuri de muncă, să creeze conexiuni cu alte business-uri din localitate, adică să aibă o valoare adăugată mai însemnată, iar municipalitatea şi comunitatea întotdeauna vor avea beneficii mult mai mari din valoarea adăugată a business-ului, din impozitul pe venitul global al persoanelor care lucrează acolo, decât pe un impozit al clădirii în care ele activează. Este un proiect care este deja pornit.

Al doilea proiect pe care l-am pornit este acela în care, în cei trei ani de când am început un program pe dezvoltare economică, ne-am asumat sprijinul pentru debirocratizare, pentru sprijin logistic pentru patru investiţii majore în economie, iar trei deja sunt funcţionale. Municipalitatea a fost alături de trei investiţii prin care 30 milioane de euro au fost investiţi în tehnologie şi în capacităţi de producţie. Este o sumă semnificativă luând în considerare dimensiunea oraşului Miercurea-Ciuc şi depărtarea faţă de marile centre de creştere. Au fost construite noi hale de producţie, lucruri care sunt importante pentru că automat înseamnă o cifră de afacere mai mare, înseamnă locuri de muncă mai multe. Acestea au fost făcute numai şi numai cu curajul investitorilor, dar şi cu sprijinul nostru ca să poată să deruleze o astfel de investiţie. Totodată, am pornit anul trecut un program amplu, care va avea efecte în 5-6 ani de zile, cel al parcului industrial. Suntem printre puţinele oraşe din România care sunt importante, mai ales că noi suntem şi o reşedinţă de judeţ, unde nu este parc industrial. Este o lipsă a unor decizii strategice de acum 10 ani de zile pe această temă. Trebuie să recuperăm timp şi sunt convins că în momentul în care autostrăzile ajung mai aproape de secuime şi noi vom putea deja să avem un centru logistic, un parc industrial care să primească câteva proiecte care se bazează pe specificitatea zonei. Industria de prelucrare a lemnului, industria materialelor de construcţii, prelucrarea specială a metalelor, industria alimentară sunt câteva exemple. Şi toate aceste decizii noi le-am conceput printr-o colaborare strânsă cu zona economică. De trei ani avem un birou de dezvoltare economică în cadrul primăriei şi avem un consiliu consultativ economic unde au fost invitate toate patronatele şi asociaţiile importante ale antreprenorilor care activează în municipiu şi în judeţ, precum şi câţiva specialişti din zonă care sunt analişti ai economiei locale. Şi ca să aducem şi un sprijin diferit, dar esenţial, sunt mândru că am reuşit să coagulăm cel mai complex consorţiu pentru învăţământul dual profesional, unde, pe lângă şcolile, liceele profesionale şi Universitatea Sapientia, avem cele mai importante asociaţii ale antreprenorilor locali, cât şi alte companii din regiune care au nevoie de resurse umane pentru dezvoltare. Este un proiect foarte complex care, pe lângă dezvoltarea campusului şcolar din zona Topliţa-Ciuc, are un rol important de a reconfigura curricula şcolară a liceelor profesionale şi de a lega strâns pregătirea specialiştilor cu cererea de pe piaţa muncii din partea companiilor. Aşa că va fi un proiect şi un proces în care vom învăţa de la zero, pentru că experienţe de anvergură nu există în România, dar este esenţial pentru că altfel nu vom reuşi să dezvoltăm economia, nu vom reuşi să atragem companii cu investiţii în zonă pentru acele domenii care sunt specifice.

Şi mai avem un program important prin care pregătim, până la urmă, deschiderea tinerilor şi copiilor către economie şi către această zonă atât de importantă în care să se descurce ca oameni care au o meserie, ca oameni care deschid după aceea o întreprindere, ca oameni care trebuie să conducă un buget familial. Avem acel proiect cu Fundaţia OTP Bank România prin care 500 de elevi anual sunt pregătiţi printr-o educaţie economică în oraş. Este un proiect pe care l-am adus de la Bucureşti în Miercurea-Ciuc. Este un proiect foarte bun şi sunt convins că foarte mulţi copii tineri care au acces la acest proiect cumva vor avea un impuls şi o viziune total diferită pentru anii următori, pentru ce înseamnă să dezvolţi un oraş, să dezvolţi economia, să ştii să lucrezi cu instrumente financiare”, a mai spus Korodi Attila. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.