Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din Raportul Camerei de Conturi Harghita Valoarea totală a prejudiciilor aduse bugetelor locale în 2019 a fost de peste 3,8 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate »
Din Raportul Camerei de Conturi Harghita
Valoarea totală a prejudiciilor aduse bugetelor locale în 2019 a fost de peste 3,8 milioane de lei
<h5><i>Din Raportul Camerei de Conturi Harghita</i></h5> Valoarea totală a prejudiciilor aduse bugetelor locale în 2019 a fost de peste 3,8 milioane de lei

Din Raportul Camerei de Conturi Harghita
Valoarea totală a prejudiciilor aduse bugetelor locale în 2019 a fost de peste 3,8 milioane de lei

  • Veniturile suplimentare cuvenite bugetelor locale descoperite de auditorii publici au fost de peste 1,1 milioane lei

Auditorii publici ai Camerei de Conturi Harghita au constatat, în urma acţiunilor de audit efectuate anul trecut la 29 de unităţi administrativ-teritoriale şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, nereguli şi abateri de la legalitate şi regularitate în valoare totală de 140.121.000 lei. Din această sumă, abateri de la legalitate şi regularitate generatoare de venituri suplimentare, cuvenite bugetelor publice, au fost de 1.104.000 lei, din care s-au încasat operativ 106.000 lei. De asemenea, au fost constatate abateri care au condus la prejudicierea bugetelor locale cu 3.801.000 lei, din care s-a recuperat operativ suma de 927.000 lei – 24,4% din total. Iar erorile sau abaterile financiar-contabile au fost cuantificate la valoarea de 135.216.000 lei. Neregulile financiar-contabile nu au determinat identificarea de venituri suplimentare sau prejudicii, „totuşi au influenţat calitatea gestiunii economico-financiare a entităţilor verificate”.

Datele reies din Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2019 la nivelul judeţului Harghita, întocmit de auditorii Camerei de Conturi în urma controalelor desfăşurate anul trecut şi făcut public ieri.

În anul 2020 – potrivit Programului de activitate al Curţii de Conturi – la nivelul Camerei de Conturi Harghita au fost programate, la entităţile publice locale, un număr de 32 de acţiuni, din care 28 de audit financiar şi 4 de audit de conformitate. Până la data întocmirii raportului au fost valorificate un număr de 30 de acţiuni, din care: 28 misiuni de audit financiar şi 2 de audit de conformitate.

„În urma desfăşurării acţiunilor de audit financiar, în patru cazuri, UATM Miercurea Ciuc, UATC Ciucsângeorgiu, UATC Ciumani şi UATC Sântimbru, valoarea abaterilor de la legalitate şi regularitate s-a situat sub pragul de semnificaţie, opinia exprimată în rapoartele de audit fiind cu rezerve, cu paragraf de evidenţiere a anumitor aspecte. În celelalte cazuri au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate cu valori peste pragul de semnificaţie, drept pentru care, în rapoartele de audit, au fost exprimate opinii contrare asupra situaţiilor financiare şi conturilor auditate. Ca urmare a acţiunilor de audit/control, au fost întocmite un număr de 127 acte de control/audit, astfel: 28 rapoarte de audit, 2 rapoarte de control, 28 procese-verbale de constatare, 69 note de constatare”, se arată în raport.

Pentru valorificarea abaterilor, neremediate în totalitate în perioada verificărilor efectuate până la data întocmirii raportului, au fost emise un număr de 13 decizii, prin care s-au dispus 29 măsuri. Din totalul de 13 decizii emise, au fost contestate un număr de 4 decizii, reprezentând 31% din total. Contestaţiile depuse au vizat un număr de 9 măsuri. În urma analizei contestaţiilor depuse, au fost  emise două încheieri de către comisia de soluţionare a contestaţiilor. Celelalte două contestaţii sunt în termenul legal de soluţionare.

În anul 2020, auditorii Camerei de Conturi Harghita au verificat un număr de 99 de entităţi publice de interes local – 36,7% din totalul de 270 entităţi la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, existente în aria de competenţă a instituţiei. În cadrul celor 99 de entităţi verificate, au fost cuprinşi şi 70 de ordonatori terţiari de credite. Din aceştia, 69 au fost verificaţi odată cu ordonatorul principal de credite şi unul prin acţiune distinctă.

***

Conform documentului citat, „misiunea Curţii de Conturi este aceea de a susţine promovarea responsabilităţii, a corectitudinii şi a celor mai bune practici în gestionarea performantă şi în condiţii de legalitate a resurselor publice, pentru consolidarea managementului financiar în România. (…) Pentru exercitarea în teritoriu a funcţiei Curţii de Conturi de audit extern al finanţelor publice a României, Camera de Conturi Harghita are ca principală atribuţie verificarea modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, precum şi a modului de gestionare a patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Harghita”.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.