Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Harghita: Statul nu a ajutat suficient mediul de afaceri în timpul pandemiei | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Economic » Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Harghita: Statul nu a ajutat suficient mediul de afaceri în timpul pandemiei
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Harghita: Statul nu a ajutat suficient mediul de afaceri în timpul pandemiei

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Harghita: Statul nu a ajutat suficient mediul de afaceri în timpul pandemiei

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Harghita, Balasi Csaba, consideră că statul nu a ajutat suficient mediul de afaceri în timpul pandemiei, iar în prezent întreprinzătorii întâmpină dificultăţi şi ca urmare a scumpirii combustibililor. „Cea mai mare problemă este că doi ani de zile am fost închişi, nu am putut lucra cum trebuie. Practic, în acest timp, în judeţ o parte au avut şi beneficii de pe seama pandemiei, dar foarte mulţi au avut şi pierderi. Bineînţeles că statul, cum a putut, a luat atunci nişte hotărâri care, zic eu, că nu au fost chiar luate la momentul în care trebuia. Şi cea mai mare problemă este că statul nu a ajutat suficient mediul de afaceri în timpul pandemiei. În al doilea rând, nu am fost informaţi cum trebuie”, a declarat Balasi Csaba într-o conferinţă de presă organizată recent la sediul CCI Harghita.

Acesta a precizat că în prezent se întâmpină dificultăţi şi ca urmare a scumpirii combustibililor, ofertele de preţ fiind date pentru 1-2 zile, iar în plus în 30 de zile pot să apară modificări şi de 30 la sută în ceea ce priveşte nivelul tarifelor. „Când noi nu avem o predictibilitate, atunci toată lumea se gândeşte ce să facă: să închidă prăvălia, cum să supravieţuiască. Practic, foarte-foarte multe întrebări sunt din partea întreprinzătorilor şi nu prea primim nici informaţiile necesare şi nici ajutorul necesar”, a spus preşedintele CCI Harghita.

În opinia sa, societăţile la care au scăzut cifrele de afaceri cu cel puţin 20 la sută ar trebui să primească ajutoare financiare pentru menţinerea personalului, fiind o mare problemă în această privinţă, pentru care reprezentanţii mediului de afaceri nu prea văd soluţii în perspectivă.

Balasi Csaba a mai spus că au fost multe proiecte sistate în domeniul construcţiilor, unde tarifele la materiale de schimbă de la o zi la alta şi sunt cazuri în care, de pildă, întreprinzători care au semnat contracte în urmă cu un an stau în prezent cu lucrarea terminată doar pe jumătate şi nu pot să meargă mai departe, să o execute, deoarece preţurile nu mai sunt aceleaşi, ci sunt mult mai mari.

Acesta a menţionat că se aşteaptă să se închidă multe afaceri şi să crească numărul şomerilor, dar vor fi şi întreprinzători care vor ieşi cu bine din această situaţie, pentru că mereu când se reorganizează o piaţă „unii se întăresc, iar alţii pierd”.

„Acum strângem informaţii şi noi, fiecare întreprinzător, pentru că dacă avem informaţii suficiente mai putem supravieţui”, a mai afirmat Balasi Csaba.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.