Miercurea-Ciuc:Ar fi nevoie de peste 25 de milioane de lei pentru renovarea clădirii Reduta, în care funcţiona cinematograful Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate »
Miercurea-Ciuc:
Ar fi nevoie de peste 25 de milioane de lei pentru renovarea clădirii Reduta, în care funcţiona cinematograful Harghita
<h5><i>Miercurea-Ciuc:</i></h5>Ar fi nevoie de peste 25 de milioane de lei pentru renovarea clădirii Reduta, în care funcţiona cinematograful Harghita

Miercurea-Ciuc:
Ar fi nevoie de peste 25 de milioane de lei pentru renovarea clădirii Reduta, în care funcţiona cinematograful Harghita

  • Se doreşte transformarea unei foste centrale termice în centru de artă contemporană

În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local al municipiului Miercurea-Ciuc au fost adoptate studiile de fezabilitate prin care s-au făcut primii paşi în vederea reabilitării clădirii Reduta/Vigadó, pentru transformarea centralei termice de pe strada Pieţei într-un centru de artă contemporană, respectiv Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) pentru reconstrucţia ştrandului municipal.

În cadrul unui comunicat de presă emis de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc se arată că reabilitarea cuprinzătoare a clădirii monumentale impunătoare, dar acum deteriorată, de pe strada Petőfi Sándor, conform studiului, reprezintă o investiţie de 25,81 milioane lei. Pentru acest scop, municipalitatea poate aplica pentru un sprijin de 22,35 milioane lei din Programul Regional Centru al Uniunii Europene, până pe 8 noiembrie.

Tot prin acest program al Uniunii Europene s-ar asigura co-finanţare pentru transformarea centralei termice de pe strada Pieţei. În acest caz, valoarea proiectului se ridică la aproximativ 20 de milioane lei, urmând să se aplice pentru 17,47 milioane lei.

Conform sursei citate, în cadrul şedinţei a mai fost aprobat şi un Plan de Urbanism Zonal (PUZ) iniţiat dintr-o iniţiativă antreprenorială care amenajează o suprafaţă de 6.500 de metri pătraţi de pe strada Barancs din zona Şumuleu. După introducerea în intravilan, acolo se vor putea construi case de locuit sau semicolective pe această suprafaţă.

***

Reabilitarea clădirii fostului cinematograf Harghita a mai fost în vizorul municipalităţii în urmă cu mai bine de zece ani.

Singurul punct de pe ordinea de zi a unei şedinţe de consiliu local din aprilie 2014 a fost aprobarea proiectului „Reabilitare Cinematograf Harghita din strada Petőfi, nr. 38”.

Cu acea ocazie, unul din viceprimarii din acea vreme declara: „În 2011 s-a elaborat documentaţia de avizare a lucrării, adică s-a elaborat studiul de fezabilitate de reabilitare a clădirii respective. Atunci Consiliul a optat pentru o reabilitare în forma iniţială a clădirii şi punctul slab era neconcretizarea destinaţiei acestei clădiri pentru că atunci nu aveam cum să ştim cum vom putea avansa cu această idee şi, într-un fel, destinaţia imobilului a rămas o întrebare deschisă”.

Printr-o hotărâre de Guvern, clădirea proprietatea România Film a trecut în patrimoniul de stat şi a fost predată Consiliului local cu condiţia să rămână în circuitul cultural. „Noi – spunea viceprimarul – am primit cele două cinematografe şi acum ne folosim de această oportunitate de a depune o cerere de finanţare în cadrul Programului Conservarea şi Revitalizarea Programului Cultural Naţional, finanţat din Mecanismul Financiar SEE (Spaţiul Economic European). Nu pot să spun care sunt şansele noastre, pentru că nu sunt prea mulţi bani, din câte am înţeles fondurile sunt în jur de 11 milioane euro, dar din judeţ, avem cunoştinţă de patru proiecte pentru care se solicită finanţare din acelaşi fond, însă, oricum, noi credem în acest proiect”. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.