Între 70 şi 80 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 24 ianuarie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Între 70 şi 80 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni
Între 70 şi 80 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni

Între 70 şi 80 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni

  • Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Harghita a început efectuarea plăţilor în avans către fermierii care au depus anul acesta cereri de subvenţie

Între 70 şi 80 de milioane de euro vor intra, în total, anul acesta în conturile a aproximativ 26.000 de fermieri harghiteni care au depus cereri de subvenţie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ieri fiind demarată campania de plată în avans a banilor.

„Trebuie ştiut faptul că teoretic plăţile încep în data de 1 decembrie, dar având în vedere criza financiară şi tot felul de alte crize, de câţiva ani încercăm să dăm nişte plăţi şi în avans pentru că tocmai acum se desfăşoară lucrări agricole, iar fermierii au foarte mare nevoie de banii respectivi. În judeţul Harghita avem în jur de 26.000 de fermieri şi intenţionăm să dăm avans tuturor. Zilnic intră la plată în jur de 1.500 de fermieri, iar începând cu data 1 decembrie vom da restul banilor”, a declarat publicaţiei noastre directorul APIA Harghita, Haschi András.

Acesta a precizat că din subvenţia pe suprafaţă se acordă în avans 70 la sută, iar din plăţile pe dezvoltare rurală se plăteşte 85 la sută. „În total credem că până la Crăciun vor intra în judeţ în jur de 70 de milioane euro, chiar până la 80 de milioane de euro”, a afirmat Haschi András, care a adăugat că situaţia este asemănătoare cu cea din anii anteriori, diferenţa fiind eventual de doar câţiva eurocenţi. În ceea ce priveşte controalele efectuate în ultima perioadă la fermierii care au depus cereri de subvenţie, directorul APIA Harghita a spus că acestea s-au finalizat, fiind o condiţie de bază pentru efectuarea plăţilor în avans.

„Situaţia este cam aceeaşi ca în anii precedenţi. Nu sunt mari probleme la nivel de judeţ. Trebuie ştiut faptul că suntem un judeţ cât de cât ordonat, cu oameni muncitori, sunt puţine terenuri lăsate în paragină, iar probleme identificate nu sunt neapărat greşeli intenţionate. Sigur, sunt terenuri care sunt necosite, dar în marea majoritate terenurile sunt lucrate, eventual nu sunt bine identificate”, a menţionat Haschi András, precizând că nu este vorba despre probleme care să ducă la pierderea sau diminuarea subvenţiei. Potrivit afirmaţiilor sale, cei care şi-au pierdut însă deja subvenţia sunt fermierii care au incendiat vegetaţia de pe terenurile lor, în judeţ fiind peste 200 de astfel de persoane.

Reprezentanţii APIA Harghita demaraseră în iulie controale la parcelele fermierilor care au solicitat subvenţie anul acesta, pentru a stabili dacă realitatea din teren corespunde cu informaţiile din cererea de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene.

Directorul APIA Harghita informase atunci că verificările vizau 2.130 de persoane, adică 8,3 la sută dintre cei 25.595 de fermieri din judeţ şi urmau să fie controlate 26.330 de parcele reprezentând 30.127 de hectare. Verificările s-au derulat atât în sistem clasic, respectiv prin deplasarea reprezentanţilor APIA în teren pentru măsurători şi evaluarea situaţiei la faţa locului, cât şi în sistem de teledetecţie, adică prin utilizarea de imagini realizate de la înălţime.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.