Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premierul Ungariei nu ar trebui să folosească paşaportul diplomatic „pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Politic » Premierul Ungariei nu ar trebui să folosească paşaportul diplomatic „pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român”
Premierul Ungariei nu ar trebui să folosească paşaportul diplomatic „pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român”

Premierul Ungariei nu ar trebui să folosească paşaportul diplomatic „pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român”

Fostul premier Adrian Năstase: Prezenţa lui Viktor Orbán în Transilvania în ultima perioadă are scopul de a alimenta comunitatea maghiarilor din România „cu unele accente revizioniste”

Fostul premier Adrian Năstase consideră că prezenţa lui Viktor Orbán în Transilvania în ultima perioadă are scopul de a alimenta comunitatea maghiarilor din România „cu unele accente revizioniste”, iar oficialul ungar nu ar trebui să folosească paşaportul diplomatic „pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român”.

Prezent la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Năstase a vorbit, în discursul său, despre importanţa dreptului internaţional pentru România, amintind situaţii în care ţara noastră a câştigat dispute cu alte state, inclusiv cu Ungaria, context în care a pomenit despre vizitele premierului Viktor Orbán în ţara noastră.

„Am văzut că premierul Orbán se plimbă foarte des prin România din nou şi bănuiesc că nu îi sunt foarte simpatic. Unii dintre dumneavoastră poate îşi aduc aminte că prin 2001, când fusese adoptată legea privind legitimaţia de maghiar, şi îi îmbrăca cu legitimaţie de maghiar pe toţi maghiarii din România, folosind conceptele, regulile dreptului internaţional, am contestat această măsură şi la OSCE şi la Consiliul Europei, am determinat modificarea legii în Ungaria. Este adevărat, domnul Orbán poate şi din acest motiv a pierdut atunci alegerile”, a spus Adrian Năstase.

La finalul discursului, el a declarat presei că „miza” vizitelor lui Viktor Orbán este legată de Transilvania.

„El este, din câte ştiu eu, premierul Ungariei, nu al României. Dacă vrea să vină în România ca premier, în mod normal trebuie să ia legătura cu Ministerul de Externe, merge, se întâlneşte cu premierul României, au acţiuni împreună, dar nu vine, după părerea mea absolut inadmisibil, folosind paşaportul diplomatic sau contacte locale pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român. Sigur, depinde acum cum doresc să continue conducătorii de astăzi ai României. Miza este foarte simplă: încercarea de a menţine prezentă chestiunea Transilvaniei în plan internaţional, de a alimenta comunitatea maghiarilor din România cu unele accente revizioniste, ceea ce mi se pare o formulă absolut inamicală”, a spus fostul premier al României.

Adrian Năstase s-a aflat în Arad pentru a primi, din partea Universităţii „Aurel Vlaicu”, unde este profesor onorific din 2001, titlul de „Doctor Honoris Causa”, la eveniment participând şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a condus Comisia de Laudatio. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.