Acte de violenţă fizică, bullying, suicid, furturi, şantaj, acte de distrugere, consum de alcool şi de substanţe interzise în şcoli din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 noiembrie 2024
Home » Învățământ » Acte de violenţă fizică, bullying, suicid, furturi, şantaj, acte de distrugere, consum de alcool şi de substanţe interzise în şcoli din Harghita
Acte de violenţă fizică, bullying, suicid, furturi, şantaj, acte de distrugere, consum de alcool şi de substanţe interzise în şcoli din Harghita

Acte de violenţă fizică, bullying, suicid, furturi, şantaj, acte de distrugere, consum de alcool şi de substanţe interzise în şcoli din Harghita

Aproape 200 de sancţiuni, de la mustrări, retrageri de burse şi până la exmaticulare au fost aplicate în primul semestru al anului şcolar în curs elevilor care au dat dovadă de un comportamentul civic neadecvat faţă de colegi şi profesori, încălcând flagrant regulamentele şcolii

Pe fondul unei libertăţi greşit înţeleasă şi exprimată atât de către elevi, cât şi de cadrele didactice şi părinţi, violenţa în şcoli creşte de la an la an, agresivitatea – fie ea verbală, fizică sau psihică – în incinta sau în preajma unităţilor de învăţământ devenind o problemă extrem de serioasă, atât pentru cei direct implicaţi, cât şi pentru autorităţi.

Că este întocmai aşa, o demonstrează raportările instituţiilor care alcătuiesc Grupul judeţean privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ din judeţul Harghita, care s-a întrunit, luni, pentru a dezbate problemele constatate şi consemnate în primul semestru al anului şcolar 2019-2020.

„Suntem răspunzători în faţa conştiinţei fiecăruia, dacă se întâmplă ceva în instituţiile de învăţământ, toţi cei prezenţi aici aflându-se în dublă ipostază, atât ca părinţi, cât şi ca reprezentanţi ai instituţiilor (ai căror delegaţi sunt – n.a.) în acest Grup de lucru”, a afirmat prefectul judeţului Harghita, Ion Proca.

Prezentarea activităţilor ori acţiunilor desfăşurate în primul semestru al acestui an şcolar de către toate instituţiile prezente la întâlnire, întregită de exemple concrete de evenimente nedorite, consemnate la Inspectoratul Şcolar Judeţean, aveau să dezvăluie imaginea unei triste realităţi: 16 cazuri de violenţe fizice înregistrate în incintele şcolilor sau în perimetrul acestora (curtea şcolii), un caz de şantaj, bătăi între elevii diferitelor şcoli sau chiar între colegii de clasă. Vorbim despre copii minori, ale căror acte de violenţă se află acum în cercetarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean. „Din fericire actele de violenţă ale elevilor nu s-au soldat cu răniri grave sau care să fi necesitat spitalizarea”, a precizat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu.

Potrivit sursei citate, în primele şase luni ale anului şcolar au mai fost raportate trei furturi şi tentative de furt de diferite bunuri în cadrul unităţilor de învăţământ, unul de însuşire a unui bun găsit şi cinci acte de distrugere a unor bunuri în diferite şcoli, de regulă mobilier şcolar. Au fost constatate şi alte fapte, între care un caz de consum de alcool în incinta şcolii, un caz de consum de substanţe interzise şi un suicid în căminul unei unităţi de învăţământ.

Potrivit datelor prezentate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, un număr însemnat de elevi au fost sancţionaţi în primul semestru pentru comportamentul lor neadecvat prin 19 observaţii individuale, 47 de mustrări scrise, 33 de retrageri de diferite tipuri de burse, 5 preavize în vederea exmatriculării, în două cazuri fiind pusă în aplicare exmatricularea elevilor. De asemenea, unui număr de 90 de elevi le-au fost scăzute notele la purtare, pentru încălcarea regulamentelor şcolare şi pentru comportamentul civic neadecvat în cadrul şcolii, faţă de colegi şi uneori faţă de cadrele didactice.

Comparativ cu situaţia infracţională din perioada similară a anului şcolar 2018-2019, anul acesta numărul violenţelor fizice în cadrul unităţilor de învăţământ este în creştere cu două astfel de fapte, majoritatea constând în bătăi între elevi, în pauze.

„În vederea creşterii siguranţei în instituţiile de învăţământ, bugetele locale, prin bugetul Consiliului Judeţean, pot şi trebuie să asigure fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă în instituţiile de învăţământ, în interiorul acestora, dar şi în zonele adiacente. Şi aici ne referim la asigurarea pazei proprii a şcolilor, a sistemelor de monitorizare video în incinta şcolilor, mă refer la accesul în corpurile unde se desfăşoară activitate şcolară, dar şi nedidactică şi, de asemenea, la asigurarea iluminatului public atât în incinta şcolilor, în curţi, cât şi în zonele adiacente, pe străzile de acces în perimetrul acestora”, a completat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului.

În prezent, 7% dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au paza asigurată, în 26 nu există sistem de monitorizare video, iar nouă unităţi educaţionale cu personalitate juridică nu ştiu unde începe şi unde li se sfârşeşte teritoriul, nefiind împrejmuite nici măcar cu un gard provizoriu.

Prefectul judeţului, Ion Proca, a făcut apel la toate instituţiile, în primul rând către cele ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Poliţie, prin Poliţia de Proximitate şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi – „să îşi facă simţită prezenţa permanent, atât în incinta instituţiilor de învăţământ, cât şi în zonele adiacente acestora, pe străzile sau căile de acces către şcoli”. „Pentru că se constată un lucru, cu cât angajaţii MAI sunt mai prezenţi, cu atât scade riscul de producere a unor evenimente nedorite între tinerii care frecventează cursurile instituţiilor de învăţământ”, a remarcat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Prefectul Proca a amintit că fiecare instituţie de învăţământ este arondată Poliţiei de Proximitate şi poliţiştii acestei secţii este de dorit să fie prezenţi „nu numai în perimetru, ci şi în relaţia directă cu elevii şi cadrele didactice, prin participarea activă la ore de dirigenţie sau alte activităţi educative”, nu numai la festivităţile de deschidere sau de închidere ale anului şcolar. Astfel, elevii vor fi descurajaţi să comită acte antisociale în incinta, în curtea şcolii şi în zona adiacentă acesteia.

La şedinţa trimestrială a Grupului judeţean privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ din Harghita au participat, alături de reprezentanţii Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean şi ai Inspectoratului Şcolar, delegaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Harghita.

Despre planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea violenţei în şcolile din judeţ vă vom povesti într-un material viitor.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.