Actualizarea planului urbanistic zonal al cartierului Szécseny | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Actualizarea planului urbanistic zonal al cartierului Szécseny
Actualizarea planului urbanistic zonal al cartierului Szécseny

Actualizarea planului urbanistic zonal al cartierului Szécseny

  • Peste 60 de locuitori din zonă au participat la dezbaterea publică

Planul urbanistic zonal (PUZ) pentru cartierul Szécseny din Miercurea-Ciuc este în curs de actualizare, având ca obiectiv transformarea zonei într-un loc modern şi funcţional, care să ofere locuitorilor toate serviciile publice necesare. În acest sens, miercuri, în incinta cinematografului din Miercurea-Ciuc a avut loc o dezbatere publică, organizată de primărie cu scopul de a discuta cu locuitorii zonei ideile propuse. Prezenţi la dezbatere au fost reprezentanţii Total Business Land, grupul care a câştigat proiectarea planului urbanistic zonal, viceprimarul municipiului, Bors Béla, şi arhitectul-şef, Sándor Albert.

„În primul rând, eu sunt tare bucuros că au venit peste 60 de oameni la această dezbatere. Dacă am numărat bine, suntem 65 de oameni. Care-i rostul, de fapt, al acestui PUZ? Să facem o zonă mult mai locuibilă pentru oameni. Acesta este principalul scop. Dat fiind faptul că la momentul de faţă este o zonă de case de vacanţă, foarte multe lucruri de dezvoltare sunt în continuare îngreunate. Astfel, vom schimba din zonă de case de vacanţă în zonă de case de locuit şi vom putea implementa toate proiectele pe care le avem în agendă pentru următorii ani”, a declarat Bors Béla.

Scopul principal al planului urbanistic zonal pentru cartierul Szécseny este modernizarea şi transformarea zonei rezidenţiale, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii comunităţii. Reprezentanţii Total Business Land au prezentat provocările actuale cu care se confruntă zona şi faptul că în analiza morfologiei urbane din Szécseny se constată o dezvoltare haotică şi lipsită de reguli clare de proiectare. Acest lucru a dus la o infrastructură rutieră subdezvoltată, caracterizată de numeroase fundături şi un sistem de drumuri locale lipsit de coerenţă şi ierarhizare. Drumurile sunt înguste şi neasfaltate, ceea ce face ca circulaţia pietonală să fie complet ignorată în prezent. De asemenea, proiectele propuse de grupul Total Business Land vizează unirea terenurilor din intravilan pentru a forma o zonă urbană unitară, crearea unui sistem de circulaţie ierarhizat pentru a remedia disfuncţiile existente şi dezvoltarea unei zone rezidenţiale integrate în mediul natural valoros. Ei propun definirea unei axe de servicii comerciale şi instituţii publice de-a lungul străzii principale, precum şi asigurarea spaţiilor verzi şi a zonelor de agrement distribuite echilibrat în cadrul zonei.

Multe dintre întrebările puse de locuitorii din Szécseny au vizat lipsa reţelei de apă şi canalizare din zonă. Legat de această problemă, Bors Béla a menţionat că contractul de finanţare cu ministerul ar trebui să fie semnat până în toamnă, astfel încât lucrările să poată începe în primăvara anului viitor.

Un punct de interes major al întâlnirii a fost şi extinderea reţelei de electricitate şi iluminat public. În acest sens, viceprimarul a precizat că un studiu de fezabilitate este în desfăşurare, iar costurile vor fi suportate de Electrica şi de primărie.

„Noi în privinţa asta am asigurat Electrica că vom suporta cheltuielile acestui proiect în proporţie de 50%”, a explicat Bors Béla.

Conform viceprimarului, în desfăşurare se află şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru reţeaua de gaz, iar prin Programul naţional Anghel Saligny s-a câştigat un proiect pentru asfaltarea străzilor, care va putea fi implementat după ce va fi introdusă reţeaua de apă şi canalizare. Pentru ca aceste proiecte să poată fi implementate, mulţi dintre locuitorii zonei Szécseny sunt rugaţi de către administraţia locală să doneze parte din terenuri, astfel încât acestea să devină domeniul public şi lucrările să poată fi începute.

Arhitectul-şef Sándor Albert a subliniat că planul va ţine cont de nemulţumirile şi sugestiile locuitorilor, afirmând că problemele şi deficienţele vor fi abordate, deoarece există o dorinţă puternică de a construi în zonă.

Pentru cei care nu au putut fi prezenţi la dezbatere, Bors Béla a specificat că planul este disponibil online, pe site-ul primăriei, iar cetăţenii sunt invitaţi să adreseze orice întrebare sau neclaritate în continuare direcţiei de urbanism a primăriei.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.