Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean s-a adresat Baroului Harghita pentru a solicita avocaţilor să sprijine elevii maghiari într-un proces împotriva Ministerului Educaţiei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Învățământ » Consiliul Judeţean s-a adresat Baroului Harghita pentru a solicita avocaţilor să sprijine elevii maghiari într-un proces împotriva Ministerului Educaţiei
Consiliul Judeţean s-a adresat Baroului Harghita pentru a solicita avocaţilor să sprijine elevii maghiari într-un proces împotriva Ministerului Educaţiei

Consiliul Judeţean s-a adresat Baroului Harghita pentru a solicita avocaţilor să sprijine elevii maghiari într-un proces împotriva Ministerului Educaţiei

  • Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, susţine că elevii maghiari sunt discriminaţi în ceea ce priveşte modalitatea de învăţare a limbii române

Administraţia publică judeţeană, prin preşedintele Borboly Csaba, a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare Baroului Harghita pentru a le solicita avocaţilor să reprezinte elevii maghiari în instanţă într-un proces împotriva Ministerului Educaţiei. Obiectul procesului l-ar constitui o posibilă discriminare privind predarea şi evaluarea limbii române la copiii a căror limbă maternă este cea maghiară.

„În scrisoare, Baroul Harghita este informat că, în urma unei plângeri depuse la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării de către Consiliul Judeţean Harghita, reprezentat de Borboly Csaba, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România, Asociaţia pentru Judeţul Harghita, respectiv persoanele direct interesate, s-a constatat că Ministerul Educaţiei, prin acţiunile sale, a încălcat dreptul la educaţie egală pentru elevii aparţinând minorităţii maghiare din România şi astfel Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a sancţionat ministerul cu amendă în valoare de 2.000 de lei”, se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială de Internet a CJ Harghita.

Potrivit sursei citate, în scrisoare se detaliază cum Ministerul Educaţiei ar încălca legea prin modul în care se predă limba română elevilor maghiari.

„Deşi la 9 februarie 2011 au intrat în vigoare prevederile legale în domeniu, care creează cadrul legal pentru eliminarea şi prevenirea discriminării minorităţilor naţionale în predarea şi învăţarea limbii şi literaturii române, Ministerul Educaţiei nu a oferit o soluţie la această problemă, nu a implementat aceste prevederi, iar materia se predă conform programei şi manualelor utilizate în şcolile cu predare în limba română, în clasele cu predare în limba maghiară.

Această atitudine pasivă, împreună cu lipsa măsurilor necesare din partea ministerului, a creat o situaţie de discriminare pe bază de naţionalitate, etnie şi limbă, ceea ce a dus la faptul că elevii maghiari au fost în mod constant dezavantajaţi în comparaţie cu elevii români de-a lungul anilor de şcoală, culminând cu faptul că rezultatele elevilor maghiari la examenele de bacalaureat  sunt în mod constant diminuate de examenul la limba română, în ciuda eforturilor depuse de aceştia la alte materii. Acest lucru încalcă dreptul elevilor maghiari la un acces egal la educaţie şi formare profesională, deoarece vorbitorii nativi de limba română se bucură de un avantaj semnificativ atât în ceea ce priveşte învăţarea limbii şi literaturii române, cât şi în ceea ce priveşte educaţia ulterioară şi oportunităţile de carieră după examenul de absolvire a şcolii.

Borboly Csaba, în numele consiliului judeţean, cere Baroului Harghita să sprijine elevii maghiari, reprezentându-i în instanţă pentru a obţine o compensaţie echitabilă pentru daunele pe care le-au suferit din cauza faptului că Ministerul Educaţiei nu a elaborat o legislaţie adecvată”, se precizează în comunicatul citat.

Conform sursei citate, în scrisoare se mai evidenţiază faptul că în prezent există mai mulţi elevi care optează pentru un proces în instanţă. Avocaţii care îi vor reprezenta pe elevii maghiari vor primi toate documentele şi informaţiile pe care le deţine Consiliul Judeţean Harghita.

Tot în scrisoare, conform documentului citat, se subliniază faptul că la nivelul instanţelor a fost deja stabilită o practică judiciară de acordare de despăgubiri „persoanelor care au dreptul la daune morale în temeiul legii atunci când drepturile lor fundamentale au fost încălcate de către organele de stat competente”.

„Deşi nu este competenţa consiliul judeţean, noi ne ocupăm de ani de zile de problema învăţământului, inclusiv de predarea limbii române, pentru că vedem că elevii maghiari sunt discriminaţi şi se pun piedici în faţa tinerilor noştri. Din partea consiliului judeţean, am luat toate măsurile pentru a aduce schimbări în acest domeniu şi chiar am înfiinţat un grup de lucru. Munca noastră nu a fost în zadar, pentru că am demonstrat că este nevoie de un program educaţional special pentru ca elevii minoritari să înveţe limba română. Cu toate acestea, noi nu putem îndeplini sarcina Ministerului Educaţiei. În anul  2020, Consiliul pentru Combaterea Discriminării a sancţionat Ministerul Educaţiei, dar de atunci până în prezent nu s-a făcut nimic. Prin urmare, facem apel la Baroul Harghita, nu vom renunţa, vom continua să luptăm pentru elevi”, a declarat Borboly Csaba.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.