Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urmare a scandalului cu microhidrocentrala: S-a realizat şi s-a prezentat Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Urmare a scandalului cu microhidrocentrala: S-a realizat şi s-a prezentat Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod
Urmare a scandalului cu microhidrocentrala: S-a realizat şi s-a prezentat Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod

Urmare a scandalului cu microhidrocentrala: S-a realizat şi s-a prezentat Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc la sfârşitul lunii august 2015, arhitectul Korodi Szabolcs a prezentat studiul elaborat cu echipa sa la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean, studiu care se constituie în Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod. Înainte de a-i da cuvântul arhitectului, preşedintele Borboly a punctat câteva chestiuni, printre care faptul că acest studiu s-a născut ca urmare a scandalului iscat în legătură cu microhidrocentrala. Mai trebuie ştiut faptul că a avut loc o discuţie la sediul Consiliului Judeţean şi că va urma o altă discuţie cu toate consiliile locale în ideea ca anumite proiecte să nu concureze între ele, ci să se completeze reciproc spre binele tuturor şi astfel să se atragă fonduri în această direcţie.

 

 Reamintim

Microhidrocentralele, deşi considerate tehnologii ecologice, au fost primite cu suspiciune şi nemulţumire. Sfera civilă din Băile Homorod a reclamat că ar fi fost construită microhidrocentrala, în cazul acestei investiţii, în perimetrul caselor de locuit, iar nivelul apei pârâului de lângă grădini ar fi scăzut. Motivele nemulţumirii localnicilor sunt mai multe, se impune însă a mai fi amintită problema canalului de deversare a apelor reziduale. Una peste alta, din cauza neregulilor, Consiliul local Vlăhiţa a anulat autorizaţia de construcţie pentru că investitorul a modificat planul iniţial fără acordul autorităţilor, prin urmare trebuie să se reia întregul proces de autorizare.

„Pentru evitarea apariţiei situaţiilor similare a fost nevoie să fie luate unele măsuri, în sensul ca neregulile să fie analizate, să fie identificate poziţiile în care comunitatea sau administraţia locală se pot implica într-o investiţie, să fie găsite modalităţile prin care şi civilii pot interveni în verificarea respectării prevederilor de către investitor, nu în ultimul rând, se impune efectuarea unei analize prin care să se stabilească dacă respectarea prevederilor conduce la rezultatul scontat” – a precizat preşedintele Borboly.

 

 Băile Homorod este o localitate balneară

Poate cei mai mulţi ştiu despre Băile Homorod doar că aici se organizau tabere pentru pionieri şi pentru studenţi şi acest lucru nu era întâmplător, deoarece locul este unul deosebit, localitatea are un microclimat tipic subalpin, are multe izvoare minerale şi este propice recreerii. Asta a fost pe vremuri, atunci când vilele erau în bună stare şi locul era bine administrat. Altfel arată astăzi şi locul şi vilele care din 2012 sunt în proprietatea Consiliului Judeţean. Pe tot acest teritoriu – spunea arhitectul Korodi – s-au analizat oportunităţile pentru dezvoltarea turismului, analizându-se dezvoltarea fostei tabere de vară. Avantajele pentru dezvoltarea acestui loc îl constituie izvoarele de apă minerală, armonia dintre peisaj şi arhitectură, clima plăcută, punctul forte constituindu-l drumul judeţean. La disfuncţionalităţi, arhitectul a arătat – cum se spune – cu degetul spre centrul impersonal al localităţii care ar trebui să fie punctul „0”, drumul judeţean nu este corespunzător, microhidrocentrala este un pericol şi a mai arătat şi spre mormanul de sare şi nisip.

 

 Ce a primit în administrare Consiliul Judeţean în 2012

A primit 12 vile, o cantină, o clădire de grup, 3 anexe gospodăreşti, alte 6 anexe, 5 poduri, 2 săli de sport. Studiul a luat şi analizat clădirile, starea lor, „ne-am uitat şi la ciuperci” – spunea arhitectul. Din toată „moştenirea”, doar vila nr. 6 este funcţională, alte 3 sunt în stare acceptabilă, celelalte trebuiesc fie demolate, fie arse. Cantina în exterior arată cum arată, dar în interior infiltraţiile sunt vizibile, anexele se pare că vor trebui şi ele demolate. Cam aşa arată locul acum, dar se impune şi precizarea că s-au construit multe case particulare, însă fără nici o logică urbanistică.

 

 Ce propune studiul

Momentan – a precizat arhitectul – în această localitate există ştrand, pârtie de schi, apă minerală, două centre de echitaţie, o capelă şi Drumul „Via Mariae” care trece pe aici, mai are o baie de interes local şi un târg. Sunt caracteristici care nu se regăsesc, toate la un loc, în alte zone turistice. Se propune dezvoltarea, lângă drumul principal, a unui punct cu servicii destinate turistului mediu, lângă drumul judeţean şi-ar găsi locul serviciile de tabără şi serviciile mixte. „Ar trebui să generăm programe de finanţare – după cum spunea arhitectul – pentru: un centru de vizită – destinat pentru copii, cu animale, cu lucruri artizanale care să prezinte lumea satului; barajul – dacă ar creşte nivelul apei – ar putea folosi la realizarea unui mic lac cu bărci; în zona împădurită se poate realiza o potecă tematică spre vechiul drum roman (de fapt urmele unui castellum roman şi alte ruine de fortificaţii romane declarate rezervaţii arheologice, conform registrului monumentelor judeţului Harghita – n.n.); înspre Vlăhiţa se poate dezvolta fără investiţie sporturi de orientare, schi fond etc.; pentru turişti şi tabără va fi nevoie de un birou de informare şi spre acest punct ar trebui orientate autobuzele. Tabăra ne-o imaginăm ca unităţi mai închise urbanistic – cu cantină, zona clubului, o sală pentru sport, teren de handbal”. Sigur, nu s-au uitat referirile la zonele verzi şi eventual la un amfiteatru în aer liber, la locurile de cazare, înfiinţarea unui camping.

 

 Problema problemelor

Problema mare scoasă la iveală de acest studiu este că în Homorod sunt 7 tipuri de proprietate şi acest lucru va putea fi un lucru greu de depăşit pentru a putea fi pus în practică Planul de dezvoltare a localităţii Băile Homorod. Optimist, preşedintele Borboly a subliniat faptul că „se va încerca implementarea acelor proiecte comune care contribuie la consolidarea durabilă a regiunii, respectiv prin intermediul investiţiilor din sfera privată”.

 

 La o altitudine de 740-760 m

Băile Homorod este o localitate balneară, aflată la 18 km de Odorheiu-Secuiesc, la 34 km de Miercurea-Ciuc şi la 6 km de Vlăhiţa, de care aparţine din punct de vedere administrativ. Este aşezată pe valea râului Homorodul Mare şi a pârâului Băilor. Dispune de băi de interes local de apă minerală, caracteristica comună a apelor acestor izvoare fiind conţinutul bogat în minerale şi sunt utilizate atât în scopuri curative, cât şi ca apă de băut. Pentru cei ce nu ştiu, aici sunt şi vulcanii noroioşi. Băile Homorod poate fi o destinaţie turistică atât pentru sănătate, cât şi pentru recreere.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.