Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Procesul care va decide apartenenţa teritoriului Valea Uzului va începe la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Procesul care va decide apartenenţa teritoriului Valea Uzului va începe la Miercurea Ciuc
Procesul care va decide apartenenţa teritoriului Valea Uzului va începe la Miercurea Ciuc
?

Procesul care va decide apartenenţa teritoriului Valea Uzului va începe la Miercurea Ciuc

  • Potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, prima instanţă în care se va dezbate dacă teritoriul localităţii Valea Uzului aparţine de judeţul Harghita sau de judeţul Bacău va fi Tribunalul Harghita

Procesul cu privire la trasarea limitei dintre judeţe a fost demarat anul trecut, de localitatea Sânmartin, care a solicitat instanţei să traseze limitele dintre cele două localităţi şi cele două judeţe, în baza legii din 1968 prin care au fost înfiinţate judeţele din România. Acea lege spune că aşezarea Valea Uzului face parte din comuna Sânmartin. Potrivit cererii de chemare în judecată, atunci când, în 1998, a fost efectuată cadastrarea teritoriilor aparţinând de localitatea Sânmartin, localitatea Valea Uzului, cu cele 77 de hectare care aparţin de aceasta, nu a făcut parte din caietul de sarcini elaborat de Oficiul de Cadastru din judeţul Harghita, scrie agenţia ungară MTI. La preluarea lucrării, primarul din Sânmartin a menţionat în scris acest lucru. Oficiul a explicat eroarea prin faptul că nu a existat suficient timp la dispoziţie, astfel că Valea Uzului nu a fost cadastrată. Punctul de vedere al primăriei este că documentaţia nu are nici o valoare legală, din moment ce este greşită.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă la Tribunalul Harghita, însă acest lucru nu a fost acceptat de Primăria Dărmăneşti, care consideră că teritoriile satului Valea Uzului aparţin de ea, şi nici de Consiliul Judeţean Bacău, care i-au solicitat instanţei să stabilească cine are competenţa teritorială să dezbată cazul.

După ce anul trecut, cererea lor a fost aprobată, dosarul a fost transmis Tribunalului judeţului Bacău. Cei din Sânmartin au făcut acelaşi lucru şi au cerut instanţei din urmă ca, din moment ce nu are competenţa teritorială să dezbată cazul, să solicite curţii supreme să desemneze instanţa care va judeca procesul.

Iniţiatorii se aşteptau la desemnarea unui loc neutru, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a hotărât, marţea trecută, ca procesul să aibă loc la Tribunalul Harghita, aşa că dezbaterea asupra apartenenţei teritoriului satului Valea Uzului va avea loc la Miercurea Ciuc.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.