Zi de sărbătoare pentru persoanele cu deficienţă de vedere din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Zi de sărbătoare pentru persoanele cu deficienţă de vedere din judeţul Harghita
Zi de sărbătoare pentru persoanele cu deficienţă de vedere din judeţul Harghita

Zi de sărbătoare pentru persoanele cu deficienţă de vedere din judeţul Harghita

Ziua de sâmbătă a reprezentat o dublă sărbătoare pentru nevăzătorii şi persoanele cu deficienţe de vedere din judeţ, care au marcat două evenimente. Pe 15 octombrie este Ziua Internaţională a Bastonului Alb. Şi tot sâmbătă au fost sărbătoriţi 30 de ani de activitate a Filialei interjudeţene Harghita-Covasna a Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Dubla sărbătoare a fost marcată printr-o întâlnire la care au participat aproximativ 100 de persoane nevăzătoare şi însoţitori. Au fost discursuri, au fost acordate plachete şi diplome în semn de mulţumire şi consideraţie pentru contribuţia şi sprijinul acordat filialei, atât instituţiilor, cât şi persoanelor fizice. Şi pentru că era zi de sărbătoare, nu putea lipsi momentul artistic, asigurat de invitaţi speciali şi membri ai filialei. Astfel, a fost o zi în care persoanele cu deficienţe de vedere s-au putut întâlni şi au putut să uite de probleme pentru câteva ore.

Cu ocazia împlinirii celor 30 de ani de activitate a Filialei interjudeţene Harghita-Covasna a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, am avut plăcerea să stau de vorbă cu Mariana Tamaş şi Lukács Ana Iboi.

Lukács Ana Iboi are o activitate, în calitate de salariat, de 20 de ani în cadrul filialei. De asemenea, a făcut parte din consiliul de conducere al acesteia încă de la înfiinţare.

Mariana Tamaş este actuala preşedintă a filialei, funcţie pe care o deţine din anul 2017.

Le-am întrebat cât de important este pentru persoanele cu deficienţe de vedere să participe la asemenea evenimente.

Ne spuneau că sărbătoarea este importantă pentru ca aceste persoane să rămână unite, „deoarece numai aşa poate să funcţioneze bine asociaţia şi să luptăm pentru drepturile nevăzătorilor, ţinându-i aproape. De aceea am marcat cei 30 de ani printr-un astfel de program”.

Lukács Ana Iboi a dorit să sublinieze şi importanţa bastonului alb, pe care îl numea prietenul nevăzătorilor: „ne ajută, în lipsa însoţitorilor cu vedere, ne folosim de baston, cu care pipăim traseul pe unde mergem şi ne este de un real folos”. Totodată, aceasta îi încuraja pe cei care nu au avut curajul să folosească bastonul alb să-l încerce, mai ales că recent au apărut şi instrucţiuni de folosire, care pot fi solicitate de către nevăzători.

Prin evenimentul de sâmbătă, precum şi în cursul anilor de existenţă a filialei – precizau cele două doamne – s-a urmărit creşterea vizibilităţii asociaţiei şi să se atragă atenţia că există şi nevăzătorii, că şi aceştia pot fi la fel ca ceilalţi oameni şi că, în afară de dizabilitatea pe care o au, nu sunt diferiţi faţă de restul oamenilor.

Problemele cu care se confruntă persoanele nevăzătoare

În judeţul Harghita sunt peste 2.000 de persoane cu deficienţă de vedere. Însă nu toate sunt membre ale Asociaţiei Nevăzătorilor din România, deşi organizaţia s-a luptat de-a lungul anilor pentru drepturile tuturor.

Am dorit să aflăm şi care sunt problemele cu care se confruntă persoanele cu deficienţă de vedere, atât în societate, cât şi din punct de vedere al accesibilizării vieţii.

Lukács Ana Iboi şi Mariana Tamaş spuneau că, în ceea ce priveşte accesibilizarea în Miercurea-Ciuc, este destul de greu, procesul fiind abia la început de drum. Deocamdată doar două intersecţii au fost amenajate cu marcaje tactile sau printr-un semafor sonor, însă autorităţile locale le-au promis că vor urma şi celelalte intersecţii.

„Şi la instituţii stăm destul de slab în ceea ce priveşte accesibilizarea. Puţine au fost care au accesibilizat interiorul clădirilor, deşi e lege în acest sens”, ne spuneau interlocutoarele noastre.

În ceea ce priveşte interacţiunea cu alte persoane, afirmau că, în general, lumea s-a obişnuit cu nevăzătorii. Totuşi, poate ar trebui ţinute în şcoli ore informative despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi, pentru că nu toţi realizează practic ce greutăţi întâmpină un om cu asemenea probleme. „Deşi gândirea şi luciditatea o avem la fel ca ceilalţi oameni, sunt momente când avem nevoie de un sprijin la o traversare, de o informaţie, poate în magazine ne deplasăm mai greu ca să putem găsi ceea ce căutăm”, spuneau Lukács Ana Iboi şi Mariana Tamaş.

De asemenea, acestea mai spuneau: „cei care se feresc şi încearcă să ne ocolească, ne dorim să se apropie, pentru că avem de câştigat şi noi din informaţiile auzite de la aceştia. Şi le mulţumim celor cu vedere normală care nu ne ocolesc, mulţi fiind atenţi şi primim sprijin de la ei”.

În final, Lukács Ana Iboi şi Mariana Tamaş au dorit să mulţumească Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc pentru sponsorizarea făcută pentru evenimentul de sâmbătă, precum şi firmelor care au sprijinit asociaţia de-a lungul anilor.

Felicitări din partea instituţiilor colaboratoare

Prezent la sărbătoarea de sâmbătă, Elekes Zoltán, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, spunea că „totdeauna este o bucurie să sărbătorim aşa aniversări de zeci de ani, fiindcă înseamnă că este vorba despre o organizaţie care şi-a luat în serios treaba, despre oameni care şi-au luat în serios treaba şi au reuşit să atingă scopurile pentru care s-au adunat şi au înfiinţat această asociaţie. Acest lucru este cu atât mai onorabil în cazul Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi a Filialei din Harghita, fiindcă în aceşti ani, în care am lucrat şi eu în domeniul asistenţei sociale, am văzut în mod clar că această asociaţie a fost una dintre cele mai active de pe această piaţă a organizaţiilor neguvernamentale şi a reuşit de foarte multe ori să-şi atingă scopurile pentru care a luptat”.

Consilierul local Kirmájer Enikő a transmis mesajul Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, ocazie cu care a mai precizat şi că în ultimii ani a fost acordată o atenţie deosebită creării de mijloace de transport accesibile, însă mai sunt foarte multe de făcut.

LIVIU CÂMPEAN

  • 30 de ani de existenţă

Asociaţia Nevăzătorilor din România datează din 27 septembrie 1956, fiind continuatoarea organizaţiei „Societatea Orbilor din România”, întemeiată de Regina Elisabeta a României. În prezent, Asociaţia Nevăzătorilor din România are 34 de filiale. Asociaţia Nevăzătorilor din România „Filiala Interjudeţeană Harghita-Covasna” s-a înfiinţat la 1 octombrie 1992, în urma desprinderii celor două judeţe de la filialele Mureş-Harghita, respectiv Braşov-Covasna. La această dată au avut loc primele alegeri statuare la care a fost desemnat ca prim-vicepreşedinte Vaszi Andrei. Din anul 1996 funcţia de preşedinte a fost preluată de Lukács Ana Iboi, care a condus filiala până în 2017. Atunci, preşedinte a fost aleasă Mariana Tamaş, iar Lukács Ana Iboi a continuat în funcţia de vicepreşedinte, ulterior în cea de prim-vicepreşedinte.

De-a lungul celor 30 de ani ce s-au scurs de la înfiinţarea filialei au fost angajaţi un număr semnificativ de salariaţi care au reprezentat un sprijin real pentru membrii filialei, formând o adevărată familie şi împreună cu aceştia au făcut ca toate activităţile desfăşurate la nivel de filială şi cele cu caracter naţional să fie realizate cu profesionalism, implicare şi cu dorinţa sinceră de a contribui din plin la creşterea vizibilităţii asociaţiei şi atragerea membrilor.

Filiala a organizat atât activităţi culturale, sportive cât şi de socializare şi petrecere a timpului liber, la care au participat membrii acesteia.

Pe lângă aceste activităţi, prin care s-a urmărit combaterea izolării socio-profesionale, la capitolul realizări sunt amintite şi proiectele care au fost derulate accesând fonduri nerambursabile în cadrul Programului anual de colaborare cu structurile asociative ale persoanelor cu dizabilităţi al Consiliului Judeţean Harghita şi în cadrul programelor derulate de către Primăria municipiului Miercurea-Ciuc:

  • în anul 2019 proiectul cu denumirea „Zi sacrală pentru nevăzători, finanţat de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, în cadrul căruia un grup de 35 de nevăzători s-au putut reîncărca spiritual prin vizitarea a două edificii de cult din zonă;
  • în acelaşi an, 2019, proiectul „Fă un pas în faţă, noi te ajutăm!”, cu finanţare din partea Consiliului Judeţean Harghita, în cadrul căruia beneficiarii s-au putut iniţia în folosirea bastonului alb, pentru dobândirea unui grad cât mai mare de independenţă;
  • în anul 2020 a fost câştigat proiectul „Şah, un nou pas înainte!”,finanţat de CJ Harghita;
  • în 2022 s-a obţinut finanţarea din partea Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc pentru proiectul „30 de ani în slujba nevăzătorilor”, proiect accesat cu gândul ca această frumoasă şi importantă aniversare să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii.

(Spicuire din istoricul prezentat de către Cristina Diac, secretara filialei, în cadrul evenimentului de sâmbătă)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.