Copiii, părinţii şi viitorii părinţi adoptivi au fost în centrul atenţiei cu ocazia Zilei Adopţiei organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Societate » Copiii, părinţii şi viitorii părinţi adoptivi au fost în centrul atenţiei cu ocazia Zilei Adopţiei organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului
Copiii, părinţii şi viitorii părinţi adoptivi au fost în centrul atenţiei cu ocazia Zilei Adopţiei organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Copiii, părinţii şi viitorii părinţi adoptivi au fost în centrul atenţiei cu ocazia Zilei Adopţiei organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

  • La nivelul judeţului, în evidenţe se află 81 de copii adoptabili

Ajunsă la ediţia a XII-a, Ziua Adopţiei s-a desfăşurat sub egida „Familia este binecuvântarea prezentului – Copilul este garanţia viitorului”. În organizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, la evenimentul desfăşurat pe 1 iunie, la Centrul pentru recreere şi pregătire profesională Şumuleu-Ciuc, au participat 50 de copii adoptaţi şi 90 de adulţi – părinţi adoptivi şi viitori părinţi adoptatori. În fiecare an, de organizarea Zilei Adopţiei se ocupă echipa Serviciului Adopţii, în frunte cu şefa de serviciu, Domokos Nina Liliana, se arată în cadrul unui comunicat de presă emis de DGASPC Harghita.

„La data de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, sărbătorim cu bucurie, împreună cu copiii adoptaţi, părinţii lor şi viitorii părinţi adoptivi şi Ziua Adopţiei. (…) An de an, acest eveniment a fost un succes şi a contribuit la promovarea adopţiei în judeţul nostru, ocazii cu care familiile care au adoptat, cele care sunt în curs de adopţie şi familiile atestate care aşteaptă adopţia unui copil să-şi împărtăşească propriile experienţe în calitate de părinţi şi viitori părinţi adoptivi, iar copiii adoptaţi să petreacă timp împreună”, şi-a împărtăşit gândurile privind importanţa acestui eveniment Domokos Nina Liliana.

La începutul programului, Elekes Zoltán, directorul general al DGASPC Harghita, a vorbit despre bucuria întâlnirii în fiecare an cu părinţii care au adoptat copii şi a subliniat importanţa dublă a zilei. „În această zi minunată sărbătorim copiii cu ocazia Zilei Copilului şi a Zilei Adopţiei. Adopţia este, în primul rând, o şansă pentru copiii abandonaţi, neglijaţi în familia lor biologică, care ajung în sistemul de protecţie, să-şi găsească o familie iubitoare. Din această perspectivă şi nouă, celor care lucrăm cu copiii care nu pot fi reintegraţi în familia lor, este o mare uşurare când putem fi siguri că ajung într-o familie iubitoare”, a remarcat conducătorul instituţiei.

În a doua parte a programului, specialiştii din cadrul DGASPC Harghita au arătat situaţia adopţiei în judeţ şi a fost prezentat un material realizat în cadrul proiectului internaţional „The Growt Game” despre problemele privind educaţia copiilor mici şi adolescenţilor, care poate veni în ajutorul părinţilor adoptivi.

Cum era de aşteptat, în centrul atenţiei s-au aflat copilaşii, care s-au bucurat de fiecare clipă a evenimentului. Pentru ei, surprizele au urmat în lanţ: cei mici au urmărit cu sufletul la gură un spectacol de teatru de păpuşi şi cântece pentru copii, susţinute de Páll Ibolya de la Ansamblul „Fenyőmag” din Gheorgheni. A urmat apoi „parada” copiilor şi programul de animaţie al ansamblului, care i-au distrat nemaipomenit pe cei mici.

După o scurtă pauză a avut loc un workshop pentru părinţi, în cadrul căruia şefa Serviciului Adopţii a prezentat situaţia actuală a adopţiei în Harghita, iar psihologul Schmidt Zsófia a vorbit despre „Motivarea pozitivă a copilului”.

Cu moderarea specialiştilor DGASPC Harghita, familiile adoptatoare prezente au discutat despre acomodarea şi integrarea copilului adoptat în familie.

La eveniment, se mai arată în cadrul comunicatului, a fost prezent şi preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care a fost însoţit de una dintre fiice. În timp ce fetiţa s-a jucat cu copiii adoptaţi alături de animatorii ansamblului „Fenyőmag”, preşedintele a ascultat cu atenţie cuvintele psihologului şi discuţia purtată de părinţii adoptatori. La final, el i-a felicitat pe cei care oferă prin adopţie o familie iubitoare copiilor abandonaţi şi a afirmat că toţi cei care îşi asumă rolul de părinte sau se ocupă de creşterea şi educarea copiilor se confruntă cu provocări asemănătoare. „Ne aflăm cu toţii în aceeaşi barcă” a afirmat preşedintele CJ Harghita.

La final, părinţii adoptatori au mulţumit pentru efortul specialiştilor DGASPC Harghita, care le stau la dispoziţie mereu şi şi-au exprimat dorinţa privind continuarea organizării evenimentului şi în anii următori.

12 copii au părăsit sistemul de protecţie judeţean în acest an

Potrivit unei informări a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, activitatea de adopţie, la nivelul judeţului nostru, se află în continuă creştere în fiecare an, astfel că un număr tot mai mare de copii adoptabili şi familii şi-au văzut visul împlinit, acela de a avea o familie fericită.

Prin realizarea unei medii a situaţiilor anuale privind activităţile de adopţie, pentru anii 2019-2023, a rezultat că 30 de copii au părăsit, anual, sistemul de protecţie judeţean şi că 37 de familii sau de persoane se aflau în evidenţe, fiind atestate ca apte să adopte. De asemenea, 80 de copii au fost declaraţi adoptabili.

În ceea ce priveşte situaţia din primele 5 luni ale acestui an, cifrele sunt:

  • 13 familii şi-au exprimat dorinţa de a adopta şi s-au adresat DGASPC Harghita; din acestea, 9 familii sunt atestate ca apte pentru adopţie, iar 4 se află în curs de atestare;
  • în evidenţa DGASPC Harghita sunt, în prezent, 30 de familii care doresc să adopte copii, iar 26 dintre acestea sunt atestate;
  • 81 de copii adoptabili se află în evidenţe, iar alţi 6 în curs de declarare a adoptabilităţii;
  • 12 copii au părăsit sistemul de protecţie judeţean, aflându-se în familii de adopţie, iar alţi doi copii sunt în potrivire practică cu familii atestate, în vederea adopţiei.

Potrivit DGASPC, copiii care au fost adoptaţi provin din asistenţă maternală sau plasament familial, au vârste cuprinse între 2 ani şi 10 ani şi s-au acomodat foarte bine atât în familie, cât şi în comunitate.

„În prezent, pentru cei 81 de copii adoptabili se fac demersuri periodice prin aplicaţia electronică – Sistem Informatic Naţional pentru Adopţie pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului, atât la nivel judeţean, cât şi naţional. Copiii au vârsta cuprinsă între 8 luni şi 14 ani, unii prezintă întârzieri în dezvoltare, dizabilităţi, 56 de copii sunt incluşi în secţiunea SINA «Profilul public al copilului», putând fi vizualizaţi şi selectaţi de familii, în condiţiile legii.

Din cele 26 de familii atestate aflate în evidenţa noastră în prezent, 8 familii au copil încredinţat, două familii se află în procedură de potrivire cu copii şi 16 familii sunt în aşteptare în diferite etape ale procedurii de adopţie. Familiile atestate, în primele 6 luni după obţinerea atestatului, intră în potrivire cu copii din judeţul nostru, iar ulterior cu copii din alte judeţe din ţară, în funcţie de cererea acestora.

Este încurajator faptul că majoritatea familiilor aflate în prezent în evidenţă au adoptat doi copii, patru familii au adoptat trei copii şi o familie a adoptat patru copii”, se arată de către DGASPC Harghita.

Potrivit instituţiei, în prezent sunt 53 de copii în perioada de monitorizare postadopţie, care durează doi ani. În această etapă sunt acordate servicii de sprijin şi consiliere pentru o integrare cât mai bună şi într-un  timp cât mai scurt.

„Dorim ca finalizarea cu succes a adopţiilor încuviinţate, aplicarea modificărilor cadrului legislativ, informarea/consilierea periodică a persoanelor/familiilor care doresc să adopte, precum şi organizarea evenimentului anual Ziua Adopţiei să conducă în continuare la creşterea numărului copiilor care vor părăsi sistemul de protecţie şi vor avea propria familie”, se arată în încheiere de către DGASPC Harghita. (L.C.)

Foto: Kovacs Anna

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.