Situaţia animalelor maltratate şi fără stăpân din judeţul Harghita rămâne o problemă nerezolvată, din cauza reglementărilor neclare şi a lipsei de fonduri.
Consiliul Judeţean (CJ) Harghita joacă un rol important în asigurarea bunăstării animalelor din regiune, având responsabilitatea de a oferi adăpost şi îngrijire animalelor abandonate, maltratate sau aflate în pericol. Această responsabilitate decurge din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 175 din 2020, care stabileşte obligaţia consiliilor judeţene de a asigura servicii de adăpostire permanentă.
Principala provocare constă în obligaţia de a asigura adăpost permanent pentru animalele abandonate sau abuzate, pe o perioadă de 45 de zile, conform ordinului emis de poliţie. Această cerinţă creează o presiune financiară semnificativă asupra Consiliului Judeţean, care trebuie să aloce resurse considerabile pentru a acoperi costurile cu hrana, îngrijirea medicală şi infrastructura necesară.
Pe lângă constrângerile financiare, lipsa infrastructurii adecvate şi a personalului calificat reprezintă obstacole majore în calea asigurării unei protecţii adecvate animalelor. Spaţiile existente sunt adesea insuficiente, iar lipsa specialiştilor în domeniul îngrijirii animalelor poate duce la deteriorarea stării de bine a acestora.
Consiliul Judeţean Harghita a solicitat în luna martie modificarea legislaţiei printr-o petiţie adresată Ministerului Afacerilor Interne (MAI), semnată de 27 de reprezentanţi ai unităţilor administrativ teritoriale (UAT) din judeţ. Până în prezent, nu s-a primit un răspuns oficial din partea ministerului. Detaliile petiţiei au fost prezentate marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Judeţean.
Petiţia propune o serie de soluţii, printre care:
l Creşterea responsabilităţii cetăţenilor pentru creşterea responsabilă a animalelor;
l Finanţare pentru asociaţii şi UAT-uri implicate în gestionarea animalelor;
l Implicarea mai activă a autorităţilor competente, cum ar fi Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor;
l Posibilitatea UAT-urilor de a colabora cu adăposturi private;
l Alocarea de fonduri pentru construirea şi operarea adăposturilor la nivel local, regional şi judeţean;
l Sterilizarea animalelor fără stăpân.
„Legislaţia este foarte confuză şi nu se poate aplica, cel puţin în judeţul Harghita. Sunt considerate vinovate autorităţile locale pentru că nu fac demersuri, pe de altă parte câinii maltrataţi şi fără stăpân rămân în aceeaşi situaţie, este un dublu efect negativ. Ar trebui făcute nişte corecţii pentru că aici legislaţia nu funcţionează. Putem fi scoşi ca ţapi ispăşitori, dar situaţia nu se va rezolva până nu vor fi simplificate cerinţele, nu va fi adaptată legislaţia la situaţia actuală. Legislaţia nu este în favoarea animalelor maltratate şi fără stăpân la momentul actual, ci este de a arunca responsabilitatea către autorităţile locale. Rugăm ministerul de resort să revizuiască normativele, legislaţia pentru a fi adaptate la realitatea harghiteană. Încă aşteptăm răspuns de la Ministerul Afacerilor Interne în găsirea unor soluţii viabile în privinţa animalelor fără stăpân şi maltratate”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.
În luna iunie a avut loc o masă rotundă la sediul Consiliului Judeţean Harghita la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale. Scopul mesei rotunde a fost de a atrage atenţia asupra problemei şi de a găsi soluţii viabile.
Legislaţia actuală privind protecţia animalelor este complexă şi adesea contradictorie, creând o barieră semnificativă în implementarea unor soluţii eficiente. Autorităţile locale se trezesc prinse în mijlocul unui labirint birocratic, fiind adesea sancţionate pentru neîndeplinirea unor obligaţii imposibil de respectat din cauza lipsei resurselor. (E.Ş.)