Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Va exista un consiliu de etică în spitale? | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sănătate » Va exista un consiliu de etică în spitale?
Va exista un consiliu de etică în spitale?

Va exista un consiliu de etică în spitale?

 Da, va exista, totul e ca el să şi funcţioneze!

 

Dacă ar fi să am în vedere prevederile Ordinului nr. 145/2015 al ministrului Sănătăţii, atunci ar trebui să spun că numărul membrilor ce ar urma să-l compună este egal cu şapte, din care trei reprezentanţi aleşi ai corpului medical, doi reprezentanţi aleşi ai asistenţilor medicali, un consilier juridic sau un reprezentant al aparatului funcţional al spitalului, cu studii superioare, desemnat de manager, şi un reprezentant ales al asociaţiilor de pacienţi, cu o singură excepţie la care nu-mi propun să mă refer acum. Ei, potrivit amintitului ordin, trebuie să aibă o reputaţie morală şi nu trebuie să aibă cazier, calitatea de membru al consiliului de etică fiind incompatibilă cu cea de manager al spitalului, director medical şi director îngrijiri/asistent şef, dacă am în vedere personalul din structura unităţii, respectiv angajaţi şi/sau colaboratori ai companiilor distribuitoare de medicamente, materiale sanitare, echipamente şi dispozitive medicale, ori angajaţi sau colaboratori de servicii medicale cu care spitalul se află în relaţie contractuală, dacă am în vedere structuri din afara unităţii.

Permanenţi sau titulari, toţi vor fi aleşi prin vot secret, managerul spitalului având responsabilitatea de a organiza procedura, după ce primeşte propunerile de candidaturi de pe secţii, inclusiv candidaturile individuale.

În vederea desemnării reprezentantului asociaţiilor de pacienţi, înţeleg că opinia publică va fi informată cu privire la constituirea consiliilor de etică şi realizarea unui registru electronic al persoanelor interesate să se implice într-o asemenea activitate la nivel naţional, prin intermediul site-ului oficial al Ministerului Sănătăţii sau direct, la nivel judeţean relaţia cu asociaţiile intrând în responsabilitatea managerului de spital.

Acum că ştim cine va face parte din consiliile de etică, nu ne rămâne decât să urmărim cu interes apariţia lor, în condiţiile în care, oricât de onorante ar fi şi propunerile şi votul, cei ce vor fi aleşi mai au atâtea altele pe capul lor, prioritare fiind, cred eu, activităţile legate de problemele de sănătate ale pacienţilor.

Spun asta gândindu-mă la faptul că în atribuţiunile consiliului intră promovarea valorilor etice în rândul personalului; identificarea şi analizarea vulnerabilităţilor etice şi a riscurilor apariţiei lor; avansarea către managerul unităţii a propunerilor de adoptare şi implementare a unor măsuri de prevenţie a actelor de corupţie şi de diminuare a riscului apariţiei acestora; analizarea regulamentului de ordine interioară şi formularea de propuneri menite a-l îmbunătăţi; analizarea, din punct de vedere etic, a situaţiilor de dubiu care pot apărea în exercitarea profesiei medicale ş.a.m.d., până la analizarea cazurilor de încălcare a principiilor morale sau deontologice în relaţia pacient – cadru medico-sanitar şi personal auxiliar, sau până la analizarea diferitelor tipuri de abuzuri săvârşite de către pacienţi.

Cu sublinierea că în fruntea consiliului de etică va fi un preşedinte, voi mai spune în cele ce urmează că în sarcina aceleiaşi structuri despre care v-am vorbit până acum mai intră soluţionarea problemelor primite din partea managerului unităţii şi sesizarea organelor abilitate ale statului, ori de câte ori se consideră că aspectele dintr-o speţă sau alta pot face obiectul unei infracţiuni.

Cât timp vor avea la dispoziţie membrii consiliului de etică pentru aşa ceva mie una îmi este greu să spun, dar nu-mi este greu deloc să estimez că, bazându-se pe imparţialitate, integritate, libertate de opinie şi, nu în ultimul rând, pe supremaţia legii, o asemenea treabă nu poate fi dusă la bun sfârşit între două intervenţii chirurgicale ori între două naşteri, ea fiind una cronofagă. Atunci cum vor reuşi membrii acestui consiliu de etică să rezolve tot ceea ce e de rezolvat, fără a supăra pe nimeni?!

Dar până vom afla răspunsul la această întrebare, managerii spitalelor din judeţ şi din ţară vor trebui să se ocupe de constituirea consiliilor de etică de aşa manieră încât ele să fie cu adevărat funcţionale…

Rugat să îmi spună când va demara procedurile specifice acestui demers, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, mi-a răspuns că foarte repede, mai exact în ziua în care este programată şi şedinţa comitetului director. Să fie într-un ceas bun!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.