Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În această săptămână:Liceul Tehnologic Corbu, gazdă pentru profesori şi elevi din patru ţări în cadrul unui proiect Erasmus+ de dezvoltare a competenţelor în realizarea de filme | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ »
În această săptămână:
Liceul Tehnologic Corbu, gazdă pentru profesori şi elevi din patru ţări în cadrul unui proiect Erasmus+ de dezvoltare a competenţelor în realizarea de filme
<h5><i>În această săptămână:</i></h5>Liceul Tehnologic Corbu, gazdă pentru profesori şi elevi din patru ţări în cadrul unui proiect Erasmus+ de dezvoltare a competenţelor în realizarea de filme

În această săptămână:
Liceul Tehnologic Corbu, gazdă pentru profesori şi elevi din patru ţări în cadrul unui proiect Erasmus+ de dezvoltare a competenţelor în realizarea de filme

În anul 2019, instituţia de învăţământ de pe Valea Bistricioarei a câştigat un proiect în cadrul Programului Erasmus+ în care sunt dezvoltate competenţele digitale, de realizare de filme – Îmbunătăţirea abilităţilor practice în realizarea de filme (Enhancing Practical Skills Related to Film-Making). Pe lângă Liceul Tehnologic Corbu, în cadrul proiectului mai sunt implicate alte patru instituţii de învăţământ din Polonia, Italia, Bulgaria şi Turcia. După ce au fost organizate evenimente în toate celelalte patru ţări, acum, în această săptămână, este rândul harghitenilor să fie gazde, aceasta reprezentând şi finalul de proiect.

Oaspeţii, 10 profesori şi 24 de elevi, au sosit luni dimineaţă în Corbu, fiind primiţi de colectivul didactic şi elevii liceului, precum şi de primarul comunei, Romeo Ţepeş-Focşa. Prima parte a zilei a fost dedicată festivităţii de deschidere, în cadrul căreia printre invitaţii harghiteni s-au aflat, online, şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (Demeter Levente – inspector şcolar general, Cristinel Glodeanu – inspector şcolar general adjunct, Aurora Panaite – inspector de Proiecte educaţionale).

După urările de bun-venit din partea gazdelor (directoarea Liceului Tehnologic Corbu, Mirela Laurenţiu, şi Romeo Ţepeş-Focşa), a fost rândul invitaţilor să adreseze câteva cuvinte.

Deschiderea a fost completată de un moment artistic oferit de elevi ai liceului, care a inclus jocuri şi muzică populară, prin intermediul căruia le-au prezentat oaspeţilor o foarte mică parte din cultura şi tradiţia noastră, în horă fiind prinşi şi invitaţii din cele patru ţări.

Un moment aparte din cadrul festivităţii de deschidere a fost plantarea a cinci copaci în curtea liceului, fiecare echipă din ţările participante în proiect lăsând, astfel, un semn peste ani.

Prezentarea filmelor din proiect, vizite şi activităţi cu scopul de interacţionare şi cunoaştere

Despre Film-Making, precum şi despre programul din această săptămână, Mirela Laurenţiu spunea că Liceul Tehnologic Corbu este instituţia coordonatoare a proiectului, iar prin acesta sunt dezvoltate competenţele digitale, competenţele de film, conversaţia, adică ceea ce înseamnă să interacţionezi cu ceilalţi, şi cultura.

Directoarea instituţiei de învăţământ preciza că la debut prima întâlnire a fost cea a profesorilor din managementul proiectului, care a avut loc în Turcia. Apoi, cu o săptămână înainte de pandemie, copiii au fost în Bulgaria, filmul prezentat de echipa din Corbu fiind Între vis şi realitate.

În toamna trecută, profesorii şi elevii au fost în Polonia, cu filmul O călătorie prin mintea noastră şi ce se întâmplă din pricina pandemiei. Apoi, la începutul lunii martie, în Italia; acolo au fost două proiecte împreună, Film-Making şi School Education, iar Liceul Tehnologic Corbu a prezentat O poveste de iubire.

Pentru întâlnirea din România, a fost pregătită o temă de actualitate: Nu războiului!

În ceea ce priveşte programul din aceste zile, Mirela Laurenţiu spunea că acesta va include prezentarea filmelor din cadrul proiectului, apoi în mai multe zile vor fi organizate activităţi de interculturalitate, excursii în judeţ, se va vizita Neamţul, cu tot ce înseamnă partea de istorie, iar în ultima zi se va prezenta un jurnal de impresii pe care-l vor face copiii. De asemenea, se va vizita şi o expoziţie de arme şi alte obiecte găsite din Primul Război Mondial.

Bineînţeles, în tot acest timp, pentru a se cunoaşte şi a interacţiona, copiii vor face diverse activităţi împreună.

„Copii care nu aveau încredere în ei, s-au descoperit; copii care nu ştiau ce să facă în viaţă, şi-au găsit, cred, acum, calea”

Am întrebat-o pe directoarea Liceului Tehnologic Corbu de ce este important acest proiect pentru instituţia de învăţământ, în special pentru că vorbim de una din mediul rural.

„Momentan, Liceul Tehnologic Corbu chiar se poate numi Şcoală Europeană, pentru că derulăm 4 proiecte Erasmus în acelaşi timp – ne spunea Mirela Laurenţiu. Chiar în această săptămână sunt 4 proiecte Erasmus+ şi mai multe mobilităţi. Avem copii plecaţi în Spania, pentru practică, avem alte două grupe plecate în Izmir pentru două proiecte (O viaţă sănătoasă, respectiv Activităţi sportive), avem proiectul de aici şi mai sunt profesori care sunt plecaţi ca să-şi îmbunătăţească competenţele – fie educatoarele, fie cei de la tehnologic.

De ce e important pentru Corbu? Nu pentru că am devenit noi buricul târgului. Pentru copii e important să vadă că, dacă merg în altă parte, ei sunt cetăţeni europeni. Şi nu am lăsat niciodată, n-am permis niciodată ca noi să fim trataţi altfel. Iar bucuria din ochii copiilor a fost extraordinară. Copii care nu aveau încredere în ei, s-au descoperit; copii care nu ştiau ce să facă în viaţă, şi-au găsit, cred, acum, calea.

Vă daţi seama că această bursă Erasmus+ nu reprezintă o sumă extraordinar de mare, dar este o bursă din care noi ne-am descurcat şi am făcut diverse lucruri. Suntem foarte-foarte mândri de ce avem.

De ce e important pentru noi? Să se vadă că existăm, pentru şcoală beneficiul pe termen lung fiind acela că aşa putem să atragem şi alţi copii. Iar unul dintre obiectivele ascunse ale liceului este exact acesta: arătăm că poţi să pleci şi de la noi mai departe”.

„Recomand tuturor care au posibilitatea să ia parte la un asemenea proiect”

Cristian Valentin Vanc este elev în clasa a XII-a, la profilul Ştiinţe Sociale. Face parte din echipa proiectului şi l-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre experienţa lui.

„În acest proiect am încercat să mă implic cât mai mult posibil şi datorită acestui fapt am reuşit chiar să mă duc în Italia, cu şcoala. A fost o experienţă minunată.

Recomand tuturor care au posibilitatea să ia parte la un asemenea proiect. Să mergi într-o ţară cu un proiect este o experienţă nemaipomenită: cunoşti lume, cunoşti obiceiuri, cunoşti o cultură diferită de a ta, legi prietenii care s-ar putea să dureze sau nu, dar dacă ai ocazia să mai mergi o dată în acea ţară, te poţi întâlni din nou cu acele persoane”, spunea Cristian Valentin.

15 ani de experienţă în proiecte, dar mereu este ceva nou de învăţat

Emilia Grabowska este din Polonia şi a venit la Liceul Tehnologic Corbu împreună cu echipa din cadrul proiectului. Ne spunea că instituţia de învăţământ pe care o reprezintă este implicată în asemenea proiecte de 15-16 ani, dar cu toate acestea afirma că pentru profesori este important că vor învăţa ceva.

„Este foarte important pentru şcoala noastră şi pentru comunitatea noastră să fim implicaţi în acest proiect. Este o şansă mare pentru elevii noştri să viziteze diferite ţări şi diferite culturi. De asemenea, ei obţin multă experienţă în realizarea de filme.

Aşadar, este o şansă mare să-şi dezvolte abilităţile.

Pentru noi, profesorii, este important să vedem cum funcţionează şcolile din diferite ţări, ce metode folosesc, pentru că, probabil, vom vedea câteva clase aici. Vom învăţa ceva.

De asemenea, prietenia este foarte importantă pentru că suntem în Europa, suntem prieteni, suntem vecini. Este foarte important pentru noi.

Şcoala noastră este deja implicată în alte 4 proiecte în acest an. În trecut am avut proiecte Erasmus+, Comenius, Socrates, deci avem cam 15-16 ani de experienţă în cooperare cu diferite ţări. Cooperăm cu Germania, cu Spania, cu Portugalia, cu Finlanda, acum cu România, cu Italia, Bulgaria”, spunea Emilia Grabowska.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.