Ziua Protecţiei Civile din România, marcată de exerciţiul desfăşurat la nivel naţional „Miercurea Sirenelor” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Ziua Protecţiei Civile din România, marcată de exerciţiul desfăşurat la nivel naţional „Miercurea Sirenelor”
Ziua Protecţiei Civile din România, marcată de exerciţiul desfăşurat la nivel naţional „Miercurea Sirenelor”

Ziua Protecţiei Civile din România, marcată de exerciţiul desfăşurat la nivel naţional „Miercurea Sirenelor”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita anunţă că mâine, între orele 10:00 şi 11:00, va fi reluat exerciţiul naţional de alarmare publică denumit generic „Miercurea Sirenelor”, pentru testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

Evenimentul este inclus în programul activităţilor cuprinse în „Săptămâna Protecţiei Civile” şi coincide cu data la care este sărbătorită Ziua Protecţiei Civile în România. Astfel, în acest interval orar, pentru câteva minute, vor fi pornite sirenele în cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Harghita.

„Prin modul de acţionare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care asigurăm cetăţenii că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice. Aceste exerciţii sunt destinate verificării funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, în scopul centralizării datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.

Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor, ce are ca scop cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare şi a măsurilor ce trebuie adoptate în situaţia manifestării unor factori de risc. În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul judeţului Harghita şi audibilitatea mijloacelor de alarmare a populaţiei”, se arată într-un comunicat de presă remis de ISU Harghita.

Reprezentaţii ISU Harghita reamintesc principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie: alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele şi încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute.

„Aceste tipuri de alarme sunt necesare să fie reţinute de fiecare cetăţean în parte, pentru a putea distinge în caz de nevoie, ce tip de alarmă se declanşează în aşa fel încât să îşi poată proteja propria viaţă, dar şi a membrilor familiei sale. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie vor fi particularizate cu sintagma «Exerciţiu!».

Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările transmise de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi administraţiile publice locale”, se mai precizează în documentul citat.

***

La 28 februarie se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, în anul 1933, Regele Carol al II-lea, prin ,,Înalt Decret Regal nr. 468”, a aprobat Regulamentul apărării contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile rezultată în urma efectelor devastatoare ale Primului Război Mondial. Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta numele de „Apărare Pasivă”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.