Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului 2015: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului 2015: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România
Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului 2015: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România

Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului 2015: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România

Însă această unire nu se poate face fără a ţine cont de situaţia din Transnistria, deoarece UE nu va importa niciodată un conflict îngheţat în interiorul ei

În cadrul Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni, ce se desfăşoară la Complexul Sportiv Naţional din Izvoru-Mureşului, marţi au fost dezbătute temele: Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv naţional al românilor pentru 2018. Evoluţii geopolitice şi interesul naţional românesc; Între dorinţa şi acţiunea societăţii civile şi manipulările politice şi Stabilizarea frontierei NATO şi UE, obiectiv major al celor două state româneşti în contextul conflictului din Ucraina; Conflictul transnistrean şi operaţiunile de destabilizare ale Republicii Moldova, din autonomia Găgăuză şi Raionul Taraclia, pericole majore pentru frontiera NATO şi UE. Este reunirea cu România soluţia?

Principalul vorbitor pe aceste subiecte a fost fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. Fostul şef al statului a avut o poziţie tranşantă, şi anume: soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România. Însă această unire trebuie să ţină cont de conflictul îngheţat din Transnistria, deoarece Uniunea Europeană nu va accepta o asemenea situaţie în interiorul ei. „Eu, ca preşedinte, i-am spus-o şi preşedintelui Voronin şi preşedintelui interimar Ghimpu şi preşedintelui Timofti:  soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România. Este o soluţie de viitor, de egal interes şi pentru România şi pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit să spunem că o astfel de unire se poate face neţinând cont că există o Transnistrie şi că va fi imposibil de importat un conflict îngheţat în interiorul Uniunii Europene, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie recunoscut faptul că Transnistria nu a fost pământ al României în istoria lui. A încerca să ascundem realităţile istorice şi realităţile geopolitice este o greşeală, iar o construcţie de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realism. Iar realismul ne spune că în Uniunea Europeană nu va putea fi importat un conflict îngheţat”, a spus Traian Băsescu.

Când vorbim de unire trebuie să ne gândim la viitor şi nu la cât ne costă

Totodată, fostul preşedinte a afirmat că România nu face nici o favoare Republicii Moldova dacă s-ar înfăptui această unire, deoarece în egală măsură are  nevoie şi ţara noastră de Chişinău. „Mulţi cred că România ar face o favoare dacă această unire s-ar produce. Este greşit. România nu face nici o favoare Republicii Moldova, dorind să realizeze unirea, dacă acest obiectiv va fi oficial declarat de statul român. Sigur, oficial declarat în momentul în care acest lucru ar fi bine primit şi de autorităţile de la Chişinău. Adevărul este că şi România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene, ca populaţie, ca suprafaţă, ca resurse, cu atât este mai important şi are greutate mai mare. Mulţi se gândesc la bani, cât ne costă. Aici nu e vorba de bani, e vorba despre viitor. Viitorul României, un viitor temeinic se poate baza şi pe procesul de reunificare cu Republica Moldova”.

Acum este un moment potrivit pentru discuţii cu Republica Moldova privind unirea; 38% din cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea, iar românii în proporţie de 75-80%

Fostul şef al statului a spus că acest lucru – unirea celor două state româneşti –  trebuie adus în discuţie şi asumat „pentru că interesele regionale ne obligă la o astfel de abordare. În momentul de faţă, Republica Moldova este frământată între două opţiuni: opţiunea independenţei şi opţiunea unirii cu România”.

„În ultimii ani lucrurile s-au echilibrat, în sensul că tinerimea din Republica Moldova este, în general, unionistă, iar cei care îşi aduc aminte istoria şi sunt încă în viaţă reprezintă, de asemenea, un catalizator al unirii. De asemenea, bună parte din intelectualitatea de la Chişinău este favorabilă unirii. Problema este, se poate? Părerea mea este că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis, cu Chişinăul, posibilitatea reunificării celor două state româneşti, două state independente cu un singur popor. De ce este util şi de ce este acum momentul? Pentru că frământările din regiune ne-au arătat că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice”.

Fostul preşedinte a prezentat şi câteva date ale unor sondaje. „În 2004, când mi-am început mandatul, doar 2% din cetăţenii Republicii Moldova ar fi dorit unirea cu România. Cele mai negative sondaje din ziua de azi arată că 38% din populaţia Republicii Moldovei doreşte unirea cu România. Iar în partea cealaltă (n.n. – în  România), 75-80% din populaţie îşi doreşte unirea cu Moldova”. Acesta a spus că nu e departe 38% de 50% din cetăţenii Republicii Moldova, cât arată sondajele, realizate acum 2 ani de zile, iar situaţia se poate să se fi schimbat, iar acest procent să fi crescut.

Menţinerea Republicii Moldova în aşa-zisa ei neutralitate, o eroare constituţională

Traian Băsescu a arătat în continuare că „Republica Moldova nu este ferită de surpriza intenţiilor Federaţiei Ruse cu privire la menţinerea ei în sfera de influenţă a Moscovei”, iar faptul că „propaganda Moscovei este extrem de puternică la Chişinău” e un lucru cunoscut. De asemenea, fostul preşedinte a precizat că România ar trebui să facă mai mult pentru a avea o prezenţă mai consistentă a presei de limbă română în Republica Moldova. „Informaţia în presa de limbă rusă vine distorsionată şi propagandistic orientată spre menţinerea Republicii Moldova în aşa-zisa ei neutralitate. O eroare constituţională care va trebui corectată. Republica Moldova, datorită locului în care este aşezată, nu poate fi neutră şi nu poate fi în afara intereselor unor state din regiune, în afara intereselor Federaţiei Ruse nu poate fi, în afara intereselor Ucrainei nu poate fi, în afara intereselor României nu poate fi. Deci, cine-i garantează neutralitatea? Nici un vecin. Poate Marea Neagră. De aceea, în opinia mea, şi îi rog pe politicienii de la Chişinău să-mi scuze sinceritatea, Constituţia trebuie modificată. Republica Moldova, prin obârşia poporului său nu poate fi decât prooccidentală. (…) Şi orientarea că doreşte în UE, dar nu vrea în NATO este una necredibilă. Valorile UE sunt împărtăşite de blocul NATO. Dacă vrea să fie neutră, ce se face cu capacitatea de apărare a UE. UE nu este neutră deloc. Este destinată apărării intereselor UE. Avem nişte fracturi de logică ce va trebui corectate în viitor”, a susţinut Traian Băsescu.

 Concluzie: „Niciodată Federaţia Rusă nu va mai pleca din Transnistria”

Fostul şef al ţării a explicat că, prin recentele evenimente din Ucraina, Federaţia Rusă a spus clar: stop extinderii NATO în Ucraina. „Pentru Republica Moldova este extrem de important să iasă din această neutralitate. Iar evenimentele care s-au întâmplat între Federaţia Rusă şi Ucraina ne arată clar că la Moscova s-a spus stop extinderii NATO cu Ucraina. Trebuie încercat cât putem de repede şi cât timp Federaţia Rusă este încă sub sancţiuni să deblocăm această idee a neutralităţii Republicii Moldova din punct de vedere militar, pentru că însuşi obiectivul declarat de a deveni cândva membru al UE este nerealist din acest punct de vedere”.

Traian Băsescu şi-a încheiat discursul cu o concluzie foarte clară, din punctul său de vedere: „Niciodată Federaţia Rusă nu va mai pleca din Transnistria! Vreau să exprim acest punct de vedere să nu existe dubii. Acest format de negociere a situaţiei din Transnistria s-a arătat absolut ineficient. El a lăsat timpul să lucreze în favoarea separatiştilor. Acum, Transnistria şi-a dezvoltat toate structurile specifice unui stat, unui stătuleţ, fie el şi stătuleţ mafiot, are toate caracteristicile specifice unui astfel de stat şi Federaţia Rusă nu va ezita niciodată să susţină separatiştii de la Tiraspol pentru a-şi menţine acel petec de pământ, care înseamnă pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere strategic, un fel de Kaliningrad, dar nu la Nord, ci la Sud”. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

 

xxx

Ediţia a XIII-a a Universităţii de Vară de la Izvoru-Mureşului, care se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni, este organizată de Centrul Cultural Topliţa, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul financiar al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, a Institutului Cultural Român şi Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Azi, în cadrul lucrărilor Universităţii, vor avea loc expunerile Cultură şi identitate românească în era globalizării. Consideraţii privind interetnicitatea în era globalizării – prof. univ. dr. Ioan Ciurea-Weidner (Germania) şi Eminescu şi rezistenţa prin cultură a românilor din jurul graniţelor: cărţi, instituţii, statui – dr. Catinca Agache (Iaşi); iar după-amiaza dezbaterea Mass-media şi românii de pretutindeni. Este interesul naţional al românilor şi României reflectat în mass-media? De asemenea, tot azi vor avea loc lansările volumelor Repere identitare româneşti din judeţele Covasna şi Harghita (autori: Ioan Lăcătuşu şi Erich-Mihail Broanăr) şi Shalom şi leuştean (autor: Angela Bârsan).

Mâine, participanţii la manifestare vor lua parte la Liturghia arhierească, săvârşită de PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru-Mureşului.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.