Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Despre prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite
Despre prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite

Despre prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite

În sistemul asigurărilor sociale de sănătate, asiguraţii beneficiază de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu pe baza prescripţiei medicale. Aceste medicamente sunt cuprinse în sublistele A, B, C (C1; C2; C3) şi D, în funcţie de procentul de compensare.

Astfel, procentul de compensare al medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor (Denumirea Comună Internaţională) este următoarea: sublista A este de 90% din preţul de referinţă; sublista B este de 50% (cu excepţia pensionarilor cu venituri de până la 900 lei/lună, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care procentul este de 90%) din preţul de referinţă; sublista C este de 100% din preţul de referinţă; sublista D este de 20% (cu excepţia categoriilor de asiguraţi menţionate în sublista C3 – copii, elevi, gravide, lehuze – pentru care procentul este de 100%) din preţul de referinţă.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Casa de Asigurări de Sănătate Harghita şi semnat de preşedintele-director general, ec. Duda Tihamér Attila, perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele, în funcţie de afecţiunile suferite, sunt: afecţiunile acute – între 3-5 zile; afecţiunile subacute – între 8-10 zile; afecţiunile cronice – pentru 30/31 de zile; iar în cazul bolnavilor cu boli cronice stabilizate – până la 90/91/92 de zile (perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale).

Prescripţiile medicale pot fi eliberate integral sau fracţionat. Eliberarea fracţionată este posibilă doar dacă medicul a prescris reţeta online şi a semnat cu semnătură electronică extinsă, reţeta prescrisă are diagnosticul cronic, are perioadă de tratament multiplu de lună şi identică pe toate poziţiile (medicamentele).

De asemenea, prescripţiile medicale sunt valabile 48 de ore de la data prescrierii în cazul afecţiunilor acute şi subacute – şi 30 zile de la data prescrierii în situaţia afecţiunilor cronice.

Cum se eliberează prescripţiile medicale

Dacă reţeta medicală electronică este ridicată din farmacie de către asiguratul beneficiar al prescripţiei, eliberarea medicamentelor se va face, în cazul în care i-a fost emis cardul naţional: în baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate; în baza adeverinţei de asigurat cu valabilitate de 3 luni şi a BI/CI/paşaport pentru persoanele care au card emis, dar care refuză în mod expres cardul naţional din motive religioase sau de conştiinţă; în baza adeverinţei înlocuitoare de card pentru asiguraţii care au solicitat card duplicat şi a BI/CI/paşaport.

În cazul asiguraţilor care nu au card naţional emis: reţeta se eliberează în baza documentului rezultat prin accesarea de către farmacie a serviciului pus la dispoziţie de CAS Harghita la adresa http://www.cnas.ro/cashr/page/verificare-asigurat.html. Dacă, în urma accesării serviciului online, persoana nu figurează cu starea de „asigurat”, aceasta va fi îndrumată spre CAS Harghita pentru clarificarea situaţiei privind asigurarea de sănătate.

Pentru copii între 14-18 ani, reţetele se vor elibera în baza cărţii de identitate.

În situaţia în care prescripţia medicală electronică este ridicată din farmacie de către un împuternicit, eliberarea medicamentelor se va face în baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate al împuternicitului sau în baza CI/BI/paşaport, dacă împuternicitul nu poate prezenta cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.

 123 de farmacii în judeţ – acoperire bună

Conform sursei citate, numărul furnizorilor de medicamente cu şi fără contribuţie personală aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Harghita, la data de 1 iulie 2017, este de 68 furnizori, ceea ce reprezintă în total 123 farmacii, din care 55 în mediul urban şi 68 în mediul rural. Numărul total de farmacii în anul 2017 a rămas relativ constant faţă de anul precedent şi acoperirea judeţului este bună.

Lista farmaciilor aflate în relaţie contractuală cu CAS Harghita, respectiv detaliile privind programul de lucru, pot fi vizualizate pe site-ul instituţiei (http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-farmacii-in-contract.html).

Totodată, pe site-ul CAS Harghita se poate verifica lista farmaciilor de gardă în luna curentă (http://www.cnas.ro/cashr/page/farmacii-de-garda-in-luna.html). Farmaciile de gardă funcţionează pe trei zone: Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni – Topliţa. Acestea sunt deschise între orele 22:00-07:00, precum şi duminică, pe perioada cât nu este deschisă o altă farmacie din localitate.

La acest sfârşit de săptămână, farmaciile de gardă sunt:

În zona Gheorgheni – Topliţa, Farmacia Sensiblu Gheorgheni din centrul comercial Kaufland, B-dul Frăţiei, are program de funcţionare între orele 08:00-21:00, de luni până sâmbătă şi 08:00-18:00, în ziua de duminică.

Vineri (7 iulie), sâmbătă (8 iulie) şi duminică (9 iulie), în această zonă, serviciul farmaceutic de urgenţă este oferit de Farmacia Ropharma din Gheorgheni, str. Florilor, nr. 40/A.

În Miercurea-Ciuc: vineri, 7 iulie, între orele 20:00 şi 07:00, va fi deschisă Farmacia Dona (3), str. Nicolae Bălcescu, nr. 11; sâmbătă – Farmacia Catena Ciuc, str. Pieţei, nr. 4; duminică – Catena Petőfi, str. Petőfi, nr. 7.

În Odorheiu Secuiesc: vineri, sâmbătă şi duminică, garda va fi asigurată de Farmacia „Szabó”, str. Bethlen Gábor, nr. 47.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.