Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de tone de hrană suplimentară, administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Zeci de tone de hrană suplimentară, administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita
Zeci de tone de hrană suplimentară, administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita

Zeci de tone de hrană suplimentară, administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita

Pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică (DS) Harghita se administrează în această perioadă, până în primăvară, hrană complementară vânatului, pentru a ajuta animalele să treacă mai uşor peste iarnă, în special când stratul de zăpadă este mai gros, dar şi pentru a menţine efective optime pe aceste suprafeţe.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că instituţia pe care o conduce mai gestionează trei fonduri de vânătoare – aferente ocoalelor silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş – cu o suprafaţă totală de aproximativ 45.500 de hectare. De asemenea, DS Harghita gestionează şi un complex cinegetic la Ocolul Silvic Borsec, practic un ţarc de mistreţi. Astfel, specialiştii direcţiei silvice sunt obligaţi atât prin contractele de gestionare, cât şi în calitatea lor de silvicultori să asigure animalelor o trecere cât mai uşoară peste iarnă prin furnizarea hranei complementare faţă de ceea ce găseşte vânatul în natură. În baza contractelor de gestionare există stipulate anumite cantităţi minime de hrană distribuită în teren. „Însă, în funcţie de cât de grea este iarna, cât de mare este stratul de zăpadă, cât de mult durează temperaturile negative, putem veni şi cu aport suplimentar de hrană astfel încât vânatul să reuşească să treacă cât mai bine prin aceste perioade. Până acum iarna nu a părut să fie una dintre cele mai grele, astfel că practic a fost uşurată şi munca silvicultorilor de la ocoalele silvice”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Conform sursei citate, în acest sezon de iarnă, Direcţia Silvică Harghita a fost pregătită să asigure în teren o cantitate de 34 de tone de fân, opt tone de suculente – mere şi alte fructe – 25 de tone de porumb ştiuleţi şi două tone de hrană concentrată. Hrana concentrată este asigurată mai mult în ţarcul de mistreţi, deoarece acolo e mai greu pentru animale să-şi găsească hrană în natură, fiind o zonă cu foarte puţine foioase – fag în special – astfel că silvicultorii direcţiei sunt obligaţi să vină cu aport suplimentar complementar mai mare decât în zona în care vânatul trăieşte liber.

„Acestea sunt tipurile de hrană pe care le asigurăm noi într-un sezon. Toate acestea sunt pentru un sezon de vânătoare, dar iarna e perioada cea mai importantă în care trebuie să asigurăm hrana complementară, întrucât în restul anotimpurilor e mai uşor pentru vânat să-şi găsească hrană naturală în pădure”, a explicat directorul DS Harghita.

Pe lângă asigurarea hranei complementare, silvicultorii care au în fişa postului sarcini de cinegetică patrulează permanent pentru a înţelege ce se întâmplă în pădure, dacă există nevoie mai mare sau nu de hrană, dacă sunt prădători care se înmulţesc şi pot să provoace pierderi în această perioadă.

În perioada următoare începe evaluarea speciilor sedentare

Potrivit directorului DS Harghita, în perioada imediat următoare se încep, ca în fiecare an, evaluările la speciile sedentare. Conform dispoziţiilor legale, în fiecare an, la începutul primăverii se fac în teren observaţii şi se întocmeşte o lucrare numită evaluarea speciilor în domeniul cinegetic. „Aceste lucrări sunt verificate de garda forestieră, de superiorii din minister şi ulterior sunt trimise ordinele prin care se aprobă cotele pentru anul cinegetic următor”.

În legătură cu aceste evaluări, în momentul de faţă s-au făcut la nivelul fondurilor de vânătoare programări pentru ieşiri în teren. Aceste evaluări nu se efectuează doar de angajaţii entităţilor gestionare, ci sunt invitaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor, ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului. „Este o lucrare complexă şi foarte transparentă, astfel încât cifrele care reies în fiecare an, care reflectă numărul de exemplare de pe un teritoriu, să fie cât mai reale”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Pe baza evaluării se stabilesc cotele de recoltare, conform normativelor şi contractelor de gestionare.

***

Pe pagina de Facebook a Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva pot fi vizionate filmuleţe de la o hrănitoare de pe fondul cinegetic aferent Ocolului Silvic Tulgheş. Într-o astfel de postare se pot observa „una bucată urs comod şi patru mistreţi paşnici care se înfruptă din hrana complementară pusă de silvicultori pentru animalele sălbatice pe durata zilelor grele de iarnă”. „Nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte sau, în acest caz, pentru cine e cel mai mare”. Într-un alt filmuleţ de la hrănitoarea amenajată de silvicultorii de la Ocolul Silvic Tulgheş, camera de monitorizare a surprins un urs, „musafirul nepoftit, degustând cu nesaţ din bunătăţurile lăsate de colegii noştri pentru animalele pădurii”.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva gestionează 242 de fonduri cinegetice şi anual asigură faunei din aceste fonduri cinegetice, în total, peste 1.600 tone de furaje combinate, cereale şi seminţe, circa 1.500 tone de fân, lucernă şi frunzare, peste 340 tone de rădăcinoase şi suculente şi aproape 300 tone de sare, se precizează în postarea RNP – Romsilva. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.