Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din 2007 şi până în 2015, localităţile harghitene au accesat peste 180 de milioane de euro din fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Economic » Din 2007 şi până în 2015, localităţile harghitene au accesat peste 180 de milioane de euro din fonduri europene
Din 2007 şi până în 2015, localităţile harghitene au accesat peste 180 de milioane de euro din fonduri europene

Din 2007 şi până în 2015, localităţile harghitene au accesat peste 180 de milioane de euro din fonduri europene

 Această sumă nu cuprinde şi proiectele accesate de Consiliul Judeţean, Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară şi IMM-uri

Instituţia Prefectului – judeţul Harghita a realizat un studiu privind gradul de absorbţie al Fondurilor Europene în judeţul Harghita la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în perioada 2007-2015. Este un studiu care arată sumele accesate de către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, dar care nu cuprinde şi finanţările atrase de către Consiliul Judeţean, de către Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară şi de către IMM-uri.

Potrivit acestui studiu, la nivelul judeţului Harghita, valoarea proiectelor finanţate prin programe europene este de 796.421.617 de lei (adică puţin peste 181 de milioane de euro).

Cei mai mulţi bani au fost accesaţi în cadrul Programelor Naţionale de Dezvoltare Rurală (PNDR) desfăşurate în perioada 2007-2015 şi prin care s-au accesat peste 517 milioane de lei. Prin POR 2007-2015 (Programul Operaţional Regional) s-au accesat proiecte în valoare de peste 249 milioane de lei, iar prin Agenţia Fondului de Mediu 2007-2015 peste 24 de milioane de lei. Proiectele depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură au adus în judeţ peste 4 milioane de lei.

Trei comune în top 5 al localităţilor care au accesat cele mai multe fonduri

De departe, cele mai multe fonduri au fost accesate de Miercurea-Ciuc (peste 30 de milioane de euro), în timp ce Topliţa a beneficiat de doar 11,8 milioane de euro. La Miercurea-Ciuc au fost desfăşurate proiecte prin care s-au modernizat spaţiile publice urbane (strada Petőfi Sándor, Piaţa Majláth Gusztáv Károly şi Piaţa Libertăţii), a spaţiilor verzi, dar şi pentru reabilitarea liceelor „Márton Áron” şi „Segítő Mária” ori pentru amenajarea zonei turistice de la Harghita-Băi. În municipiul de pe Mureş, proiectele au vizat modernizarea străzilor, a centralei termice de pe strada Borsecului, instalarea de camere de supraveghere pentru întărirea siguranţei publice şi construirea internatului şi a locuinţelor de serviciu la Liceul Teoretic „Kemény János”.

Într-un top al localităţilor care au accesat cele mai multe fonduri europene, după Miercurea-Ciuc şi Topliţa urmează trei comune: Remetea (aproape 10 milioane de euro – folosiţi pentru sistemul de canalizare, dar şi pentru reabilitarea Şcolilor „Balász Jenő”, respectiv „Frater György”; au mai fost accesate proiecte pe Măsurile 312, 313, 322, 125 şi prin programul LEADER), Siculeni (peste 8,4 milioane de euro – cele mai relevante proiecte au fost depuse pe Măsurile 312, 313, 322 şi 125, respectiv pe Programul LEADER) şi Joseni (peste 7,2 milioane de euro – folosiţi pentru reabilitarea Grupului Şcolar „Sövér Elek”, dar au fost accesate proiecte şi prin Măsurile 322, 31, 313 şi prin LEADER).

În Borsec au ajuns aproape 24,5 milioane de lei după ce au fost derulate proiecte pentru modernizarea reţelei de străzi în staţiune, dar şi pentru reabilitarea şi dotarea laboratorului tehnologic al Grupului Şcolar „Zimmenthausen” sau pentru îmbunătăţirea accesibilităţii în staţiune.

De menţionat că al doilea municipiu din judeţ, Odorheiu-Secuiesc, figurează în acest studiu cu proiecte ce totalizează puţin peste 3 milioane de lei.

Printre localităţile care au accesat cei mai puţini bani se află Băile Tuşnad, cu 0 lei (dar, precizau cei de la Prefectură, mai mult ca sigur că oraşul a accesat bani în cadrul altor proiecte), Săcel (peste 72.000 de euro), Leliceni (puţin peste 100.000 de euro), Corbu (peste 118.000 de euro) şi Atid (peste 176.000 de euro).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.