Ziua Independenței României și Ziua Europei, marcate și la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Ziua Independenței României și Ziua Europei, marcate și la Miercurea-Ciuc
Ziua Independenței României și Ziua Europei, marcate și la Miercurea-Ciuc

Ziua Independenței României și Ziua Europei, marcate și la Miercurea-Ciuc

Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită începând din anul 2022 la data de 10 mai. La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu rostea în plenul Adunării Deputaților Declarația de Independență a României, având ca reper eliberarea teritoriului de sub ocupația otomană.

Pe data de 10 mai, la exact 11 ani de când fusese numit domnitor, Carol I semnează Declarația de Independență.

La data de 9 mai 1950, ministrul francez de Externe Robert Schumann punea bazele formării Uniunii Europene prin implementarea planului de colaborare economică între Franța și Germania pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.

Aceste două momente au fost marcate, astăzi, și în Miercurea-Ciuc, la Monumentul Ostașului Necunoscut fiind organizat ceremonialul militar și religios, la manifestare asistând și mai mulți elevi, care țineau în mâini steaguri tricolore.

Alături de militarii garnizoanei Miercurea-Ciuc, au fost prezenți și soldați francezi din cadrul Grupului de Luptă cu prezență înaintată Eagle IV.

Petres Sándor, prefectul județului Harghita, a ținut să mulțumească militarilor francezi pentru că s-au alăturat ceremoniei din Miercurea-Ciuc. În discursul său, a punctat semnificația datelor de 8, 9 și 10 mai, reamintind faptul că aceste zile „au multiple semnificații, momentul de aducere-aminte a faptelor și evenimentelor din istoria României, a Europei și a lumii, fiind și unul de reflexie asupra zilelor noastre”.

Referindu-se la aceste momente, Petres Sándor reamintea că la 9 și 10 mai 1877 au avut loc o serie de acțiuni prin care România îşi proclama independența şi devenea, în urma războiului din anii 1877-1878, stat de sine stătător, recunoscut de marile puteri ale vremii. Urmașii celor care au schimbat, prin acțiunile lor, cursul istoriei acestei țări nu trebuie să uite niciodată eforturile înaintașilor. 68 de ani mai târziu, semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei însemna încheierea ostilităților în Europa. După terminarea, în vara aceluiași an, a războiului din Pacific, omenirea a ieșit din una din cele mai negre perioade ale istoriei, cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Omagiem ostașii care și-au dat viața pentru înfrângerea fascismului și nazismului, ne înclinăm cu recunoștință în fața veteranilor de război și ne aducem aminte de jertfele bunicilor și părinților noștri”, spunea prefectul județului.

Iar în urmă cu 73 de ani, ministrul de Externe al Franței a propus Germaniei şi altor state să pună bazele concrete ale unei federaţii europene. Ziua Europei celebrează nașterea uniunii indispensabile pentru asigurarea păcii și prosperității în Europa.

„Astăzi, la ceas aniversar, trebuie să constatăm că trăim într-o lume aflată într-o continuă și rapidă schimbare. Se modifică alianțe și sărbători, se importă ideologii, se șterg tradiții și valori, iar, în imediata noastră vecinătate, se desfășoară un crunt război, care amenință să ne marcheze prezentul și viitorul apropiat.

Este, deci, nevoie de efortul fiecăruia dintre noi ca oameni, comunitate și țară, pentru a trăi într-o Europă care creează și trăiește noul în siguranța oferită de bazele solide ale rădăcinilor noastre. Cetăţenilor europeni le revine obligaţia de a contribui activ la apărarea valorilor europene şi umaniste, la asigurarea unei convieţuiri paşnice şi la respect reciproc, la construirea unei lumi mai sigure și mai bune pentru toți. Sunt convins că pacea și umanitatea vor răzbi de fiecare dată în fața războiului”, spunea Petres Sándor în cadrul discursului său.

La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, acesta declarând presei că a venit „cu drag pentru că vorbim de Ziua Europei și de Ziua Independenței. Sunt două evenimente importante pentru țară și pentru comunitate”.

După intonarea imnului de stat și oficierea serviciului religios, ceremonialul din Miercurea-Ciuc a continuat cu depunerea de coroane de către conducerea Instituției Prefectului – Județul Harghita, de primarul municipiului Miercurea-Ciuc, de reprezentanții Consiliului Județean  și de către conducerea unităților din cadrul Garnizoanei Miercurea-Ciuc, moment urmat de defilarea Gărzii de Onoare și onorul muzicii militare.

La finalul manifestării, cerul municipiului a fost survolat de avioane militare.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.