A scăzut suprafaţa cultivată cu cartofi cu aproape o mie de hectare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A scăzut suprafaţa cultivată cu cartofi cu aproape o mie de hectare
A scăzut suprafaţa cultivată cu cartofi cu aproape o mie de hectare

A scăzut suprafaţa cultivată cu cartofi cu aproape o mie de hectare

Suprafeţele plantate cu cartofi în acest an sunt cu aproape o mie de hectare sub cele cultivate în 2015, suprafaţa destinată acestei legume reducându-se de la 9.050 la 8.241 de hectare.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Török Eugen, motivele pentru care harghitenii au plantat mai puţini cartofi sunt diverse. A scăzut consumul de cartofi şi în acelaşi timp a crescut producţia la hectar. A crescut importul din ţările UE şi s-a redus exportul datorită embargoului impus Rusiei. La care se adaugă organizarea slabă a producătorilor şi, automat, accesul greu al lor în hipermarket-uri.

„Scăderea suprafeţelor cultivate cu cartofi se observă mai ales în rândul producătorilor mici, care reduc suprafaţa tot mai mult, cultivând cartofi numai pentru consumul familiei şi pentru furaje”, se precizează într-un raport al Direcţiei pentru Agricultură Harghita referitor la stadiul însămânţărilor de primăvară şi starea culturilor agricole şi care a fost prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de luni.

În schimb, această reducere a suprafeţei nu este observată şi în rândul marilor producători, aceştia având posibilităţi de depozitare, sortare şi valorificare a producţiei.

Scăderea suprafeţei cultivate cu cartofi a fost în beneficiul cerealelor şi a plantelor furajere, acestea luând locul legumei tradiţionale din zonă. Astfel, suprafaţa cultivată cu grâu, secară şi triticale de toamnă a crescut de la 11.280 hectare (în 2015) la 12.150 hectare. De asemenea, uşoare creşteri s-au înregistrat şi la grâul şi triticalele de toamnă şi la porumb.

O priză în rândul celor care deţin ferme zootehnice începe să prindă porumbul de siloz şi lucerna, această cultură extinzându-se din ce în ce mai mult.

În ceea ce priveşte porumbul, Török Eugen preciza că un pericol vine din partea mistreţilor, aceştia dând năvală în special în culturile din zona Odorhei, cu impact negativ asupra producţiei.

O altă scădere importantă, de 2.700 hectare, s-a înregistrat şi în cazul terenurilor neînsămânţate şi a ogoarelor. Astfel, în 2016, în judeţul Harghita mai sunt o mie de hectare rămase neînsămânţate (faţă de peste 2.600 ha câte au fost anul trecut), iar ogoarele mai ocupă doar 2.565 ha (cu peste o mie mai puţin decât în 2015).

Din păcate, cea mai afectată producţie este sfecla de zahăr. Dacă înainte de ’90 peste o mie de hectare din terenurile agricole din judeţ erau reprezentate de sfeclă, acum, în 2016, doar 16 ha au fost cultivate cu sfecla de zahăr.

O noutate pentru acest an, precizează cei de la Direcţia pentru Agricultură, o constituie cultura de muştar. 3 hectare au fost ocupate de muştar, iar producţia va fi prelucrată tot în judeţul nostru, la o fabrică din Târnoviţa, Brădeşti.

În ceea ce priveşte situaţia terenurilor agricole din judeţ, 76.134 hectare reprezintă terenurile arabile, 164.956 hectare sunt fâneţe naturale, iar 154.297 hectare sunt păşuni naturale; la aceste suprafeţe se mai adaugă 786 hectare de livezi şi 35 de hectare de vii. În total, judeţul dispune de 396.208 hectare de teren agricol.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Avem nevoie urgent de colaboratori seriosi care isi doresc castiguri suplimentare in timpul liber, cu un sistem de lucru part-time. Oferim si contract de comision. De asemenea, asiguram si instruire gratuita. Pentru mai multe detalii, trimiteti o cerere la adresa de email:pacurarucostica1963@gmail com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.