Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de împăduriri de primăvară, la final | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împăduriri de primăvară, la final
Campania de împăduriri de primăvară, la final

Campania de împăduriri de primăvară, la final

Pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita s-a regenerat în total o suprafaţă de 300 de hectare, cu 5 ha mai mult decât prevederile iniţiale   

Direcţia Silvică (DS) Harghita a regenerat natural şi artificial, în campania de împădurire din această primăvară, o suprafaţă totală de 300 de hectare în fondul forestier de stat şi în cel privat administrat de instituţie, cu 5 ha mai mult decât şi-a propus. Din această suprafaţă, 129 de hectare sunt regenerări naturale şi 171 ha sunt împăduriri.

Din cele 129 de ha care s-au regenerat natural, 15 hectare se află în fond forestier de stat şi 114 ha sunt suprafeţe private pe care le administrează direcţia silvică.

În ceea ce priveşte plantările de puieţi, din suprafaţa totală de 171 de hectare, în suprafeţele de stat s-au plantat 35 ha, iar în pădurile administrate private 136 ha.

În această campanie de împădurire, direcţia silvică a folosit aproximativ 780.000 de bucăţi de puieţi forestieri, marea majoritate – aproximativ 650.000 – din specia molid. Au mai fost plantaţi puieţi din speciile: brad, larice, gorun, fag, paltin de munte. Cea mai mare parte a puieţilor folosiţi în campania de împădurire de DS Harghita au fost produşi în pepinierele proprii.

„În această săptămână, din datele culese de la colegii noştri de la ocoalele silvice, vom încheia campania în toate şantierele de împăduriri”, a declarat directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică.

Potrivit acestuia, în acest an a fost „o primăvară propice pentru împăduriri”. „Nu am avut temperaturi excesive. În schimb, ne-au ajutat foarte mult ploile din ultima perioadă. Altfel împăduririle se fac în mustul zăpezii. Practic, e recomandată umezeala în şantierele de împăduriri atunci când se plantează. În această perioadă de împăduriri nu a fost zăpadă. Campania a început un pic mai târziu datorită îngheţurilor şi nu a stratului mare de zăpadă. În schimb, neavând zile cu temperaturi foarte ridicate, campania a decurs normal şi avem certitudinea că puieţii vor intra în vegetaţie cât mai curând şi vom avea culturi foarte bune”, a spus directorul direcţiei silvice.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că o primă inventariere oficială se va face în toamnă, în timpul controlului regenerărilor şi „atunci vom avea un prim raport oficial despre starea plantaţiilor din acest an”.

Conform sursei citate, iniţial s-a propus împădurirea unei suprafeţe de 295 de hectare, însă datorită faptului că a existat un excedent de puieţi şi pentru că au fost identificate suprafeţe care s-au pretat la împădurire, terenurile forestiere regenerate artificial au crescut cu 5 hectare – câte un hectar la cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita: Tulgheş, Borsec, Topliţa, Miercurea Ciuc şi Homorod.

„Am reuşit să atingem tot ceea ce ne-am propus şi la nivel de regenerări naturale, şi la cel de regenerări artificiale. Puieţii plantaţi au fost de bună calitate. Transportul puieţilor aduşi din alte direcţii silvice l-am asigurat noi, prin ocoalele silvice. După cum se ştie, transportul puieţilor este foarte important, deoarece se poate pierde din calitatea lor. Totuşi, cea mai mare parte a puieţilor provin din pepinierele noastre, astfel că transportul lor a contat mai puţin pentru că puieţii au fost ţinuţi în locuri special amenajate, numite gheţării, până la momentul în care urmau să fie plantaţi”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Directorul DS Harghita a precizat că în această perioadă au fost efectuate şi  completările în plantaţiile care nu au avut un procent de prindere suficient în anii trecuţi. La fel se va întâmpla şi anul viitor, pe suprafeţele forestiere pe care s-au plantat puieţi în această primăvară vor fi executate lucrări curente de refacere a plantaţiilor (completări), „deoarece nu există procent de prindere de sută la sută”. În acest an, completări curente în fond forestier de stat au fost făcute pe 15 hectare, iar în suprafeţele forestiere administrate private pe 27 de hectare.

Şeful direcţiei silvice a spus că un rol important în activitatea de împădurire îl are şi asigurarea resurselor financiare, „fiindcă degeaba există dorinţă şi terenuri apte pentru împăduriri dacă nu există şi sursa de finanţare”. „Noi în fiecare an folosim pârghia legislativă care se numeşte fondul de conservare şi regenerare a pădurilor. Un fond pe care îl alimentăm anterior începerii campaniei de împădurire”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

„A fost o campanie normală, nu am avut evenimente deosebite. Am lucrat cu prestatori. Colegii noştri au fost atenţi şi pe partea de securitate şi sănătate în muncă, astfel ca muncitorii să fie protejaţi. Avem şi suprafeţele certificate Forest Stewardship Council (FSC), astfel că trebuie să respectăm anumite standarde şi în legătură cu muncitorii, chiar dacă sunt de la alte societăţi comerciale care lucrează în pădure. Trebuie să fim atenţi ca muncitorilor să li se asigure condiţii corespunzătoare de muncă”, a conchis directorul Direcţiei Silvice Harghita.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.273 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, 22.901 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 65.372 hectare aparţin altor proprietari, dar sunt administrate de direcţia silvică.

   

Potrivit unui comunicat de presă remis de Garda Forestieră Braşov, consilierii din cadrul instituţiei au fost invitaţi şi au participat anul acesta la acţiunile de împădurire din cadrul evenimentului numit generic „Luna plantării arborilor”, desfăşurat între 15 martie şi 15 aprilie, în toate cele 5 judeţe arondate acesteia: Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. „Au participat în această primăvară la acţiunile de împădurire, plantând împreună puieţi forestieri alături de silvicultori şi elevi, cadre didactice, pensionari, voluntari, membri ai unor asociaţii non-guvernamentale, jandarmi, militari, poliţişti, pompieri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale”, se arată în comunicat.

Conform documentului, în cele 5 judeţe, în această primăvară au fost împădurite 565,79 ha, s-au făcut completări pe 288,12 ha şi s-au înregistrat regenerări naturale pe 781,11 ha, în total fiind regenerată artificial sau natural o suprafaţă de 1.635,02 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.