Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de peste 6,5 milioane de lei, aplicate în 2023, de comisarii harghiteni pentru protecţia consumatorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 6,5 milioane de lei, aplicate în 2023, de comisarii harghiteni pentru protecţia consumatorilor
Amenzi în valoare de peste 6,5 milioane de lei, aplicate în 2023, de comisarii harghiteni pentru protecţia consumatorilor

Amenzi în valoare de peste 6,5 milioane de lei, aplicate în 2023, de comisarii harghiteni pentru protecţia consumatorilor

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita au aplicat, pe parcursului anului trecut, amenzi de peste 6,5 milioane de lei ca urmare a unor nereguli constatate cu prilejul controalelor efectuate în judeţ, valoarea sancţiunilor fiind mult mai mare decât în 2022.

Potrivit unui raport de activitate prezentat în şedinţa de luni a Colegiului prefectural de comisarul şef adjunct din cadrul CJPC Harghita, Laurenţiu Moldovan, anul trecut au fost derulate 1.283 de acţiuni de control în judeţ, în urma cărora s-au întocmit 958 de procese verbale de constatare a contravenţiei şi au fost aplicate 1.679 de sancţiuni, dintre care 1.062 de amenzi şi 617 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 6.560.700 de lei, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de 2022, când cuantumul acestor sancţiuni a fost de 3.770.000 de lei.

Din totalul controalelor derulate, 369 au vizat produse alimentare, 460 produse nealimentare, 2 produse financiare, 386 servicii nealimentare şi 66 servicii alimentare. Anul trecut au fost prelevate 28 de probe din produse în legătură cu care existau suspiciuni că ar fi neconforme, bănuielile comisarilor pentru protecţia consumatorilor fiind confirmate de analizele de laborator în cazul a 26 dintre acestea.

În raportul CJPC Harghita se precizează că o atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ, precum şi a celor aflaţi în mediul rural, iar acţiunile de control au fost desfăşurate cu scopul împiedicării punerii pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme. Au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens 146 de procese verbale de distrugere. Valoarea totală a produselor comunitare oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului uman este de 179.076 de lei (faţă de 57.792 de lei în anul 2022). Totodată, a fost dispusă măsura opririi temporare a prestării serviciilor la 76 de unităţi (faţă de 13 în anul 2022), fiind vorba în special despre unităţi de alimentaţie publică, precum şi despre mari operatori economici, gări CFR, spaţii de joacă pentru copii aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale sau unor şcoli ori grădiniţe, blocurile alimentare aparţinând căminelor de bătrâni şi despre unităţi de cazare. În plus, au fost notificate către Sistemul de Alertă Rapidă SAFETY GATE de la nivelul Uniunii Europene 27 de produse periculoase, respectiv echipamente electrice, jucării şi cosmetice, în vederea interzicerii comercializării acestora şi retragerii de pe piaţă.

În raport se menţionează că numărul reclamaţiilor primite din partea consumatorilor care şi-au exprimat nemulţumirea în ceea ce priveşte calitatea produselor şi serviciilor a înregistrat în 2023 o scădere semnificativă faţă de anul anterior, de la 806 la 577.

Dintre cele 577 de reclamaţii primite în 2023, au fost închise până la sfârşitul anului 547, dintre care 12 cu rezolvare amiabilă, 396 cu soluţionare pozitivă şi 121 concluzionate ca fiind neîntemeiate, alte 16 fiind redirecţionate şi 2 clasate.

Potrivit raportului, în afară de tematicile naţionale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în 2023 au fost efectuate controale în cadrul a 16 tematici proprii stabilite de CJPC Harghita, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 671.000 de lei şi au fost întocmite între altele şi 19 procese verbale de distrugere.

De asemenea, pe parcursul anului trecut s-au efectuat 142 de acţiuni de control în colaborare cu instituţiile deconcentrate, care s-au finalizat prin întocmirea a 23 de procese verbale de constatare şi 87 de procese verbale de constatare a contravenţiei. Acţiunile respective au fost derulate în colaborare cu Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală a Vămilor, Biroul Român de Metrologie, Poliţia – SICE, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi reprezentanţi ai primăriilor.

„Media indicatorilor CJPC Harghita aferenţi anului 2023 a poziţionat comisariatul nostru pe o poziţie fruntaşă între comisariatele din ţară, în urma evaluării finale efectuată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor”, se mai arată în raport.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.