Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Candidatul ACL a câştigat alegerile în Harghita cu un procent de aproape 80% | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Politic » Candidatul ACL a câştigat alegerile în Harghita cu un procent de aproape 80%
Candidatul ACL a câştigat alegerile în Harghita cu un procent de aproape 80%

Candidatul ACL a câştigat alegerile în Harghita cu un procent de aproape 80%

 

Candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL), Klaus Iohannis, a câştigat detaşat alegerile în judeţul Harghita, cu un scor de aproape 80%, arată rezultatele finale ale numărătorii paralele efectuate de ACL.

Potrivit datelor statistice, Klaus Iohannis a fost votat de 104.115 dintre harghitenii prezenţi la urne, ceea ce înseamnă 79,58%, în vreme ce Victor Ponta a fost preferat de 26.702 de alegători, adică 20,42%.

Singura localitate din judeţ în care a câştigat Victor Ponta este Bilbor, unde candidatul PSD-UNPC-PC a avut un avans de 13 voturi.

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, a declarat pentru Agerpres că rezultatul este absolut neaşteptat, fiind pentru prima dată când un candidat la prezidenţiale primeşte din judeţ, în turul doi, aproape 105.000 voturi. Stelu Platon a mai precizat că şi în zona de Nord a judeţului, în care românii sunt majoritari, Klaus Iohannis a câştigat detaşat. Liderul PNL a dat exemplul municipiului Topliţa, unde 65% dintre alegători au votat pentru Klaus Iohannis şi 35% pentru Victor Ponta.

Stelu Platon a punctat faptul că rezultatele se înscriu în linia celor obţinute de Klaus Iohannis în Transilvania, dar şi la nivelul ţării şi arată faptul că „aroganţa şi minciuna se răzbună”.

„Rezultatele noastre se înscriu, în general, în rezultatele din Transilvania şi din ţară şi dovedesc un lucru foarte clar: că aroganţa şi minciuna până la urmă se răzbună. Şi când spun acest lucru mă refer la evenimentele care s-au întâmplat în ultima vreme, la tot felul de minciuni care au fost spuse şi care erau aproape inacceptabile, dar erau afişate cu nonşalanţă de-a dreptul incredibilă şi, sigur, bătaia de joc clară faţă de românii din afara ţării. Uitând că aceşti români, aproape 4 milioane, au părinţi, fraţi, copii, rude, prieteni. Chiar şi astăzi, când lucrurile erau foarte grave, purtătorii de cuvânt de la PSD şi ministrul de Externe spuneau că totul e în regulă, când toate imaginile venite din Europa arătau că acolo era o bătaie de joc, care s-a sfârşit cu gaze lacrimogene, pentru simplul fapt că acei oameni, cetăţeni ai României, vroiau să-şi exprime un drept constituţional”, a declarat Stelu Platon.

În legătură cu prezenţa la vot în turul doi din Harghita, care a fost de 47,8% la sută, cea mai mică din ţară, dar cu peste zece procente mai mare decât acum cinci ani, liderul PNL a precizat că lucrurile se schimbă, iar românii nu mai pot fi „prostiţi”.

„Harghitenii au ieşit la vot cu toate că nu li s-a spus să iasă la vot. Vă aduceţi aminte că liderul UDMR le-a spus că facă cum doresc, ba mai mult, PSD a umplut judeţul cu nişte fiţuici în care liderii UDMR spuneau că nu votează cu Klaus Iohannis. Oamenii nu mai pot fi prostiţi, s-a cam terminat. (…) Lucrurile se schimbă, românii încep să gândească ca nişte europeni şi, iată, a ajuns România să aibă un preşedinte neamţ, un preşedinte care provine din rândul unei minorităţi. Şi sper că după această voinţă a românilor să nu se mai vorbească nicăieri şi nicicând că în România minorităţile nu au drepturi. Nu cred că mai poate cineva să invoce acest lucru”, a conchis Stelu Platon.

 

Liderul PSD Covasna crede că „UDMR nu mai are ce căuta la guvernare”

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat, duminică seară, după încheierea procesului electoral, că organizaţia pe care o conduce nu a avut nici un fel de susţinere din partea UDMR în campania electorală pentru Victor Ponta, deşi Uniunea face parte din coaliţia de guvernare.

„Nu am avut nici un fel de susţinere, dimpotrivă. Nu sunt dezamăgit, am prevăzut că nu vor fi loiali, nici măcar imparţiali. Au fost de partea lui Iohannis. (…). Eu cred că în condiţiile acestea UDMR nu mai are ce căuta la guvernare, ar trebui să treacă în opoziţie”.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat duminică, că este pentru prima dată când formaţiunea pe care o reprezintă nu a recomandat maghiarilor cu cine să voteze şi şi-a exprimat speranţa că în viitor candidaţii din turul doi al prezidenţialelor vor acorda o atenţie sporită acestui judeţ.

„Am votat ca orice cetăţean din judeţul Harghita, conform conştiinţei mele. Este prima dată când UDMR nu dă indicaţii pentru nimeni şi acest lucru este lăudabil. Sper că în cazul turului doi al prezidenţialelor în viitor (…) candidaţii cu şanse vor acorda o atenţie sporită acestui judeţ”.

 

Ministrul Duşa, preocupat de unitatea statului român

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi-a exercitat duminică dreptul de vot în municipiul Topliţa, la Colegiul „Mihai Eminescu” şi a declarat, la ieşirea de la urne, că viitorul preşedinte trebuie să reprezinte cu demnitate România în lume şi să păstreze unitatea statului român.

„Cred că viitorul preşedinte al României trebuie să asigure echilibrul între instituţiile statului, să fie un mediator între stat şi populaţie. Viitorul preşedinte trebuie să reprezinte cu demnitate România în lume şi cu menţiunea aparte: să păstreze unitatea statului român”.

Ministrul Apărării Naţionale a mai spus că a votat pentru o Românie puternică, în care fiecare cetăţean să poată trăi decent.

 

Statistici din Harghita

Peste 270.000 de harghiteni au fost aşteptaţi duminică la urne pentru a vota viitorul preşedinte al României, la nivelul judeţului fiind organizate 290 de secţii de votare. Paza acestora, pe toată perioada scrutinului electoral, a fost asigurată de 504 poliţişti, jandarmi, pompieri.

Numărul alegătorilor care au votat pe listele suplimentare în Harghita a fost mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit datelor postate pe site-ul Biroului Electoral Central, la ora 19:00, în Harghita au votat pe listele suplimentare 8.008 persoane, în condiţiile în care în turul întâi pe listele suplimentare au fost 7.809 voturi.

Cele mai multe voturi pe listele suplimentare s-au înregistrat în oraşe, cum ar fi Miercurea-Ciuc, unde 1.325 de persoane care nu erau pe listele permanente îşi exercitaseră dreptul de vot, Odorheiu-Secuiesc, unde au votat pe listele suplimentare 759 de alegători sau Topliţa, unde au fost 360 de persoane care au votat pe liste speciale.

De asemenea, în staţiunea Băile Tuşnad au votat pe listele suplimentare 301 persoane şi alte 597 pe listele permanente.

În ceea ce priveşte votul la urna mobilă, în turul doi a scăzut numărul persoanelor care s-au folosit de acest drept pentru a vota. La ora 19:00 votaseră la urna mobilă 793 de persoane, în vreme ce în turul întâi au votat la urna specială, în total, 1.569 de persoane. La fel ca în urmă cu două săptămâni, cei care au votat la urna mobilă au fost, cu precădere, persoane internate în spital, bătrâni nedeplasabili şi deţinuţi.

Harghitenii care au dorit să voteze, dar nu aveau acte de identitate valabile au putut să le reînnoiască în weekend-ul trecut. Datele furnizate de Biroul de Evidenţă a Persoanei Harghita arată că sâmbătă şi duminică au fost eliberate 158 de cărţi de identitate permanente sau provizorii, mult mai puţine decât în primul tur al alegerilor. (Gina Ştefan)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.