De la 1 martie, la Spitalul Județean de Urgență analizele medicale se vor face în laboratorul propriu | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 noiembrie 2021
Home » Sănătate » De la 1 martie, la Spitalul Județean de Urgență analizele medicale se vor face în laboratorul propriu
De la 1 martie, la Spitalul Județean de Urgență analizele medicale se vor face în laboratorul propriu

De la 1 martie, la Spitalul Județean de Urgență analizele medicale se vor face în laboratorul propriu

Spitalul Județean dispune de propriul laborator de analize medicale, după ce timp de aproape două decenii aceste servicii au fost externalizate și asigurate de o societate specializată cu capital integral străin

„Am onoarea să vă anunț că laboratorul propriu al Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc și-a început activitatea”, a anunțat managerul dr. Konrád Judit, la inaugurarea laboratorului.

Dr. Konrád a vorbit despre efortul comun al Consiliului de Administrație, al medicilor, asistenților și tuturor celor care au conștientizat importanța existenței propriului laborator al spitalului, s-au implicat și au făcut posibilă înființarea acestuia. „Spitalul trebuia să facă acest pas, pentru a se conforma criteriilor unui spital de categoria a II-a (cu nivel de competență înalt – n.a.). (…) Sunt sigură că înființarea laboratorului propriu a fost o decizie corectă, atât din punct de vedere profesional, cât și în folosul pacienților noștri”, a arătat managerul instituției medicale județene, mulțumind, totodată, Laboratorului Prodia pentru serviciile prestate până de curând.

Aparatele de ultimă generație și de înaltă performanță, capabile să efectueze 1.550 de teste de biochimie și imunologie pe oră, dacă ar fi să dăm doar exemplul unuia dintre cele cu care a fost dotat laboratorul SJU, sunt luate în chirie, un avantaj în condițiile în care acestea costă enorm. Prin intermediul sistemului de închiriere, aparatura va fi înlocuită din patru în patru ani cu echipamente de ultimă generație, beneficiind de tehnică medicală modernă continuu. Potrivit directorului medical al spitalului județean, dr. Melles Orsolya, laboratorul beneficiază de compartimente de biochimie-imunologie, hematologie și microbiologie. „Pentru echiparea laboratorului am analizat mai multe posibilități. În final, am ales să derulăm proceduri de achiziții publice pentru reactivii necesari, am încheiat contracte de închiriere pentru aparatură. (…) Procedurile de achiziție publică s-au încheiat în mare parte la sfârșitul lunii ianuarie, între timp am pus în funcțiune aparatura și am preluat o parte din examenele de laborator (microbiologia). Din 1 martie preluăm toate analizele de la laboratorul extern cu care am lucrat până acum”, a explicat directoarea medicală a SJU.

În primă fază, au fost angajați doi medici, doi biologi și șase asistenți, care deservesc deja laboratorul inaugurat oficial marți, concursul de angajare pentru încă cinci asistenți fiind în curs de desfășurare.

Directoarea executivă a Direcției de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a remarcat că în contextul privatizării „la ordinea zilei” în sănătate, care naște numeroase controverse, la SJU se constată „o mișcare în sens invers, de bun augur”. Potrivit acesteia, înființarea propriului laborator al spitalului județean era „o necesitate indispensabilă”, în vederea accederii acestuia la o categorie superioară.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a felicitat echipa de conducere a Spitalului Județean de Urgență pentru „pașii concreți” în direcția atingerii „scopului ambițios” de a asigura pentru locuitorii Harghitei și pentru cei din județele învecinate „servicii medicale de înaltă calitate”, care până acum erau posibile doar în centrele universitare. „La început, chiar și eu am fost sceptic, dar au reușit să-și înființeze laboratorul propriu în timp record”, a dezvăluit Borboly, reafirmând că instituția în fruntea căreia se află va continua să susțină eforturile conducerii SJU.

Investiția spitalului județean în propriul laborator se ridică la peste 60.000 de lei, bani din care s-a amenajat spațiul destinat acestuia, s-a montat sistemul de aer condiționat și s-au achiziționat aparate auxiliare. La dotarea laboratorului SJU au contribuit compania MOL România, prin Fundația pentru Parteneriat, cu un ajutor în valoare de 214.000 de lei, pentru achiziționarea echipamentului complementar, și Sindicatul Sanitas care a achiziționat un termostat nou, fără de care laboratorul nu ar fi putut funcționa. Dr. Konrád Judit și-a manifestat recunoștința față de compania MOL România și Sindicatului Sanitas, pentru sprijinul acordat.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.