Campania de împăduriri de primăvară este în plină desfăşurare pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împăduriri de primăvară este în plină desfăşurare pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita
Campania de împăduriri de primăvară este în plină desfăşurare pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împăduriri de primăvară este în plină desfăşurare pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împăduriri de primăvară este în toi pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita, deşi la nivel naţional Luna plantării arborilor s-a încheiat în urmă cu aproximativ o lună. În fiecare an, în România, conform Codului Silvic, începând din 15 martie şi până în 15 aprilie se desfăşoară Luna plantării arborilor. În judeţul Harghita, însă, campania de împăduriri începe mai târziu, din cauza faptului că este o zonă montană şi condiţiile meteorologice nu permit începerea lucrărilor mai devreme.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că de obicei în judeţ Luna plantării arborilor este întârziată cu aproximativ o lună, însă în acest an a început şi mai târziu. „Noi am început împăduririle în zona de munte în cea mai mare parte după Sărbătorile Pascale. Mare parte din terenurile pe care trebuie să le împădurim anul acesta sunt la altitudini ridicate şi acolo încă aveam strat de zăpadă şi pământul îngheţat. Mai mult de atât, chiar în pepiniere o mare parte din timp am avut pământul îngheţat şi condiţii neprielnice pentru a trece la lucrările de scoatere a puieţilor şi depozitarea la gheţării, pentru a putea să începem lucrările de împăduriri”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Conform sursei citate, în momentul de faţă a fost împădurită efectiv, prin plantări de puieţi, aproximativ jumătate din suprafaţa preconizată pentru această primăvară, iar în maximum 10 zile aceste lucrări se vor finaliza. „Şi în fondul forestier de stat şi în cel administrat suntem la jumătatea campaniei de împăduriri. În schimb, suntem cu toate forţele în teren şi în toate şantierele de împăduriri se lucrează”, a precizat directorul DS Harghita.

În acest an, direcţia silvică şi-a propus să împădurească efectiv o suprafaţă de 41 de hectare în fondul forestier de stat şi 132 ha în terenurile forestiere ale unităţilor administrativ-teritoriale sau ale altor proprietari, dar administrate de DS Harghita. În total, direcţia silvică va împăduri efectiv în această primăvară o suprafaţă de 173 de hectare la cele cinci ocoale silvice din structura direcţiei: Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea-Ciuc.

În această perioadă se lucrează şi la completări curente, în plantaţiile din anii trecuţi. În fondul forestier de stat se plantează puieţi pe o suprafaţă de 10 hectare în fostele plantaţii. În fond forestier administrat sunt completări curente pe 28 de hectare.

Potrivit directorului DS Harghita, în această campanie, până în prezent, nu au fost înregistrate probleme deosebite, iar vremea este prielnică pentru plantarea puieţilor, deoarece nu e secetă şi sunt perioade cu reprize de ploaie, care ajută ca puieţii să se prindă.

În total, în această primăvară sunt plantaţi 760.000 de puieţi. Cei mai mulţi puieţi folosiţi sunt din speciile molid – 640.000 – şi brad – 50.000 de bucăţi. Pe lângă aceştia se mai utilizează în formulele de împădurire puieţi din speciile larice, paltin de munte, silvestru şi gorun.

Pe lângă împăduririle efective, DS Harghita va regenera natural o suprafaţă de 18 hectare în fondul forestier de stat şi 69 ha pe terenurile forestiere administrate.

Acţiuni de conştientizare privind importanţa pădurii

Ca în fiecare an, în această perioadă, angajaţii DS Harghita pun accent şi pe acţiunile de conştientizare privind importanţa pădurii şi a funcţiilor ei esenţiale.

Directorul DS Harghita a spus că fiecare ocol silvic din cadrul instituţiei a organizat acţiuni de conştientizare în teren împreună cu grupuri de elevi, în funcţie de solicitările primite de la unităţile şcolare.

De asemenea, a explicat acesta, se folosesc foarte mult reţelele de socializare. Potrivit acestuia, direcţia silvică şi ocoalele silvice din subordine sunt unităţi şi subunităţi ale Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva. RNP – Romsilva are un serviciu de informare, iar canalele oficiale ale instituţiei sunt foarte vizibile şi abundă cu informaţii referitoare la Luna plantării arborilor. Şi DS Harghita şi ocoalele silvice din cadrul instituţiei au pagini proprii pe reţele de socializare, în care se găsesc informaţii despre activităţile desfăşurate în cadrul campaniei de împăduriri. Totodată, în această perioadă au fost şi acţiuni de ecologizare în cadrul campaniei „Curăţăm România”, la care au participat şi silvicultorii din cadrul direcţiei silvice.

Astăzi are loc etapa judeţeană a concursului naţional „Tineri în pădurile Europei”

Tot în acest context, ing. Cătălin Mutică a spus că astăzi se va desfăşura etapa judeţeană a concursului „Tineri în Pădurile Europei”, destinat elevilor de la liceele care au şi clase cu profil silvic. În anii anteriori, la acest concurs participau elevi de la Liceul Tehnologic Corbu şi Liceul Tehnologic „Venczel József” din Miercurea-Ciuc, care au clase cu profil silvic.

Obiectivele acestei competiţii sunt: conştientizarea în rândul elevilor şi a cadrelor didactice din România a valorilor cadrului natural european; educarea elevilor în ceea ce priveşte gestionarea durabilă a pădurilor şi a conservării biodiversităţii; implicarea tinerilor în proiecte comunitare.

A doua etapă, preselecţia naţională, va avea loc la sediul fiecărei direcţii silvice din ţară, la care vor participa echipele câştigătoare la nivel judeţean şi se va folosi reţeaua de videoconferinţe a RNP.

În funcţie de punctajele obţinute, câteva echipe vor participa la etapa naţională, care în acest an va fi organizată pe raza Parcului Natural Munţii Maramureşului, aflat în administrarea RNP Romsilva, în perioada 12-15 iulie.

***

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.203 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică. Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.