Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi în acest an 150 de copii cu situaţie materială precară vor primi rechizite şcolare gratuite din partea Episcopiei şi Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Şi în acest an 150 de copii cu situaţie materială precară vor primi rechizite şcolare gratuite din partea Episcopiei şi Consiliului Judeţean
Şi în acest an 150 de copii cu situaţie materială precară vor primi rechizite şcolare gratuite din partea Episcopiei şi Consiliului Judeţean

Şi în acest an 150 de copii cu situaţie materială precară vor primi rechizite şcolare gratuite din partea Episcopiei şi Consiliului Judeţean

 Ghiozdanele şi rechizitele sunt atribuite prin intermediul unui proiect al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi Consiliului Judeţean privind prevenirea abandonului şcolar

 

Este al 7-lea an în care copii din familii ce au o situaţie materială precară, elevi aflaţi în pericol de abandon şcolar, sunt ajutaţi de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. Astfel, 150 de elevi din 21 de şcoli din judeţ – începând din comunităţile defavorizate de la Vidacut şi până în Nordul judeţului, zona Topliţa-Tulgheş – vor primi tot atâtea ghiozdane în care se vor afla rechizite şcolare suficiente pentru tot anul şcolar.

Rechizitele au fost împărţite în două categorii – pentru clasele I-II, respectiv III-IV – şi cuprind caiete, pixuri, creioane, blocuri de desen, pensule şi acuarele etc., iar ele au fost primite, ieri, de către directorii şcolilor, la sediul Episcopiei din Miercurea-Ciuc.

Acest ajutor este posibil prin intermediul unui proiect derulat anual de către Episcopie şi Consiliul Judeţean Harghita, în acest an suma alocată în cadrul programului „Prevenirea abandonului şcolar” fiind de 30.000 de lei – fiecare instituţie contribuind cu câte jumătate.

 

 „Nădăjduim să ducem la bun sfârşit acest proiect al prevenirii abandonului şcolar”

„Ne bucurăm tare mult că şi anul acesta am reuşit, împreună cu Consiliul Judeţean, să aducem o mângâiere câtorva suflete necăjite”, spunea PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, cu ocazia predării pachetelor.

Acesta a reamintit că proiectul prin care se încearcă prevenirea abandonului şcolar a început în 2009, an după care a fost continuat de către Consiliul Judeţean Harghita şi Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, în prezent aducând mângâiere în 21 de unităţi şcolare de pe raza judeţului.

„N-am fi putut rezolva nimic dacă eram numai noi, cele două unităţi. Dar cu ajutorul dvs. (al directorilor de şcoli şi al reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar) nădăjduim să ducem la bun sfârşit acest proiect al prevenirii abandonului şcolar.

Comparativ cu alte judeţe din ţară, judeţul Harghita nu este pe primele locuri în ceea ce numim noi abandonul şcolar. Şi vă felicităm, conducători ai unităţilor şcolare, pentru aportul pe care vi-l aduceţi în parteneriat cu Prefectura judeţului Harghita, cu Consiliul Judeţean”, spunea PS Andrei.

 

 Colaborarea între CJ şi Episcopie, exemplu pentru buna convieţuire în zonă

La rândul lui, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, se arăta încântat de faptul că „unele lucruri care sunt bune pentru judeţ continuă”, apreciind colaborarea şi parteneriatul existent între Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi Consiliul Judeţean.

„Consider – spunea Adrian Jean Andrei – că astfel de apropieri şi colaborări trebuie să se facă în mod normal, în spiritul respectului reciproc, al bunei convieţuiri în această zonă şi vreau să-i mulţumesc în mod deosebit preşedintelui Borboly pentru aplecare, pentru deschidere şi pentru colaborarea cu instituţiile societăţii, pentru că ele pot să-şi aducă un aport substanţial la dezvoltarea şi la bunul mers al societăţii”.

Prefectul a profitat de ocazie şi a reamintit de derularea unui alt program, unul guvernamental – Laptele şi cornul – solicitându-i preşedintelui Consiliului Judeţean să facă toate demersurile ca acesta să demareze cât mai repede.

 

 Prin sprijinul bisericii nu se urmăreşte suportul politic

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre colaborarea cu bisericile istorice şi despre reducerea migraţiei tinerilor prin orientarea profesională a acestora.

Acesta preciza că baza societăţii trebuie axată pe suflete şi pe iubire, sens în care un ajutor se poate primi din partea bisericilor. „Eu cred că noi, politicienii, ar trebui să dăm mai multă putere bisericilor, ar trebui să ne axăm mai mult pe colaborarea de zi cu zi cu aceste instituţii, pentru că acolo totul este prin dragoste, totul este prin idei foarte bune, prin obiective majore care au în mijloc omul şi acolo intră toate problemele cu care ne confruntăm zi de zi. (…) Uneori politicienii nu reuşesc să rezolve problemele cotidiene şi chiar pe palierul social nu putem avea aceeaşi activitate şi acelaşi volum de rezultate ca bisericile noastre. De aceea, în foarte multe cazuri, apelăm la colaborare”, preciza Borboly Csaba.

Acesta a explicat şi faptul că de multe ori presa relatează greşit gestul prin care politicienii ajută, prin finanţări, Biserica, doar pentru imagine politică. „Colaborările nu vizează, cum se vede în presă, că finanţăm activităţi pentru a avea un suport politic din partea bisericilor. Cum vedeţi şi acest proiect, eu cred că în 15.000 de lei noi n-avem un astfel de impact cum va avea Biserica Ortodoxă prin acest proiect”.

Preşedintele CJ Harghita, vorbind despre lipsa unor posibilităţi ale tinerilor şi migrarea lor din judeţ, spunea că unul dintre obiective ar trebui să fie acela de a le oferi acestora o şansă de a fi educaţi, o şansă de a avea o profesie prin care să obţină un loc de muncă în zonă, iar astfel să nu mai fie nevoiţi să plece.

În această idee, Borboly Csaba spunea că ar fi utilă schimbarea mentalităţii, iar tinerii să se îndrepte şi spre învăţarea unor meserii, nu numai către licee (teoretice) şi către facultăţi, observându-se procentul scăzut de promovabilitate a Bacalaureatului.

În acelaşi timp, o schimbare de gândire trebuie să apară şi din partea angajatorilor, care nu oferă şanse tinerilor absolvenţi, Borboly Csaba spunând că în toată luna iulie, potrivit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Harghita, nu a fost angajat nici un absolvent.

 

 Un proiect care aduce bucurie în sufletele copiilor

Inspectoarea şcolară Elena Mîndru a vorbit şi ea despre importanţa acestui proiect şi despre bucuria adusă în sufletele unor copii.

„Acest proiect aduce bucurie în sufletele unor copii din şcolile noastre. Colegii directori aflaţi aici ştiu foarte bine câtă nevoie este de el. Poate ar fi nevoie să se extindă în anii care vor veni, dar ştim la fel de bine că sunt copii care îl aşteaptă pentru că au primit aceste ghiozdane şi în anii precedenţi. Altora, ghiozdanul acesta le va face o zi frumoasă la începutul şcolarităţii”, spunea Elena Mîndru.

 

XXX

Tot în ideea prevenirii abandonului şcolar, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei mai derulează un proiect prin care 106 copii de etnie romă din Moglăneşti primesc câte o masă caldă.

Profitând de faptul că predarea acestor pachete a adus în aceeaşi sală directori ai unor şcoli din judeţ şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi Prefecturii, s-a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă instituţiile de învăţământ şi modul în care ele pot fi rezolvate.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.