Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: captură consistentă de canabis! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Harghita: captură consistentă de canabis!
Harghita: captură consistentă de canabis!

Harghita: captură consistentă de canabis!

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, am fost informaţi asupra unui eveniment ceva mai deosebit, la care au participat poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita, în colaborare cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu-Mureş, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, gazda noastră, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Operaţiuni Târgu-Mureş şi Compartimentului Operaţiuni Speciale Harghita, sub coordonarea DIICOT – Biroul Teritorial Harghita.

De fapt, iată ce se întâmplase: în data de 9 august a.c., în jurul orei 06:00, în urma activităţilor specifice, reprezentanţi ai structurilor amintite au identificat şi depistat în traficul rutier, pe raza municipiului Târgu-Mureş, un autoturism în care se aflau B.C. de 21 de ani şi B.T.A. de 20, ambii din Odorheiu-Secuiesc.

Cu ocazia percheziţiei autoturismului, poliţiştii au descoperit 51 şi ½ comprimate Ecstasy ascunse într-un pachet de ţigări, într-un spaţiu de sub volan, canabis, amfetamine, ustensile utilizate în traficul şi consumul de droguri.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că cei doi au intrat în ţară din Ungaria în aceeaşi zi, în jurul orei 01_00, rezultatul continuării lor reliefând faptul că drogurile au fost achiziţionate de către B.C. de la o persoană de etnie maghiară din Budapesta, contra sumei de 500.000 forinţi, cu intenţia de a le comercializa pe raza judeţului Harghita cu 40 lei/comprimat Ecstasy, respectiv 60 lei/gram canabis.

În urma analizelor de laborator efectuate s-a stabilit că atât B.C., cât şi B.T.A. erau consumatori de droguri sub formă de canabis şi Ecstasy.

De asemenea, tot prin cercetări, s-a stabilit că cel numit K.A., de 26 de ani, din Odorheiu-Secuiesc, se află în legătură infracţională cu B.C., privind traficul de droguri de risc.

În continuare se efectuează cercetări de către procurorul DIICOT – Biroul Teritorial Harghita, faţă de B.C. şi B.T.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „introducere în ţară, fără drept, de droguri de risc şi de mare risc” (3-15 ani), „trafic de droguri de risc şi de mare risc, fără drept” (2-12 ani) şi „deţinere de droguri de risc şi de mare risc, fără drept, pentru consum propriu” (3 luni-3 ani), aceştia aflându-se în prezent sub control judiciar.

A doua zi, 10 august 2015, în jurul orei 07:00, a fost declanşată o acţiune de amploare pe raza municipiului Odorheiu-Secuiesc şi cea a comunei Dealu, în cadrul căreia s-au efectuat 5 percheziţii domiciliare la imobile utilizate de B.C., K.A. şi K.J, 25 de ani, fratele lui K.A.

Cu ocazia percheziţiei făcute la imobilul utilizat fără forme legale de K.A. şi K.J., din comuna Dealu, ce aparţine bunicii lor, au fost găsite şi ridicate 20,697 kg canabis, precum şi o cultură ilegală de canabis iniţiată în 2015 din 5 plante, aflate în acel moment la maturitate, şi cum era previzibil, imediat s-a procedat la recoltarea şi ridicarea lor.

Tot pe parcursul derulării cercetărilor a rezultat că cele 20,697 kg canabis proveneau dintr-o cultură iniţiată şi recoltată de K.A. în 2014, în acelaşi perimetru din grădina bunicii.

De asemenea, atât în locuinţa lui B.C. din municipiul Odorheiu-Secuiesc, cât şi într-un apartament utilizat de K.A., pe care acesta îl împărţea cu O.M.R., o tânără de 23 de ani, s-au mai identificat canabis, seminţe de canabis, lei, euro şi forinţi, sume în legătură cu care există suspiciunea că provin din trafic de droguri.

De precizat că, până ieri, a fost probată activitatea infracţională a suspecţilor K.A. şi B.C., care au comercializat cantităţi importante de droguri de risc (canabis) şi mare risc (Ecstasy) în tot judeţul Harghita, cu o pondere însemnată în municipiul de pe Târnava Mare, şi au fost identificaţi mai mulţi consumatori asupra cărora vor fi extinse cercetările.

În ceea ce îl priveşte pe K.A., procurorul DIICOT – Biroul Teritorial Harghita efectuează cercetările pentru săvârşirea infracţiunilor de „cultivare şi trafic de droguri de risc şi de mare risc, fără drept” (2-7 ani) şi „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu” (3 luni-3 ani). Şi pentru că în cauză a fost declarată o contestaţie faţă de propunerea de instituire a măsurii arestului preventiv, azi sau luni este aşteptată decizia Curţii de Apel din Târgu-Mureş.

Foarte pe scurt, alte informaţii: pe tot parcursul desfăşurării conferinţei de presă a fost accentuat riscul la care se expun consumatorii de droguri, dificultăţile cu care ei şi familiile din care provin ajung să se confrunte, dependenţa care le poate pune în pericol viaţa şi metodele folosite de traficanţi pentru a-i atrage. De asemenea, s-a arătat că, deşi anual se petrec 7-8 astfel de acţiuni în judeţ, în legătură cu care este informată presa, Harghita nu este nici pe departe un judeţ care să ridice probleme deosebite sub acest aspect, la nivel naţional.

Şi pentru că aţi putea fi curioşi, mai reţin că 1 gram de canabis era vândut cu 30 de lei, iar 1 kilogram, aşa cum rezultă dintr-un calcul sumar, cu 30.000 lei. Înmulţiţi dumneavoastră ultima sumă cu 20,697 kg şi aflaţi cât ar fi câştigat în final cei pentru a căror prindere şi-au unit eforturile atâţia oameni. Vă mai spun, aşa, în treacăt, că la Dealu, undeva într-un cătun al comunei, cultura de canabis era bine dosită şi numai peste aşa ceva nu te-ai aştepta să dai.

În finalul conferinţei de presă, chestorul de poliţie Radu Sandu Moldovan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, a exprimat pe scurt un punct de vedere al instituţiei pe care o conduce, pornind de la necesitatea de a fi sprijiniţi în desfăşurarea cercetărilor, pentru ca rezultatul final să nu fie viciat, ca urmare a retragerii unor declaraţii sau distrugerii unor probe, dacă toţi cei implicaţi vor rămâne în libertate. Şi iată pe scurt o parte din intervenţia domniei sale: „Dacă poliţiştii în această situaţie s-au mişcat repede şi toate activităţile s-au desfăşurat după o procedură clară, din celălalt punct de vedere activitatea noastră este îngreunată întrucât, în cazul cercetărilor făcute în libertate, mai trebuie luat în calcul şi pericolul social”.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.