Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În ultimii ani s-au reabilitat aproape 2.000 km de trasee turistice | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Timp Liber » În ultimii ani s-au reabilitat aproape 2.000 km de trasee turistice
În ultimii ani s-au reabilitat aproape 2.000 km de trasee turistice

În ultimii ani s-au reabilitat aproape 2.000 km de trasee turistice

 Salvamontiştii harghiteni vor realiza harta Munţilor Hăşmaş

Salvamontiştii harghiteni vor realiza harta Munţilor Hăşmaş şi vor îmbunătăţi modul de informare pe traseele turistice din zonă, finanţarea urmând să fie asigurată de fabrica Heineken din zonă.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că în cadrul acestui proiect se va carta zona Munţilor Hăşmaş, se vor face diverse măsurători care vor fi introduse într-un program electronic şi se va realiza harta cu ajutorul unui cartograf, care este şi salvator montan voluntar. De asemenea, pe traseele din Munţii Hăşmaş, care au fost deja reabilitate de salvamontişti, se vor amplasa panouri de informare pentru turişti.

Fekete Örs a precizat că harta Munţilor Hăşmaş va fi a treia realizată de salvamontişti, după harta Munţilor Harghita şi harta Munţilor Ciucului. Hărţile sunt accesibile on-line pe site-ul Serviciului de Salvamont Harghita, de unde se pot descărca şi track-urile traseelor turistice, care pot fi introduse în telefonul mobil sau în GPS şi pot fi folosite de turiştii care aleg să exploreze zonele montane din judeţ.

Potrivit sursei citate, realizarea hărţilor turistice, dar şi reabilitarea traseelor sunt extrem de importante, pentru că în acest fel se previn situaţiile în care turiştii se rătăcesc pe munte, întrucât nu au la dispoziţie informaţiile necesare.

Fekete Örs a susţinut că în ultima perioadă, după ce s-au reabilitat multe dintre traseele montane, iar turiştii au la dispoziţie informaţii suplimentare, au scăzut cu peste 70% cazurile de rătăciri la care salvamontiştii au fost alertaţi.

„Chiar dacă se întâmplă astfel de situaţii putem să le rezolvăm acum doar prin telefon, întrucât turistul poate să ne spună detalii de pe indicatoare şi noi să îl îndrumăm către calea de întoarcere”, a spus Fekete Örs.

Consiliul Judeţean Harghita a demarat, încă din anul 2010, programul „Turism Montan în siguranţă”, în cadrul căruia s-au reabilitat, în fiecare an, sute de kilometri de trasee turistice şi au fost amenajate altele noi. Salvamontiştii şi partenerii lor au curăţat traseele, au refăcut marcajele vechi sau au montat unele noi, au realizat harta şi fişa traseului. În total, în ultimii şase ani s-au reabilitat aproape 2.000 de kilometri de trasee turistice, în unele cazuri finanţările fiind asigurate şi de firme private. (Lia MATEI)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.